De 4 fases van je winkel - Kooplust

De 4 fases van je winkel

De ideeën wat je kan (en moet) doen om je winkel klaar te stomen voor de toekomst of je omzet te verhogen vliegen je om de oren. Maar wat is nu hetgeen waar jij mee aan de slag moet? Met zoveel mogelijkheden is kiezen best lastig. Heb jij geen idee waar je het beste als eerste mee aan de slag kan? Dan is de blog van deze week voor jou.

Is het Facebook? Instagram? Je winkelinrichting? Of toch je service? Wat is hetgeen waar jij aan moet werken als jij de omzet van je winkel wil vergroten? In deze blog neem ik de 4 fases van je winkel met je door en vertel je waar je aan moet werken tijdens welke fase.

De droomfase


De eerste fase is de droomfase. De periode waarin je nog geen winkel hebt, maar waarin je jouw plannen aan het ontwikkelen bent. Je hebt een droom – het starten van een winkel -, maar meer dan een idee is het nog niet.

Waar richt je jezelf in deze fase op? Nou, er is één taak die er met kop en schouders bovenuit springt. Het is niet het vast opzetten van je Facebook pagina of het tot in de puntjes uitwerken van je assortiment. Nee, het is praten met je doelgroep.

Waarom? Omdat die doelgroep je alles vertelt wat je moet weten om van je winkel een succes te maken. Taken als het samenstellen van je assortiment of het kiezen van de juiste locatie gaat stukken makkelijker wanneer jij je doelgroep door en door kent. Wanneer je precies weet waar ze behoefte aan hebben.

Besteed in deze fase daarom voldoende tijd aan het praten met en onderzoeken van je doelgroep. Het komt dubbel en dwars bij je terug wanneer je in de volgende fase belandt.

De startfase


Fase 2 is de startfase. De fase waarin de deuren van je winkel geopend zijn en de eerste omzet binnenkomt. Het is de fase waarin je wellicht wat winst maakt, maar meestal niet voldoende om jezelf een fatsoenlijke boterham te betalen.

Vaak wordt dit probleem veroorzaakt door te weinig klanten. Er zijn niet genoeg mensen die je winkel kennen, of naar je winkel toekomen. Je grootste aandachtpunt is daarom je marketing. Het vergroten van je naamsbekendheid en ervoor zorgen dat je acties of activiteiten opzet waardoor mensen naar je winkel komen.

Er zijn talloze manieren waarop je dat kan doen. Welke manier de juiste is voor jou, hangt af van je concept en je doelgroep. De simpelste en snelste manier om ernaar te kijken is meestal dit: kijk wat op dit moment al voor je werkt, en ga daar meer van doen.

Overigens kan in deze fase ook je uitgavepatroon een probleem zijn. Te weinig winst kan enerzijds betekenen te weinig omzet, maar anderzijds ook te hoge kosten. Je wil daarom ook kritisch kijken naar je uitgaven en bijvoorbeeld de hoogte van je voorraad, zodat je jezelf in de beste positie brengt om de volgende fase te bereiken.

De groeifase


De derde fase, dat is de groei fase. In deze fase maakt je winkel winst en eet je er je boterhammen van. Je weet dat je winkel een stabiele basis heeft voor de toekomst en er nog meer potentie is om te groeien.

In deze fase is het van belang dat je kijkt naar hoe jij je klanten meer kan verkopen. Focuspunten daarbij zijn bijvoorbeeld visual merchandising en je service. Vaak is er op deze punten snel winst te behalen waardoor je op korte termijn meer verkoopt aan de klanten die je winkel bezoeken.

Je bent in deze fase ook hartstikke druk en hebt het gevoel dat je soms achter de feiten aanloopt. Daarom wordt het in deze tijdsperiode ook belangrijk dat je taken delegeert of uitbesteedt. Leren hoe je jouw tijd indeelt en hoe je ruimte creëert om je op de groei van je winkel te concentreren (en die groei uit te bouwen) is een vaardigheid die je in deze fase onder de knie moet krijgen. Zonder die vaardigheid beland je namelijk nooit in fase 4.

De leidersfase


En fase 4, dat is de leidersfase. In deze fase ontstijg jij je concurrentie. Je wordt die winkel waar iedereen een keertje moet zijn geweest. Mensen komen van heinde en verre om jouw zaak te bezoeken. Anderen zeggen: als je wil weten hoe het hoort, ga dan daar maar eens kijken.

In deze fase bouw je je bedrijf uit. Je opent meerdere filialen, verhuist naar een groter pand of breidt je team uit. Je bent minder bezig met overleven en het ‘nu’, maar richt je oog op de toekomst. Hoe blijf je aan de top staan? Hoe blijf je die groei vasthouden in de komende jaren? Hoe zorg je ervoor dat je winkel over te dragen is aan een volgende generatie of ondernemer?

In deze fase is het van belang dat je je concept herevalueert: waar sta je voor en hoe breng je die kernwaarden nog duidelijker naar voren? Zo onderscheid je jezelf sterker van je concurrentie. Ook het uitwerken van creatieve marketingacties en nieuwe services moeten bovenaan je lijstje staan.

Daarnaast moet er oog zijn voor het bouwen van systemen en het automatiseren van datgene wat nog niet geautomatiseerd is. Duidelijke richtlijnen, stappenplannen en regels zijn nodig. Van de manier waarop jouw winkel klanten helpt tot hoe je jouw evenementen promoot en aan welke criteria een nieuwe medewerker moet voldoen: alles staat op papier. Zo zorg je ervoor dat taken makkelijker over te dragen zijn aan een ander en je de kwaliteit binnen je bedrijf waarborgt.

In welke fase zit jij?


In welke van die 4 fases zit jij nu? De omschrijving van de fases moet je al een heel eind op weg helpen. Er is geen vaste periode te benoemen voor iedere fase. De startfase kan 1 jaar duren, maar ook 3 of 4 jaar. En ja, ook een paar maanden is mogelijk. Fases die elkaar overlappen? Ook dat komt voor.

Het kan daarom misschien lastig zijn te bepalen in welke fase jouw winkel zich bevindt. In dat geval bieden je cijfers meestal soelaas. Kijk waar je de grootste problemen of kansen ziet: is het in het aantal mensen wat je winkel bezoekt, of juist in het aantal mensen wat koopt? Of zit de winst ‘em met name in hoeveel klanten besteden?

Met al die informatie zou het bepalen van de fase waarin jij jezelf bevindt en waar je jezelf als eerste op moet richten moeten lukken. En zo niet? Dan neem gerust contact op!

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.

Afbeeldingen via Unsplash, Pexels en Pexels. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren