5 manieren om de naamsbekendheid van je winkel te vergroten


Je wil meer naamsbekendheid voor je winkel. Ervoor zorgen dat iedereen in de nabije of wijde omgeving van jouw winkel heeft gehoord. Hoe pak je dat nu precies aan? Ik neem 5 tips met je door in deze blog.

Jouw wens om de naamsbekendheid van je winkel uit te bouwen kan diverse redenen hebben. Je bent net een winkel gestart en er zijn nog niet veel mensen die je winkel kennen. Je winkel bestaat al wat langer, maar je hoort verdacht vaak de woorden: ‘Goh, ik wist helemaal niet dat hier zo’n winkel zat.’ Of je bent hartstikke tevreden over je bekendheid in de nabije omgeving van je winkel, maar het is nu tijd om je naamsbekendheid uit te breiden in de verdere regio.

Wat jouw reden ook precies is, het werken aan je naamsbekendheid is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van je winkel. Want hoe meer mensen je winkel kennen, hoe meer mensen naar je winkel toe zullen komen (en uiteindelijk: hoe meer omzet je zal realiseren).

Als jij de naamsbekendheid van je winkel wil uitbouwen, zijn er talloze activiteiten die je kan ondernemen. Maar in mijn ervaring met winkeliers (en het opbouwen van mijn eigen bedrijf), zijn er een aantal activiteiten die beter werken dan andere. Welke dat zijn, deel ik in deze blog met je.

Social media advertenties


Ze zijn goedkoop, doeltreffend en werken als een tierelier. Social media advertenties. Wil je jouw naamsbekendheid uitbreiden, dan is dit de weg om te volgen.

Wellicht heb je adverteren op bijvoorbeeld Facebook en Instagram al eens geprobeerd en leverde het je naar jouw gevoel te weinig op. Dat is niet zo raar. Er komt namelijk nogal wat kijken bij het opstellen van een goede advertentie.

Een hint: als jouw kledingwinkel je advertentie toonde aan ‘vrouwen tussen de 25 en 50 jaar met een interesse in kleding’ dan is het geen wonder dat die advertentie geen respons opleverde. Verdiep jezelf alsjeblieft in de mogelijkheden van social media advertenties en laat je adviseren door een expert. Want er zijn doelgroepen die stukken beter werken dan zo’n algemene interessedoelgroep. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor waar je je advertentie plaatst, of welke tekst en afbeelding je gebruikt. Weten wat werkt maakt een gigantisch verschil in of je advertentie scoort of niet.

Het fijne aan social media advertenties is dat je heel gericht kan adverteren. Denk aan mensen die je winkel nog niet kennen, maar die wel precies in jouw doelgroep vallen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de lokale krant, waar je geen onderscheid kan maken in wie je advertentie ziet. Ook kan je je specifiek richten op een bepaald gebied waar jij je naamsbekendheid wil uitbreiden, of je advertenties juist tonen aan mensen die nu je concurrenten bezoeken. Kortom: meer dan genoeg redenen om social media advertenties (nogmaals) uit te proberen als jij gericht wil werken aan je naamsbekendheid.

Samenwerkingen met anderen


Jouw doelgroep komt niet alleen bij jou. Er zijn andere winkels, bedrijven, verenigingen, stichtingen, bijeenkomsten, evenementen en plekken die jouw potentiële klanten bezoeken.

Maak een lijst van die locaties, en probeer een samenwerking op te zetten. Het vinden van de juiste partner(s) is niet altijd even makkelijk, maar wanneer je een collega vindt met wie je helemaal op één lijn zit, is dat in de ervaring van veel winkeliers dé manier om je naamsbekendheid en klantenbestand uit te breiden.

Nieuwsbrief


De derde manier om je naamsbekendheid uit te breiden, is via een nieuwsbrief. Klinkt misschien tegenstrijdig, want mensen die zich inschrijven, die kennen je winkel toch al?

Klopt inderdaad. Het is niet dat deze mensen nog nooit van je winkel hebben gehoord. Maar juist met die groep consumenten wil je in contact blijven. Door met regelmaat van jezelf te laten horen, échte waarde te bieden in je e-mails en je lezers uit te nodigen je nieuwsbrief met anderen te delen, geef je een flinke impuls aan je mond-tot-mondreclame. (Ik krijg wekelijks berichtjes van nieuwe nieuwsbriefabonnees waarin staat dat iemand anders hun de Inspiratiemails heeft aangeraden. Dus ja, het werkt echt ;-))

Waarom je daar je nieuwsbrief voor moet gebruiken en niet bijvoorbeeld je social media kanalen? Dat lees je hier.

Zet jezelf neer als de expert


Een andere manier om je naamsbekendheid uit te breiden is jezelf neerzetten als expert.

Uiteraard ben je al een expert, je weet tenslotte ontzettend veel over de branche waarin je opereert. De vraag is alleen: laat je dat ook buiten je winkelvloer zien? Consumenten oriënteren zich vandaag de dag voornamelijk online. Dus wanneer jij pas op de winkelvloer laat zien wat voor kennis je in huis hebt, dan is dat simpelweg te laat.

Zet die kennis dus ook in je marketing in. Beantwoord veelgestelde vragen. Vertel wat consumenten vaak ‘fout’ doen in het gebruiken of onderhouden van je producten. Laat zien welk product het beste bij welke klant past. De manieren waarop je dat kan doen zijn legio: maak een Facebook-bericht of Live-video, start een blog, plaats een ‘veelgestelde vragen’-sectie op je website of zet je nieuwsbrief in.

Hoe dan ook, laat je kennis stralen. Want wanneer jij laat zien dat jij dé plek bent om naartoe te gaan als het om jouw branche gaat, dan vliegen die klanten als bijen op honing op je af.

Overtref de verwachtingen


Hoe mond-tot-mondreclame ontstaat? Door de verwachtingen van je klanten te overtreffen. We weten allemaal dat mond-tot-mondreclame nog altijd een van de krachtigste manieren van reclame is, en om dat type reclame te realiseren moet je meer doen dan het gemiddelde.

Brainstorm daarom eens over wat ‘gangbaar’ is in jouw branche. En kijk dan hoe je meer doet dan dat.

Wel een waarschuwing hier: het overtreffen van de verwachtingen betekent dat je echt iets speciaals doet. Dat je concurrent een retourtermijn van één week heeft en jij biedt er eentje van twee weken, valt niet onder die categorie.

Je wil iets tien tot honderd keer beter doen dan die concurrent. Pas dan komt het in de buurt van het overtreffen van de verwachtingen. Een retourtermijn van één jaar dus, bijvoorbeeld.

Meer ideeën opdoen over hoe je de verwachtingen overtreft? Lees dan deze blog.

Wanneer naamsbekendheid niet snel genoeg komt


Misschien wil je vandaag aan de slag met je naamsbekendheid, en morgen resultaat zien. Dan heb ik vervelend nieuws voor je, want meestal gaat het niet zo snel. Het opbouwen van bekendheid kost tijd. Een begin is snel gemaakt, maar echt grootse resultaten kosten jaren van inspanningen.

Dat betekent niet dat het niet ontzettend belangrijk is dat je NU actie onderneemt. Maar weet wel dat het bouwen aan je naamsbekendheid iets is wat je moet blijven doen, het is niet een actie die je eenmalig onderneemt.

Blijf dus bouwen. Koester de klanten die je wel al hebt. Want ook met één nieuwsbrieflezer of één klant van wie je de verwachtingen overtreft, bouw je aan jouw droom.

Meer tips?


Wil je meer tips over hoe je jouw naamsbekendheid en aantal klanten laat groeien? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Zo’n webwinkel. Moet dat nou?

Zo’n webwinkel. Moet dat nou?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!