15 simpele manieren om klanten te trekken naar de winkel


De meest gestelde vraag op dit moment, denk ik. “Hoe trek ik klanten naar mijn winkel toe?” Tja, het kost heel wat meer moeite tegenwoordig om die consument van de bank af te slepen en tot een bezoekje aan je winkel te verleiden.

Zelf stilzitten is in ieder geval geen optie. Je moet aan de bak. Proberen wat werkt voor jouw winkel. Actief aan de slag gaan met het aantrekken van klanten. Om je actieplan te starten (of uit te breiden), geef ik je 15 manieren om meer klanten te trekken naar jouw winkel.

#1 Maak een opvallende etalage


Die mensen die toch al door de winkelstraat lopen? Kleine moeite om die shoppers naar binnen te krijgen. Ze zijn slechts enkele stappen van jouw winkel verwijderd.

Maar dan moet je etalage wel uitnodigen tot een bezoekje. Zorg dat je etalage opvallend is. Qua kleur, qua thema of qua opbouw bijvoorbeeld.

En wissel je etalage met regelmaat. Want die winkel waar al 2 maanden hetzelfde in de spotlight staat? Daar zal vast niet veel nieuws te vinden zijn sinds het vorige bezoek. Die slaan shoppers dus maar gewoon over.

#2 Creëer interactie in je etalage


Nog een bonustip die je etalage extra opvallend maakt: creëer interactie in je etalage. Maak een levende etalage. Een etalage met mensen. Een etalage waarin iets gebeurt.

Zet een muzikant of band in je etalage. Laat klanten een filmpje met Valentijnsboodschap voor hun geliefde opnemen in je etalage. Organiseer een modeshow in je etalage.

Gegarandeerd dat dit de ogen doet draaien. En meer aandacht voor je winkel = meer mensen die over de drempel stappen.

#3 Rol de welkomstmat uit


Letterlijk dus. Niet alleen je etalage, maar ook je entree moet opvallen. En dat kan prima door een rode welkomstmat voor je deur te leggen. (Geel, groen of eentje met pimpelpaarse bolletjes mag ook. Leef je uit.).

Alle andere ideeën die je entree opvallender maken zijn geoorloofd. Teken met krijt een boodschap of inspirerende quote op de stoep. Gebruik een vlag, ballonnen, een flinke plant of een aantal felgekleurde artikelen uit je assortiment. Of een combinatie van dat alles.

#4 Organiseer een promotie


Zet eens een paar medewerkers van je winkel buiten neer in plaats van binnen.

Laat ze samples uitdelen van je producten (je hebt vast iets geschikts op de plank liggen, of benader een leverancier om je hierbij te helpen).

Of nodig je klanten uit voor een bepaalde service die je aanbiedt. Een oogmeting. Het schoonmaken van hun schoenen.

Blijven wachten in je winkel is een optie. Er zelf op uit trekken om die mensen naar binnen te halen levert je waarschijnlijk heel wat meer op.

#5 Organiseer een evenement


Leer je klanten iets nieuws. Of zorg dat ze een extra leuke tijd hebben wanneer ze een bezoekje brengen aan je winkel. Met een evenement, een activiteit, een workshop of iets anders waar jouw brein mee aan komt zetten.

Evenementen creëren aandacht, geven een extra reden om je winkel te bezoeken en geven een boost aan je omzet. Snel mee beginnen als je nog niet was gestart dus (of uitbreiden wanneer je al begonnen bent).

#6 Trommel je mede-ondernemers op


Een evenement kun je individueel organiseren, maar ook met een aantal gelijkgestemde ondernemers of het hele winkelcentrum. Zo geef je nog een extra boost aan het centrum als geheel.

En nee, misschien wil niet iedereen meewerken (dat hoor ik althans vaak als reden waarom dit soort dingen niet lukken). Maar dan organiseer je het gewoon met de mensen die wel mee willen doen. Want nogmaals: stilzitten is geen optie.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


#7 Ga samenwerken met anderen


Zijn er andere bedrijven waar jouw doelgroep al komt? Andere winkels, bedrijven, verenigingen, scholen? Bekijk eens of je een samenwerking met de partijen op kunt zetten.

Reserveer een stukje op elkaars bedrijfsvloer, promoot elkaar een keer in je nieuwsbrief of geef samples van je producten weg via die andere partij. Geef op die manier extra bekendheid aan jouw winkel en/ of herinner je klanten er aan dat jouw winkel nog steeds een bezoekje waard is.

#8 Verstuur een nieuwsbrief


En die nieuwsbrief, dat is dan meteen tip 8. Als winkels mij vertellen dat ze te weinig klanten naar hun winkel krijgen en ze hebben geen nieuwsbrief, dan val ik altijd van mijn stoel.

Want waarom communiceer je niet op regelmatige basis met je vaste klanten? Daar begrijp ik niets van. Het is namelijk veel makkelijker om bestaande klanten een keertje vaker naar je winkel te trekken dan nieuwe klanten te vinden.

Dus ben je nog niet gestart met een nieuwsbrief? Nu meteen doen.

#9 Zorg dat je online vindbaar bent


Vindbaar zijn in de winkelstraat is niet zo heel lastig. Maar online vindbaar zijn? Heb je daar al eens naar gekeken?

Ontzettend veel consumenten starten hun zoektocht tegenwoordig online. Dus zorg dat jouw winkel daar aanwezig is. Dat je klanten vast belangrijke en nuttige informatie op je website vinden die hen verleiden tot een bezoek aan je winkel.

Check dus hoe je scoort in Google. Laat je website optimaliseren voor bepaalde zoekopdrachten. Bekijk of je website klanten voldoende en aantrekkelijke informatie geeft. Informatie die hen van de bank doet opspringen en naar je winkel trekt.

#10 Zet social media in


Ook via social media doen je klanten ideeën op. Kunnen ze op de hoogte gehouden worden van alle redenen waarom jouw winkel een bezoek waard is.

Wel een woord van waarschuwing hier: tover je Facebook tijdlijn of tweets niet om in een constante stroom van product-reclame. Social media is tweerichtingsverkeer. Een plek om online in gesprek te gaan met je klanten. En niet om een monoloog over je producten te voeren.

Ga dus in gesprek. Onderhoud de relatie met je klanten via deze kanalen. En dan af en toe een keertje een product plaatsen. Of je evenement promoten. Dat is hoe je social media succesvol inzet.

#11 Online adverteren


Social media kanalen (en Google of sommige andere sites) bieden ook handige manieren om je winkel te promoten onder je bestaande klanten of potentiële nieuwe klanten.

Voordelen ten opzichte van die traditionele brochure? Het kan veel goedkoper en je kunt gerichter op bepaalde doelgroepen adverteren.

De moeite waard dus als je jezelf nog niet in online adverteren hebt verdiept.

#12 Promoot je winkel via de pers


Online adverteren is een optie, maar ook je winkel promoten via de pers is een goede manier om meer aandacht te genereren voor je winkel.

Schenk je een deel van je omzet aan een goed doel? Geef je jouw winkel een make-over? Organiseer je een evenement? Heb je een prijs gewonnen?

Allemaal goede redenen voor de pers om aandacht aan je winkel te besteden. Je moet ze alleen wel even zelf op de hoogte stellen.

#13 Focus op customer service


Als je klanten een geweldige ervaring hebben in jouw winkel, dan komen ze vast en zeker terug. En een beetje extra mond-tot-mond reclame is dan een mooie bijkomstigheid.

Start bij de basis. Begroeten, aanspreken, een extra keertje glimlachen. Je zal verbaasd staan wat dat soort kleine dingen je opleveren. Meestal is er in die basis al heel wat te winnen.

En voor de gevorderden: ga die verwachtingen van je klanten eens overtreffen. Inspiratie nodig? Lees de hartverwarmende customer service verhalen op de Inspiratieblog van Kooplust.

#14 Bedank je klanten


Zoals ik al vertelde: het is makkelijker bestaande klanten een keertje vaker naar je winkel te trekken dan nieuwe klanten te vinden.

Wat doe jij om je bestaande klanten te bedanken? Om ze een extra speciaal gevoel te geven wat er voor zorgt dat ze heel snel weer een keertje terugkomen?

Niets….? (Niet getreurd, je behoort dan tot 99% van de retailers in Nederland. Dat betekent dat er dus een enorme kans ligt om een verschil te maken.) Bekijk dan snel even deze blogpost van Kooplust met 13 manieren om je klanten te bedanken. En start daar vandaag nog mee.

#15 Speel in op trends


Welke trends zijn er in retail te ontdekken? Van het ruilen van producten, co-creatie tot shopper coaching, het zijn allemaal mogelijkheden om nieuwe services of nieuwe evenementen te bedenken.

Denk ook aan trends die specifiek in jouw branche spelen. Sinds ‘Heel Holland Bakt’ is heel Nederland in de ban van het bak-virus, bijvoorbeeld. Ook in dat soort trends liggen kansen voor evenementen en services.

En tactisch gezien is het natuurlijk ontzettend slim om iets te organiseren waar op het moment veel interesse voor is bij je klanten. Vast en zeker dat ze als bijen op honing op je winkel afkomen.

Meer tips?


Wil je meer tips over hoe je jouw bezoekersaantallen laat groeien Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!