Veel winkels klagen over dalende bezoekersaantallen. Niet gek, want die shopper komt ook minder vaak naar de winkel. En toch. Stiekem heb je zelf een behoorlijke invloed op je bezoekersaantallen. Daarom zet Kooplust op een rijtje wat de belangrijkste redenen zijn waarom klanten niet meer terug komen naar je winkel.
En raad eens? Online shoppen komt op dat lijstje niet voor. Veel vaker heeft het te maken met andere onderdelen van je winkel. Zet je schrap en lees waarom die klanten niet meer over de drempel van jouw zaak stappen.
#1 Een product is onvindbaar
Een product niet kunnen vinden? Dat is voor 91% van de shoppers reden om een winkel te verlaten (bron: Pierhouse Shopper Survey).
En dat betekent overigens niet dat de winkel dat product niet verkoopt. Soms ligt, hangt of staat het gewoon op een plek die een consument niet weet te vinden.
#2 Slechte service
41% van de consumenten geeft aan dat de medewerkers van de winkel reden zijn om een winkel te verlaten (bron: Pierhouse Shopper Survey). Waarom? Dat valt eigenlijk uiteen in twee verschillende categorieën. Enerzijds kan te weinig aandacht een oorzaak zijn, anderzijds te veel aandacht.
Klanten geven bijvoorbeeld aan dat medewerkers te druk zijn met elkaar om aandacht voor klanten te hebben. Maar ook ‘gestalkt’ en gevolgd worden door de winkel heen voelt voor consumenten ongemakkelijk en leidt tot het verlaten van de winkel. Wat maar weer eens aantoont dat de ideale service een fijne balans is van precies de juiste hoeveelheid aandacht geven.
Overigens geeft onderzoek van Manhattan Associates daarnaast aan dat driekwart van de Nederlandse consumenten meer van producten denkt te weten dan het winkelpersoneel. Uit dat onderzoek komt naar voren dat ook ‘domme verkopers’ een grote ergernis zijn van veel shoppers. Een klant verwacht van die medewerkers kunde; in ieder geval meer kennis en informatie dan de klant ook zelf op internet kan vinden.
#3 De prijs is onvindbaar
Is een product niet geprijsd, dan geeft 63% van de shoppers aan de winkel te verlaten (bron: Pierhouse Shopper Survey). Een klein en simpel detail misschien, maar eentje met een groot effect.
Overigens is een te klein geschreven (en onleesbare) prijs ook reden voor de consument om af te haken: 43% geeft het op en laat de aankoop zitten.
#4 Onvoldoende informatie over een product
Naast een prijs, is het voor klanten belangrijk om zelfstandig meer informatie over een product te kunnen vinden. 62% van de consumenten geeft aan waarschijnlijk de winkel te verlaten wanneer er niet voldoende informatie over een product te vinden is (bron: Pierhouse Shopper Survey).
#5 Onduidelijke communicatie
Een promotie waarbij een klant zich af moet vragen ‘Wat houdt het nu precies in?’ Geen goed idee. Wanneer je je af moet vragen wat er nu precies bedoeld wordt, dan is dat voor 61% reden om de winkel te verlaten (bron: Pierhouse Shopper Survey).
Een voorbeeldje van zo’n onduidelijke promotie? Een bordje waarop een veganistische pizza met mozzarella wordt gepromoot. Want een pizza met mozzarella is niet veganistisch. Weet die klant niet zeker wat hij of zij koopt, dan blijft dat product al snel in de schappen staan.
#6 Lange wachtrijen
Nummer 6 in de lijst van redenen waarom klanten een winkel verlaten: de wachtrij is te lang. Voor 26% van de consumenten is dat reden om de winkel te verlaten (bron: Pierhouse Shopper Survey).
#7 Een onaantrekkelijke inrichting
En tot slot: ook een rommelige of onwelkome inrichting doet een klant rechtsomkeert maken. Voor 64% van je klanten is dit een reden om niet bij je te kopen (bron: The State of Brick and Mortar Retail Report).
En ja, ook een onverzorgde uitstraling helpt je allerminst. Door een vieze vloer, een niet schoongemaakt toilet of onverzorgde parkeerplaatsen winkelt zo’n 41% van de consumenten de volgende keer liever bij je concurrent (bron: The State of Brick and Mortar Retail Report).
Tips om je klanten te behouden
Deze lijst van 7 redenen waarom klanten een winkel verlaten, geeft je meteen een aantal aanknopingspunten om ervoor te zorgen dat jouw klanten wél in je winkel blijven en bij je kassa belanden.
Check bijvoorbeeld met regelmaat of je producten geprijsd zijn. Zorg dat je winkel schoon en georganiseerd oogt. Train je team op hoe zij je klant helpen zonder opdringerig te zijn. Zorg voor duidelijk communicatiemateriaal dat klanten helpt om producten te vinden.
Klinkt dat allemaal als ontzettend logisch? Ja.
Maar wat deze onderzoeken aantonen, is dat het juist die kleine details zijn die klanten wegjagen.
Een laatste cijfer dat dat onderstreept: 67% van de consumenten vindt dat winkels te veel gefocust zijn op het digitaliseren en op technologische ontwikkelingen, terwijl de basis niet op orde is. Anders gezegd, je klant heeft dus liever dat je eerst uitblinkt in de ‘ouderwetse’ manier van retailen, voordat je je aan allerlei nieuwe snufjes waagt.
Kortom, breng je basis op orde. Dat is waar het behouden van klanten begint.
Meer tips?
Wil je meer tips over hoe je jouw bezoekersaantallen laat groeien Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.
Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.
Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.