Zomer marketingtips voor je winkel


De officiële zomer is in aantocht. En hoewel het weer niet te voorspellen is, zijn de zomermaanden voor menig winkelier geen topper qua omzet. Daarom in deze blog: 5 tips om de zomeromzet van jouw winkel op te warmen.

‘Vrouwen bloot, handel dood’, is zo’n uitspraak die je in de Nederlandse retailhandel met enige regelmaat voorbij hoort komen. Tja, als het weer goed is dan trekken consumenten massaal naar het zwembad en staan de files op weg naar het strand (niet naar het winkelcentrum). Shoppen schiet er dan dus even bij in.

Best begrijpelijk, maar jij als ondernemer bent daar natuurlijk niet zo heel blij mee. Want ook in die zomermaanden wil je graag je omzet binnenhalen. Daarom geef ik je in deze blog 5 ideeën om je op weg te helpen naar een mooie zomeromzet.

Organiseer een evenement


Als eerste: organiseer een evenement. Geef je klanten een extra reden om naar de winkel te komen, ook al geeft de temperatuur aanleiding voor andere activiteiten.

En geef een zomers tintje aan dat evenement. Denk bij een evenement buiten aan zonnebrand voor de armpjes of een verkoelend zwembad voor de voetjes. En probeer je de klanten juist naar binnen te halen? Vergeet dan niet die heerlijke airco aan te zetten en verfrissende drankjes aan te bieden. Jouw winkel kan op die manier zomaar de plek worden om een paar zonnige uurtjes door te brengen.

Betrek de vakantiegangers erbij


Tuurlijk zijn veel van je klanten op vakantie. Maar ook dan kunnen ze een rol spelen bij het creëren van meer traffic voor je winkel. Spoor klanten bijvoorbeeld aan om foto’s van jouw producten (die gebruikt worden op vakantie) in te sturen via social media. Verbind er eventueel een winactie aan: de foto met de meeste likes wint een waardebon van je winkel.

Met zo’n actie sla je meerdere vliegen in één klap: er wordt over je gepraat op social media en je zet berichten van tevreden klanten in om te laten zien dat jouw winkel dé plek is om een aantal laatste vakantie-items aan te kopen.

Maak een vakantiepakket


Verkoopt jouw winkel items die mensen vaak meenemen op vakantie? Denk dan eens aan het samenstellen van een vakantiepakket. Ofwel een aantal producten die je verpakt in een mooi pakket, en verkoopt voor een setprijs. Promoot dit pakket via bijvoorbeeld social media en je nieuwsbrief en trek zo de shoppers naar je winkel.

En past datgene wat je winkel verkoopt niet in de vakantiekoffer? Wellicht is een thuisblijfpakket dan een idee. Gevuld met allerlei producten die thuisblijven een stuk leuker maken.

Organiseer een ‘terug naar school’-actie


Wat later in de zomer kan het organiseren van een ‘terug naar school’ -actie een idee zijn. Verkoop jij producten die scholieren of studenten nodig hebben voor het nieuwe schooljaar? Dan mag je zeker niet vergeten aandacht aan te besteden aan dit moment.

En behoort de schooljeugd niet tot jouw doelgroep? Wie weet is een ‘terug aan het werk’-actie of een ‘hoera mijn kinderen gaan weer naar school’-actie met een paar bijpassende tips en producten een schot in de roos voor jouw winkel.

Richt je op toeristen


Bevindt jouw winkel zich in een toeristengebied? Dan ligt daar flink wat potentie aan omzet. Kijk hoe je die toeristengroep naar jouw winkel krijgt. Bijvoorbeeld door samen te werken met vakantieparken, hotels of tourgidsen.

En mochten de toeristen geen koers zetten naar jouw verzorgingsgebied, overweeg dan de mogelijkheid om er zelf op uit te trekken. In de zomer worden volop evenementen en activiteiten georganiseerd, zowel voor toeristen als de lokale bevolking. Komt een groot deel van jouw doelgroep naar zo’n evenement? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om daar je winkel te promoten of je producten te verkopen.

Meer bezoekers = meer marketing


 Wat je ook probeert, knoop het volgende in je oren. Ben je (op welk moment dan ook) op zoek naar meer bezoekers voor je winkel, dan betekent het dat je meer aan marketing moet doen. Laat van je horen en breng je winkel onder de aandacht.

Zeker tijdens die rustige zomermaanden is het belangrijk er een schepje bovenop te doen. Kies dus een van bovenstaande ideeën of verzin je eigen variant, maar ga hoe dan ook aan de slag met het proactief benaderen van je doelgroep. Succes!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

78 marketingtips voor je winkel

78 marketingtips voor je winkel
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!