Black Friday: ja of nee?


Binnenkort is het weer zover: Black Friday. Iets waar je als zelfstandige winkelier aan mee moet doen? In deze blog lees je de voors en tegens én krijg je een aantal tips voor hoe je van jouw Black Friday een succes maakt.

Het fenomeen waaide een aantal jaar geleden over vanuit de VS: Black Friday. Daar geldt het als de dag waarop de aankopen voor de feestmaand beginnen. Het is een vrije dag voor veel Amerikanen (vanwege Thanksgiving: de feestdag die op de donderdag voor Black Friday plaatsvindt).

Winkeliers stunten op Black Friday flink met de prijzen om zo de klanten naar de winkel te halen. En ja: het gaat er nogal extreem aan toe. Denk aan het midden in de nacht opengaan van de winkel, tot vechtpartijen om een product te bemachtigen aan toe.

Deze dag wordt ook in Nederland en België steeds populairder. Ieder jaar weer zijn er meer retailers die meedoen aan het fenomeen. Maar ja: wat doe je als zelfstandige winkelier? Meedoen, of toch maar niet?

In deze blog neem ik de voors en tegens met je door. Laten we beginnen met de tegenargumenten.

Black Friday: redenen om niet mee te doen


Het meest gehoorde argument om niet mee te doen: “Ik wil niet meegaan in de gekte.” Hypes die over komen waaien uit het buitenland, of het constant strooien met kortingen; het is iets waar veel zelfstandige winkeliers moeite mee hebben.

En begrijpelijk. Want je wil je marge niet zomaar weggeven. Vaak zijn die centen broodnodig om je winkel goed te laten draaien.

Hoe je bekend wil staan als winkel is iets wat ook zeker een rol mag spelen in jouw keuze om mee te doen aan Black Friday of niet. Zijn jouw service en de toegevoegde waarde die je biedt ontzettend belangrijke pijlers voor jouw winkel, dan is het misschien een betere keuze om dát onder de aandacht te brengen, dan het weggeven van korting.

Tips wanneer je niet mee wil doen aan Black Friday


Maar ja, hoe doe je dat dan? Hoe speel je in op Black Friday zonder korting weg te geven? Een paar tips:

  • Kijk hoe je samen met de winkels om je heen redenen kan creëren om consumenten op Black Friday bij jullie te laten shoppen. Denk bijvoorbeeld aan (indien mogelijk) gezamenlijke activiteiten die je organiseert in de winkelstraat.
  • In plaats van het weggeven van korting, kan je ook denken aan het geven van een bonus. Anders gezegd: wanneer iemand iets bij je koopt op Black Friday, krijgen ze een cadeautje. Probeer iets te bedenken in de sfeer van Black Friday. Iets zwarts dus. Zo ken ik winkels die zwarte koekjes, zwarte snoepjes of een zwart item uit het assortiment (bijvoorbeeld een zwarte string in de lingeriezaak, of een zwart oogpotlood in de drogist) cadeau doen.
  • En mocht je nu echt helemaal niets willen doen, dan blijft altijd nog de volgende optie over: uitleggen aan je klant waarom je niet meedoet. Want ook daarvoor kan je zeker op sympathie en begrip rekenen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onderstaande post die de kledingwinkel Kloffie in 2017 plaatste.

Black Friday: redenen om wel mee te doen


Uiteraard zijn er ook redenen om juist wel mee te doen aan Black Friday. Eentje daarvan is bijvoorbeeld de kansen die het met zich meebrengt. Black Friday staat de afgelopen jaren steevast in de top 3 van drukste winkeldagen van het jaar. Anders gezegd: het brengt mensen op de been en het is zeker geen verkeerd idee om de kans te grijpen om een deel van dat publiek naar jouw winkel te krijgen.

Meegaan in het opzetten van een Black Friday-kortingsactie hoeft ook helemaal niet verkeerd te zijn. Het betekent niet dat je direct bekend komt te staan als ‘de winkel die constant kortingen’ biedt.

Tuurlijk, als zelfstandige winkelier wil je niet constant met kortingen strooien. Maar een of enkele keren per jaar kiezen voor een strategische actie (bijvoorbeeld met Black Friday), kan juist weer een nieuwe groep klanten en een flinke boost aan je omzet opleveren.

Tips wanneer je wel mee wil doen aan Black Friday


Wil je wel graag meedoen aan Black Friday en een kortingsactie organiseren, kijk dan eens naar je slecht verkopende artikelen. Die vrijdag kan namelijk een mooie kans zijn om in één klap je voorraad van die artikelen (of productgroepen) af te bouwen.

Ja, je levert er wat marge voor in. Maar winkeldochters of slowmovers zijn geen goede wijn: ze worden er niet beter op met de tijd. Snel afscheid nemen van slecht lopende artikelen is beter dan die items de ruimte blijven geven op je winkelvloer. Liever zet je die voorraad om in geld, en investeer je dat geld in beter verkopende producten waar je meer aan verdient.

Een andere manier om mee te doen aan Black Friday en een goede kortingsactie te organiseren, is er speciaal voor inkopen. In heel wat branches bieden ook leveranciers speciale Black Friday-kortingen. Daar gebruik van maken kan een manier zijn om wél kortingen te geven, zónder enorm veel marge te hoeven inleveren.

De conclusie: meedoen aan Black Friday of niet?


Meedoen aan Black Friday: de keuze is aan jou. Er is geen correct antwoord. Voor beide keuzes is namelijk iets te zeggen.

Experimenteer ermee. Kijk wat werkt voor jouw winkel. En vooral: maak je eigen keuze. Er zullen om je heen vast winkels zijn die heel hard roepen dat je de markt kapot maakt als je meedoet, dat je gek bent dat je meegaat met die hype, of dat jij je klanten een oor aannaait door een tijdelijke korting aan te bieden.

Ben jij het helemaal met die opmerkingen eens, volg dan je gevoel en laat Black Friday aan je voorbijgaan.

Maar kriebelt het bij jou, juist omdat je wil kijken of deelnemen aan Black Friday jouw winkel aan groei helpt? Ook dan is het volgen van je gevoel gewoon toegestaan. Jij weet tenslotte als geen ander wat de juiste keuze is voor jouw winkel.

Extra tips voor je omzet in Q4


Wil je meer tips over hoe je jouw omzet laat groeien in het laatste kwartaal van het jaar? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!