7 verrassende voordelen van een nieuwsbrief


“Hoe trek ik klanten naar mijn winkel?” Eén van de meest gestelde vragen vandaag de dag. Ik kom veel ondernemers tegen die aangeven dat hun omzet met name daalt (of te weinig stijgt) doordat ze minder klanten naar hun winkel krijgen. “Hoe los ik dat op?”, vragen ze me dan.

Op mijn beurt stel ik hen een vraag. “Communiceer je al naar je bestaande klanten, bijvoorbeeld met een nieuwsbrief?” ‘Nee.’ Dat is dan het meest gegeven antwoord.

En dan sta ik verbaasd. Heel verbaasd. Ik begrijp het echt niet. Want hoe kun je nu enerzijds klagen over het gebrek aan klanten, terwijl je anderzijds niets doet om regelmatig in contact te blijven met je bestaande klanten?

Je bestaande klanten proberen vaker naar je winkel te trekken is de makkelijkste en goedkoopste manier om meer bezoekers naar je winkel te krijgen. Het kost minder moeite en geld de klanten die jouw winkel al kennen, te verleiden tot een extra bezoekje. Veel minder moeite en geld dan het overtuigen van nieuwe klanten.

Een nieuwsbrief is dus de perfecte tool om mee te starten als je meer klanten naar je winkel wil trekken. Je blijft op die manier regelmatig in contact met je bestaande klanten. Je brengt redenen onder de aandacht om jouw winkel te bezoeken. En het kost je slechts een kleine investering in tijd.

Naast die (belangrijke) pluspunten, heeft het versturen van een nieuwsbrief nog een aantal verrassende voordelen.

  1. Je leert je klanten beter kennen. Heb je een aantal emails verstuurt, dan kun je ontdekken waar jouw klanten interesse in hebben. Naar welke links klikken ze door? Zijn er bepaalde producten, merken of informatie die veel meer aandacht trekken dan andere? Die bron van informatie levert je super-waardevolle inzichten op die je nieuwsbrief (en je andere marketing kanalen) nog succesvoller maken.
  2. Het is makkelijk. Starten met een nieuwsbrief is ontzettend simpel. Zo ook het versturen en maken van je email. Of het verhogen van je aantal nieuwsbrieven. Iedere emailmarketing software heeft wel templates (ofwel ontwerpen), waarmee je in heel korte tijd een professioneel uitziende nieuwsbrief hebt gemaakt. En met zo’n template is het maken van nieuwe emails iedere keer weer een eitje. Alleen even de tekst en eventueel een aantal afbeeldingen aanpassen, en je mail vliegt al weer de deur uit. Echt, een kind kan de was doen.
  3. Het personaliseren van boodschappen is een eitje. Met een nieuwsbrief verstuur je op een eenvoudige manier boodschappen op maat. Je kunt je klant persoonlijk aanspreken met zijn of haar voornaam. Je kunt klanten die interesse hebben in een specifiek merk of assortiment een gerichte boodschap sturen. Je kunt je meest loyale klanten een extra voordeeltje of exclusief product aanbieden. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  4.  Je kunt het succes van boodschappen testen. Een nieuwsbrief is de ideale tool om boodschappen mee te testen. Op een manier die geen enkel andere marketing-tool voor elkaar krijgt. Iedere email-marketing software bied je de mogelijkheid om A/B testen uit te voeren. Met A/B testen stuur je een bepaald deel van je volgers de ene boodschap, en een ander deel van je volgers de andere boodschap. Zo test je bijvoorbeeld wat het beste tijdstip is om je klanten te benaderen met een bericht. Of welke onderwerpregel bij jouw klanten meer interesse opwekt. Wederom een waardevolle bron van informatie die niet alleen je nieuwsbrief, maar ook je andere marketing kanalen snel succesvoller maakt. 
  5. Het is meetbaar. Alles wat jij en je volgers doen met je nieuwsbrief wordt bijgehouden. Het aantal mensen wat je nieuwsbrief opent. Hoe vaak een bepaalde link aangeklikt wordt. En wanneer. Wie je meest trouwe volgers zijn. Je meet je resultaten dus exact. Van iedere minuut die jij in je nieuwsbrief steekt, reken je (bij wijze van) uit wat het je oplevert. Meer bezoekers op je website, meer telefoontjes naar je winkel of meer aankopen van een bepaald product. Het is alleen wel aan jou om je resultaten goed te bekijken en bij te sturen. Maar die email marketing software maakt dat in ieder geval heel wat makkelijker.
  6. Je bouwt sterkere relaties. Met welke personen in jouw leven voel jij een sterke band? Grote kans dat dit mensen zijn waar je regelmatig contact mee hebt. Het is toch wat uitdagender een hechte relatie op te bouwen met mensen die je maar af en toe spreekt. Hetzelfde geldt voor de band tussen jou en je klanten. Als jij maar af en toe iets van je laat horen (met andere woorden: je wacht gewoon tot je klant vanzelf naar je winkel komt), dan is het een flinke uitdaging om een échte sterke relatie op te bouwen met je klanten. Door het versturen van die nieuwsbrief creëer je de mogelijkheid om je klanten bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen te geven, jou en je team beter te leren kennen of nog meer te leren over jouw vakmanschap. En dat komt de liefde tussen jou en je klanten alleen maar ten goede. 
  1. Je publiek groeit. Door het versturen van je nieuwsbrief kun je ook meer potentiele klanten naar je toetrekken. Toegegeven: het is wel iets lastiger dan het meten van je nieuwsbrief-cijfers. Want als je jouw publiek wil laten groeien, dan zul je wel met een goede nieuwsbrief moeten verschijnen. Zo eentje waarvan klanten blij worden als ze een nieuw exemplaar in hun inbox zien. Zo eentje die toegevoegde waarde levert en hun dag een beetje leuker maakt. Als je dat voor elkaar krijgt, creëer je vanzelf mond-tot-mond reclame. Je klanten gaan tegen anderen vertellen hoe geweldig jouw nieuwsbrief is. En dat levert je vanzelf nieuwe inschrijvingen op. (En ja, dat kan echt. Ik krijg iedere week weer opnieuw berichtjes van winkels die zichzelf ingeschreven hebben voor de Inspiratiemails van Kooplust omdat iemand anders hen dat aangeraden had. Schrijf jezelf dus zeker even in, mocht je dat nog niet gedaan hebben :-))

Meer dan genoeg redenen dus om te beginnen met een nieuwsbrief. Of om het inzetten van je nieuwsbrief uit te breiden. Iedere volgende ondernemer die aan mij vraagt hoe hij of zij klanten naar de winkel kan trekken en nog niet is begonnen met een nieuwsbrief, krijg van mij in ieder geval een linkje naar dit artikel!

Wil je nu meer leren over het versturen van een (goede) nieuwsbrief? Ik geef met regelmaat tips via gratis webinars, challenges en videotrainingen. Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ben je als eerste op de hoogte van deze gratis diensten waarin je nóg meer tips ontvangt. Laat onderstaand je naam en e-mailadres achter.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


 

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!