5 manieren om de naamsbekendheid van je winkel te vergroten


Je wil meer naamsbekendheid voor je winkel. Extra klanten aantrekken. Een nieuwe doelgroep aanboren. Hoe pak je dat aan?

Er zijn talloze activiteiten die je kan ondernemen. Maar in mijn ervaring met winkeliers (en het opbouwen van mijn eigen bedrijf), zijn er een aantal activiteiten die beter werken dan andere. Welke dat zijn, deel ik in deze blog met je.

Facebook advertenties


Ze zijn goedkoop, doeltreffend en werken als een tierelier. Facebook advertenties. Wil je jouw naamsbekendheid uitbreiden, dan is dit de weg om te volgen.

Maar ho even: niet iedere advertentie werkt. Blijf alsjeblieft weg van het promoten van een product wanneer je doel naamsbekendheid is. Er zijn andere type advertenties die namelijk veel meer likes, reacties en deelacties opleveren. En dat is het type advertentie wat je wil gebruiken voor het vergroten van je naamsbekendheid.

Kijk maar eens naar bovenstaande advertentie van Hunkemoller. Het gaat niet over een bh, maar over een vraag die binnen de winkels van de lingerieketen vast en zeker dagelijks gesteld wordt: hoe vaak moet je je bh wassen?

Door je te focussen op het geven van informatie waar veel potentiele klanten naar op zoek zijn, genereer je sneller meer naamsbekendheid dan door een specifiek product te promoten. Houd daar dus rekening mee bij het maken van je advertentie.

Samenwerkingen met anderen


Jouw doelgroep, die komt niet alleen bij jou. Er zijn andere winkels, bedrijven, verenigingen, stichtingen, bijeenkomsten, evenementen en plekken die jouw potentiele klanten bezoeken.

Maak een lijst van die locaties, en probeer een samenwerking op te zetten. Het vinden van de juiste partner(s) is niet altijd even makkelijk, maar wanneer je die collega vindt waarmee je helemaal op één lijn zit is het in de ervaring van veel winkels dé manier om naamsbekendheid en het klantenbestand uit te breiden.

Nieuwsbrief


De derde manier om je naamsbekendheid uit te breiden, is via een nieuwsbrief. Klinkt misschien tegenstrijdig, want mensen die zich inschrijven, die kennen je winkel toch al?

Klopt inderdaad. Het is niet dat deze mensen nog nooit van je winkel hebben gehoord. Maar juist met die groep consumenten wil je in contact blijven. Door met regelmaat van jezelf te laten horen, échte waarde te bieden in je e-mails en je lezers uit te nodigen je nieuwsbrief met anderen te delen, geef je een flinke impuls aan je mond-tot-mond reclame. (Ik krijg wekelijks berichtjes van nieuwe nieuwsbriefabonnees waarin staat dat iemand anders hen de Inspiratiemails heeft aangeraden. Dus ja, het werkt echt ;-))

Waarom je daar je nieuwsbrief voor moet gebruiken en niet bijvoorbeeld je social media kanalen? Dat lees je hier.

Zet jezelf neer als de expert


Een andere manier om je naamsbekendheid uit te breiden is jezelf neer te zetten als expert.

Uiteraard ben je al een expert, je weet ten slotte ontzettend veel over de branche waarin je opereert. De vraag is alleen: laat je dat ook buiten je winkelvloer zien? Consumenten oriënteren zich vandaag de dag voornamelijk online. Dus wanneer jij pas op de winkelvloer laat zien wat voor kennis je in huis hebt, dan is dat simpelweg te laat.

Zet die kennis dus ook in je marketing in. Beantwoord veelgestelde vragen. Vertel wat consumenten vaak ‘fout’ doen in het gebruiken of onderhouden van je producten. Laat zien welk product het beste bij welke klant past. De manieren waarop je dat kan doen zijn legio: maak een Facebook bericht of Live video, start een blog, plaats een ‘veelgestelde vragen’ sectie op je website of zet je nieuwsbrief in.

Hoe dan ook, laat je kennis stralen. Want wanneer jij laat zien dat jij dé plek bent om naartoe te gaan als het om jouw branche gaat, dan vliegen die klanten als bijen op honing naar je toe.

Overtref de verwachtingen


Hoe mond-tot-mond reclame ontstaat? Door de verwachtingen van je klanten te overtreffen. We weten allemaal dat mond-tot-mond reclame nog altijd één van de krachtigste manieren van reclame is, en om dat type reclame te realiseren moet je meer doen dan het gemiddelde.

Brainstorm daarom eens over wat ‘gangbaar’ is in jouw branche. En kijk dan hoe je meer doet dan dat.

Wel een waarschuwing hier: het overtreffen van de verwachting betekent dat je echt iets speciaals doet. Dat je concurrent een retourtermijn van 1 week heeft, en jij biedt er eentje van twee weken valt niet onder die categorie.

Je wil iets 10 tot 100 keer beter doen dan die concurrent. Pas dan komt het in de buurt van het overtreffen van de verwachtingen. Een retourtermijn van 1 jaar dus, bijvoorbeeld.

Meer ideeën opdoen over hoe je de verwachtingen overtreft? Lees dan deze blog.

Wanneer naamsbekendheid niet snel genoeg komt


Misschien wil je vandaag aan de slag met je naamsbekendheid, en morgen resultaat zien. Dan heb ik vervelend nieuws voor je, want meestal gaat het niet zo snel. Het opbouwen van bekendheid kost tijd. Jaren en jaren, meestal.

Dat betekent niet dat het niet ontzettend belangrijk is dat je NU actie onderneemt. Maar weet wel dat het bouwen aan je naamsbekendheid iets is wat je moet blijven doen, niet een actie die je eenmalig onderneemt.

Blijf dus bouwen. Koester de klanten die je wel al hebt. Want ook met één nieuwsbrieflezer of één klant waarvan je de verwachtingen overtreft bouw je aan jouw droom.

Meer tips?


Wil je meer tips over hoe je jouw naamsbekendheid en omzet laat groeien? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Zo’n webwinkel. Moet dat nou?

Hoe deze 4 winkels Facebook Live inzetten

Black Friday: ja of nee?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

De teksten van Kooplust zijn auteursrechtelijk beschermd. Kopiëren is niet toegestaan.