In deze Kooplust-podcast hoor je hoe Claudine Hoogerheijde, eigenaresse van kinderwinkel Mevrouw Groen, met haar unieke etalages een enorme naamsbekendheid heeft opgebouwd en echte fans voor haar winkel creëert. Tussendoor vertelt Claudine je ook hoe zij in één week tijd 33% extra omzet voor haar winkel wist te realiseren. Kortom: volop inspiratie in deze nieuwste Kooplust-podcast!
Klik op de play-knop om mijn interview met Claudine te beluisteren, of scroll verder en lees het uitgeschreven interview.
Transcript
Voordat mijn interview met Claudine start, wil ik je wijzen op iets leuks wat eraan komt. We gaan natuurlijk richting het einde van het jaar. Een drukke periode voor velen van jullie, maar daarna… komt de traditioneel rustige januarimaand. Een mooie maand om de puntjes op de i te zetten op jouw plannen voor 2024.
Daar wil ik je graag bij helpen. Op 15 januari organiseer ik daarom de online workshopdag ‘Maak van 2024 het beste jaar ooit voor jouw winkel’. Een volle dag aan inspiratie, waarop ik jou help een plan te maken om in 2024 een fikse omzetknal te realiseren.
Ik geef met enige regelmatig gratis trainingen, maar gaf nog nooit eerder een volle dag een gratis training. Ik weet niet of we dit nog vaker gaan doen, maar 15 januari staat vast! Het is misschien de enige kans die je ooit krijgt om gratis een hele workshopdag van mij te volgen. Als je meer wil weten of jezelf in wil schrijven voor de workshopdag ‘Maak van 2024 het beste jaar ooit voor jouw winkel’, klik dan hier. Laten we dan nu van start gaan met het interview met Claudine!
De start van een droom én een unieke etalage [00:04:07]
Dertien jaar geleden, midden in een economische crisis, verwezenlijkte Claudine Hoogerheijde haar droom. In een sfeervol oud pandje in Hilversum opende ze haar kinderwinkel Mevrouw Groen, samen met haar ex-partner. Ondanks de uitdagende tijden, geloofden ze dat ze iets unieks konden creëren.
“Wij wilden naar de duurzame kant. Daar was weinig aanbod in. En ja, dat is wel een dubbele boodschap als je daarvoor een winkel begint. Maar ik sta voor duurzaamheid en dat wil ik iedereen meegeven.”
Claudine wilde zich onderscheiden van de massa en koos voor luxere producten die tegelijkertijd duurzaam waren. Een van haar favoriete merken werd Jellycat, ze was verliefd op het merk met heerlijk zachte knuffels voor kinderen. De mooie etalageruimte in haar winkel bracht haar vervolgens op een idee.
“Ik dacht: het is herfst en iedereen doet de herfstblaadjes in de etalage. Maar ik wil het altijd net anders doen dan anderen, ik ben graag creatief. En toen bedacht ik – met mijn rijkelijke fantasie – ik ga gewoon een soort kinderverhaal creëren in de etalage. En dat heb ik gedaan met mijn favoriete merk, Jellycat.”
Oog voor detail [00:06:18]
Iedere etalage wordt tot in de kleinste details uitgewerkt. In de podcast vertel ik wat mij in Claudine’s etalages opviel:
‘Onlangs had je etalage waarin de Jellycat knuffels naar de tandarts gingen. Tot in de kleinste details uitgewerkt. Ik zag een knuffelhaai als tandarts, compleet met een mondkapje en een tang met zojuist getrokken kies. Een wachtruimte met stoeltjes waarop allemaal knuffels zitten die last hebben van hun tand; de ene heeft een tandenborstel in zijn hand en de andere heeft stiekem nog een ijsje achter de rug. Een knuffeltje met een doek om zijn hoofdje gewikkeld, omdat hij zo’n kiespijn heeft. Tandarts speelgoed, boeken over tanden… echt fantastisch tot in detail uitgewerkt.”


In het maken van de etalages gaan heel wat uurtjes tijd zitten, onthult Claudine. Maar het resultaat mag er dan ook zijn.
“Een voordeel is dat niemand je na gaat doen. En als mensen je na gaan doen, dan is het meestal maar half waardoor die etalage het niet haalt bij die van mij. Die etalages van mijn winkel zijn overal bekend: kleuterklassen komen langs bijvoorbeeld. In de scholen wordt het bijbehorende verhaal verteld, want bij elke etalage maak ik een kinderverhaal. En dat creëert zoveel leuke feedback. En zelfs bejaardenhuizen, oude mensen die uitkijken naar de nieuwe etalage. Ik bereik hiermee niet alleen mijn doelgroep, maar iedereen. Want iedereen wordt hartstikke vrolijk van mijn etalage. En dat maakt het ook zo leuk.”
Een belangrijke succesfactor: consistentie [00:11:39]
Eén factor in het succes van de etalages van Claudine is naar mijn idee de consistentie in de etalages die ze maakt. In de podcast deel ik dat met haar:
“Heel mooi te horen dat je daar zoveel mensen mee bereikt. Het is natuurlijk geen kwestie van ‘we maken één keer een mooie etalage en daarna is het klaar’. Juist door die consistentie, door dat jarenlang zo te doen, creëer je iets waar uiteindelijk op z’n minst de hele omgeving en misschien wel zelfs heel Nederland een keer van heeft gehoord. Juist door die consistentie denk ik dat je zo’n groots resultaat neer kan zetten. Dat iedereen benieuwd is en het hele dorp in rep en roer is omdat er een nieuwe etalage aankomt.”
Het ontstaan van een etalage: van idee tot uitvoering [00:12:32]
Claudine’s creatieve brein weet telkens weer een nieuw avontuur voor haar etalages te bedenken. Zo gaan de knuffels in haar etalage bijvoorbeeld naar het museum, de camping, het Top 2000 café en het circus. Die ideeën vallen Claudine tijdens de alledaagse taken binnen.
“Ja, ik heb een rijkelijke fantasie. En die ideeën voor de etalage komen op allerlei momenten. Ik ben aan het fietsen en ik zie iets. Als ik aan het afwassen ben, denk ik opeens ‘Oh leuk, ik doe een trouwerij’. Het idee is eigenlijk zo gemaakt. Dat is echt het allermakkelijkste van die etalage.”
Maar het bedenken van die ideeën is slechts het begin. De uitvoering vraagt meer tijd en toewijding. Zo besteedt Claudine stiekem ook heel wat uurtjes aan het verzamelen van materialen voor haar etalages.
“Ik heb heel veel leuke klanten. Die ken ik al jaren. Dus ik heb altijd wel een tandarts in mijn klantenbestand, die iets kan leveren voor die tandartsetalage. Of ik plaats een oproepje op Instagram: ik moet een ouderwetse föhn hebben voor mijn etalage. En het leuke is dat ook heel veel mensen graag meedoen. Die kunnen dan zeggen: ‘oh, mijn föhn die staat in de etalage’. Of kinderen kunnen vertellen: ‘dat artikel is uit ons huis’. Ik leen heel veel, dat past ook bij de duurzaamheid die ik uit wil stralen.”
Een extra dimensie: de etalageverhalen [00:19:08]
Alsof het bedenken van de etalages, het verzamelen van materialen en het maken van de etalage nog niet genoeg werk oplevert, maakt Claudine bij iedere etalage ook nog een etalageverhaal. Als ik haar daarnaar vraagt, vertelt ze het volgende:
“Ik schrijf lekker en zo’n verhaal staat vaak binnen een uur op papier. Ik bedenk al weken vooraf het thema van de etalage, en dan gaan de ideeën over wat de knuffels meemaken al leven in mijn hoofd. Ik denk bijvoorbeeld: waar lopen wij tegenaan bij de tandarts? Nou, we vinden het eng. We vinden de tandarts helemaal niet leuk. Misschien is die man wel heel leuk, maar niemand heeft zin om naar de tandarts te gaan. Dus dat ga ik dan verwerken in het etalageverhaal.”
Door de verhalen die Claudine schrijft, geeft ze nog een extra dimensie aan haar etalages. Haar etalages gaan leven in de huiskamers van haar klanten. Ik deel met haar:
“Wat ik mooi vind aan de etalages, juist in combinatie met die verhalen die je erbij schrijft, is dat het bepaalde onderwerpen bespreekbaar maakt voor kinderen. Als we dat voorbeeld van die tandartsetalage nemen: kinderen die spanning voelen om naar de tandarts toe te gaan… door middel van zo’n etalage kan een ouder het gesprek aangaan met het kind. Of het etalageverhaal voorlezen en daar samen over praten, en zo een kind een beetje helpen om het de volgende keer iets minder spannend te maken bij de tandarts.”
Claudine deelt ontroerende verhalen van mensen die geraakt zijn door haar etalages. Ze licht toe hoe haar creativiteit troost en vreugde brengt in het leven van anderen.
“Op een dag kwam een vrouw binnen gelopen in de winkel. Ze kwam om me te bedanken. Ze zat in een hele zware depressie. Ze vertelde me: ‘Mevrouw Groen, het heeft me zo geholpen. Elke dag een rondje lopen, en dan bleef ik uren staan voor je etalage voor de vrolijkheid en de lol.’ Ja, als zo’n vrouw komt en die vertelt dat… Daar krijg je gewoon kippenvel van. Een andere keer stond een man voor de etalage, die maakte allerlei foto’s. Hij vertelde me: ‘Mijn moeder zit zo eenzaam in het bejaardenhuis en zij geniet zo enorm van de etalagefoto’s.’ Ik vertelde hem dat ik ook verhalen schrijf. Nu krijg ik af en toe een berichtje van ‘ze vond het verhaal weer zo leuk’. Dus ik kan nu ook niet meer stoppen!”



En wat levert zo’n etalage op? [00:25:55]
Wanneer ik Claudine in het interview vraag naar wat de etalages haar opleveren, antwoord ze:
“Het levert heel veel liefde op. Heel veel plezier en vrolijkheid levert het op. Uiteindelijk moet het natuurlijk ook iets opleveren in je kassa. Elke knuffel die in de etalage wordt gebruikt, die is altijd uitverkocht. Maar het helpt me ook met mijn naamsbekendheid. Ik heb heel veel volgers op social media die in de gaten houden wat er met de etalage gebeurt. En ik denk een soort gunfactor… We hebben natuurlijk al zoveel ellende op deze aarde. Ik creëer met de etalage vrolijkheid en laat mensen lachen. En dat levert denk ik ook een stuk gunning op. “
De les van Claudine: blink uit in IETS [00:28:59]
Wanneer ik Claudine vraag wat ondernemers die geen etalage hebben (of niet zo creatief zijn als Claudine) kunnen leren van haar etalages, biedt Claudine een krachtige les.
“Denk na: wat wil je uitstralen met je winkel? Ik zie heel veel winkels alle kanten opvliegen. Maar sta voor wat je wil uitstralen, want anders word je net zoals andere winkels. Dan val je niet op. Kies iets wat je kan uitbouwen. Bij mij is dat duurzaamheid en mijn etalages, voor andere winkels is het iets anders. Maar sta daarvoor en uit dat. Dat gaat tijd en energie kosten. Maar dat is wel mijn tip aan andere winkeliers: blink uit in iets. En dat hoeft niet een etalage te zijn, dat is niet voor iedereen mogelijk. Maar verzin IETS waar je in kan uitblinken.”
Ik vul haar aan:
“Dat wil ik onderstrepen: kies iets en het maakt niet uit wat het is. Voor jou is het je etalage, omdat jij daar je ei in kwijt kan: je bent zelf visueel ingesteld en vindt het leuk om die etalageverhalen te verzinnen. Dat past bij jou. Dat is waar jouw kracht als ondernemer ligt. Voor een andere ondernemer hoeft het niet die etalage te zijn, maar wel iets dat die ondernemer ontzettend leuk vindt om te doen, of waar die ondernemer een enorme passie voor heeft, of wat die ondernemer heel erg goed kan. Vind dat. Vergroot dat uit en blijf het consistent doen. Dat is denk ik een mooie les voor andere ondernemers – ongeacht of je nu aan de slag wil gaan met je etalage of niet.“
Dat vinden van die kracht van jezelf als ondernemer, dat is niet makkelijk merkt ook Claudine.
“Ik zie dat misgaan bij heel veel ondernemers: die kijken naar anderen en die willen anderen na doen. Dat lukt niet. Het is heel moeilijk om je eigen pad te vinden, maar als je het dan hebt gevonden… ja dan begint het, en dan ga je uitbouwen.”
Authenticiteit in het ondernemerschap: het is cruciaal. Het draait niet om het kopiëren van anderen, maar om het ontdekken van je eigen kracht en passie. Ik deel mijn ervaring in de podcast:
“Toevallig sprak ik laatst met een andere ondernemer, die meemaakte dat bepaalde elementen van de winkel waren gekopieerd door anderen. Ik begrijp dat gevoel heel goed, dat het vervelend is als je gekopieerd wordt. Dat maak ik zelf als ondernemer ook mee. Maar ik zeg altijd: ze kunnen nooit het origineel namaken. Voor jou is dat ook zo. Een ander kan misschien je etalage namaken, maar ze hebben niet jouw brein. Ze kunnen nooit al die ideeën die jij in je hoofd hebt zitten om weer een volgende etalage te maken, en een volgende etalage nog beter te maken, en daar een verhaal bij te verzinnen – alles wat daarbij komt kijken, dat kan iemand anders nooit kopiëren. Dus als je een concept hebt wat heel dicht bij jezelf blijft en waarin jij jouw persoonlijke kracht echt uitvergroot, dan heb je iets waarvan iemand misschien wel een element kan kopiëren, maar nooit het geheel.”
Een frisse blik na 13 jaar ondernemen [00:36:10]
Claudine deelt in het interview haar zoektocht naar vernieuwing en groei. Want ook als je winkel al 13 jaar bestaat liggen er nog kansen. Claudine ging op zoek naar een kritische blik op haar eigen manieren van zakendoen, en die vond ze in de Retail Academy van Kooplust. Ze vertelt:
“Ik ben begonnen in de economische crisis, maar nu… mensen rennen allemaal naar internet. En ik heb geen webshop, want ik ben zeven dagen in de week open. Dus voor mij werd het tijd om weer eens naar mezelf en mijn werkwijze te kijken. Je doet het na 13 jaar op je eigen manier, maar is die manier wel goed? Ik was benieuwd: wat laat ik vallen? Nou, ik ben begonnen met de Retail Academy en ik laat gewoon heel veel vallen. Dat vind ik zo bijzonder om te ontdekken. Voor jezelf is dat ook heel leuk, dat je uit je comfortzone stapt. Dus niet alleen mijn manier lukt, maar wat Marian zegt dat werkt ook. En als je er eenmaal aan begint… ik word alleen maar enthousiaster!”
33% extra omzet tijdens ‘Week van de Stenen Winkel’ [00:39:37]
Naast de Retail Academy, nam Claudine ook deel aan ‘Week van de Stenen Winkel’ – de week waarin lokale winkels in Nederland en België lokaal winkelen promoten. Claudine’s les daarin?
“Die ‘Week van de Stenen Winkel’… je moet er vol in. Half… Dat moet je gewoon niet doen. Niks moet je half doen. Ga voor die 100%. Jij vertelde op een gegeven moment: je kan 35% meer omzet draaien in die week. Ik dacht: ‘Nou Marian, echt niet.’ Maar ik ben op 33 procent extra omzet uitgekomen. Ik heb alles op alles gezet. Het was niet dat we dachten ‘jeetje het is een hele drukke week’, maar er was aandacht. Mensen voelden aandacht, en wij voelden dat wij het overbrachten op de mensen dat het zo belangrijk is om lokaal te shoppen.”
Meer info over Mevrouw Groen [00:46:15]
Claudine nodigt luisteraars uit om meer te ontdekken over Mevrouw Groen via de website of een bezoekje aan de winkel.
“Wij zijn zeven dagen in de week open, en ik vind het ook heel leuk om ondernemers te ontvangen. Ik help graag, dus als andere ondernemers iets willen vragen of weten: mailen, bellen of langskomen mag altijd. Dat vind ik echt heel leuk.”
Conclusie en links [00:47:19]
Ik hoop dat deze podcast aflevering je nieuwe inspiratie geeft. Misschien voor je etalage, maar zeker om te gaan kijken naar datgene wat jou en je winkel uniek maakt. Waar ben jij goed in? Waar blink je in uit? Wat vind je ontzettend leuk om te doen en hoe kan jij dat gaan uitvergroten tot iets wat jouw winkel uniek maakt?
Ook staat er weer een nieuwe editie van de Week van de Stenen Winkel gepland, de week waarin Claudine 33% extra omzet realiseerde. Dit is een week waar je als winkelier gratis aan deelneemt en waarin we met meer dan 4500 lokale winkels het belang van lokaal winkelen in Nederland en België onder de aandacht brengen. Voor meer informatie over Week van de Stenen Winkel, klik je hier.
En tot slot, vergeet niet: op 15 januari geef ik die gratis workshopdag waarop we een plan maken om van 2024 het beste jaar ooit te maken van jouw winkel. Alle informatie over de workshopdag ‘Maak van 2024 het beste jaar ooit voor jouw winkel’ vind je hier.