Klanten wegjagen? Dat doe je zo

Klanten wegjagen? Dat doe je zo

Veel winkels klagen over dalende bezoekersaantallen. Niet gek, want die shopper komt ook minder vaak naar de winkel. En toch. Stiekem heb je zelf een behoorlijke invloed op je bezoekersaantallen. Daarom zet Kooplust op een rijtje wat de belangrijkste redenen zijn dat klanten niet meer terug komen naar je winkel.

En raad eens? Online shoppen komt op dat lijstje niet voor. Veel vaker heeft het te maken met de service van je winkel. Zet je schrap en lees waarom die klanten niet meer over de drempel van jouw zaak stappen.

#1 Je negeert je klanten


De nummer één reden waarom consumenten niet terugkeren naar een winkel? Ze werden in deze winkel genegeerd of ontvingen niet voldoende aandacht. Maar liefst 46% van de shoppers geeft aan dat dit de reden is waarom zij niet meer terugkomen.

Dus de volgende keer dat je klant een nieuw paar schoenen nodig heeft? Dan gaan ze gewoon naar de –online of offline- concurrent. Omdat ze in jouw winkel niet begroet of aangesproken werden. Was je twintig jaar geleden nog de place-to-be voor een chique paar sloffen, nu word je voor een service misstap keihard afgestraft.

#2 Je informeert je klanten niet


26% van de consumenten geeft aan niet meer terug te komen bij een winkel omdat zij onvoldoende informatie ontvingen over een product.

Vrijwel iedere klant (in vrijwel iedere branche) doet tegenwoordig aan online research. Voordat ze over jouw (digitale of stenen) drempel stappen, hebben ze al opgezocht wat de laatste trends en must-haves zijn. En er is vast ook ergens een lijstje opgedoken met tips waar op te letten tijdens het aankopen van dat product.

En dus heeft die klant die over jouw drempel is gestapt een behoorlijk hoge verwachting van jouw kennis. Je zult die kennis moeten tonen. De klant nieuwe informatie moeten geven. En daarbij iets moeten toevoegen aan wat die consument online al gelezen heeft.

Voldoe je daar niet aan? Helaas, dan slaat die klant jouw winkel de volgende keer over. En zijn je bezoekersaantallen weer wat gedaald.

#3 Je klanten voelen zich niet gewaardeerd


Tot slot geeft 20% van de consumenten aan dat ze niet teruggaan naar een winkel omdat hun klandizie niet gewaardeerd wordt. Althans, dat gevoel hebben ze. Ze voelen zich ondergewaardeerd, onbelangrijk of oninteressant in de ogen van de retailer.

En ja, als jouw persoonlijke bezoekje of bestedingen er niet toe lijken te doen, dan is de beslissing een andere winkel te bezoeken snel genomen. Weet die winkel jou als klant wel te waarderen, dan is de kans dat je nog eens terugkeert naar die eerste winkel als sneeuw voor de zon verdwenen.

Ja, maar hoe los ik dat nu op?


Laat ik je drie tips geven:

  • Voelen jouw klanten zich genegeerd? Dan zit er niets anders op dan jezelf (en je team) te focussen op het begroeten en benaderen van klanten. Het doel van die beide taken moet 100% zijn. Honderd procent van je klanten moet begroet worden, en het liefst ook 100% aangesproken.
  • Ontvangen jouw klanten onvoldoende informatie? Train jezelf en je team op productkennis. Brainstorm samen hoe jullie je klant net dat beetje extra geven. En ben je zelf eigenlijk online aanwezig om je klant vast productinformatie te geven? Of aankooptips? Onderhoudstips? Hoe-haal-je-meer-plezier-uit-je-product-tips? Of gewoon voor al die dingen?
  • Voelen je klanten zich niet gewaardeerd? Lees dan deze blogpost eens met 13 tips om je klanten te bedanken. Voer één van die tips eens uit. Voelt vast als een warm dekentje voor je klant. En niet verbaasd staan als daar ook nog wat extra mond-tot-mond reclame door ontstaat, zodat je nog meer bezoekers trekt.

Samengevat: ja, online shopping (en andere ontwikkelingen) zorgen zeker voor dalende bezoekersaantallen. Daar kun je over klagen of met je handen in het haar woelen. Mijn advies? Kijk eerst eens wat je zelf nog kan verbeteren. Vast en zeker dat daar ook kansen liggen.

Meer tips?


Wil je meer tips over hoe je jouw bezoekersaantallen laat groeien? Schrijf jezelf dan in voor de GROEI-challenge van Kooplust.

Tijdens die GROEI-challenge ga ik 21 dagen lang alles op alles zetten om jou te helpen groeien. Te groeien in je omzet, je ondernemersvaardigheden of het aantal klanten wat je naar je winkel trekt.

Tijdens de GROEI challenge geef ik je hele praktische tips rondom je winkelinrichting, je marketing, en ook je concept: alles met als doel meer klanten aan te trekken en meer te verkopen. En met die praktische tips kun jij op hele korte termijn meer resultaat verwachten.

De GROEI challenge start op 26 maart aanstaande en deelname is helemaal gratis. In de 21 dagen dat deze cursus duurt ontvang je video’s, mails, praktische tips en nieuwe inzichten. Doe je mee? Gewoon even je naam en mailadres achterlaten, dat is alles wat er nodig is.

De GROEI-Challenge is afgelopen


Deelname is helaas niet meer mogelijk. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe gratis Challenges en video-cursussen? Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Je ontvangt dan wekelijks een blog of exclusieve tip en bent als eerste op de hoogte van gratis masterclasses en cursussen. 

Bron: AchieveGlobal Retail Insights Survey, 2013
Afbeelding via Pixabay