Meer bezoekers naar je winkel? Dit is het sleutelingrediënt


De vraag die me denk ik het meest gesteld wordt door winkeliers is: ‘Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn winkel?’ Het antwoord op die vraag is zowel supersimpel als best wel ingewikkeld. Maar hoe dan ook, het antwoord verrast je vast en zeker.

Nieuw assortiment. Een verbouwing. Een webwinkel. Andere openingstijden. Een koffiehoek toevoegen.

Allemaal ideeën die ik ondernemers heb horen noemen om de bezoekersaantallen van hun winkel te verhogen.

Nu zijn geen van deze ideeën verkeerd. En ja, ze zullen misschien wat extra mensen over de drempel trekken. Maar als dit de hoeken zijn waarin ook jij zoekt, dan zeg ik tegen jou hetzelfde als wat ik de winkeliers die deze suggesties aandroegen, vertelde: je ziet je allergrootste kans over het hoofd.

Waar je allergrootste kans ligt? Simpel. In je marketing.

Meer bezoekers = meer marketing


Als onvoldoende mensen de deur van jouw winkel vinden, dan betekent het dat je meer moeite moet doen om je winkel onder de aandacht te brengen.

Sleutelen aan je assortiment, je openingstijden of een koffiehoek kan, maar daarmee neem je de touwtjes niet helemaal in eigen handen. Je hoopt dat die oplossing ertoe leidt dat mensen uit zichzelf vaker je winkel weten te vinden. Maar echt: hopen en wachten tot klanten uit zichzelf vaker je winkel vinden, is geen goede strategie.

Je moet zelf die touwtjes in handen nemen. Proactief je winkel onder de aandacht brengen. Knoop in je oren:

“It’s not your customer’s job to remember you. It is your job to make sure they don’t forget you.”

Hoe goed jouw service, je assortiment of je inrichting ook is, je moet je klanten een handje helpen om kennis te maken met jouw winkel of zich je winkel te herinneren.

En dat is precies waar je marketing voor bedoeld is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld je service en je assortiment (die pas indruk maken wanneer een klant eenmaal in je winkel is), helpt marketing om je bezoekers te bereiken voordat ze over je drempel stappen.

Je marketing stelt je ook in staat proactief klanten aan je winkel te herinneren wanneer ze de deur weer uit zijn. Je service en assortiment daarentegen laten je slechts hopen. Hopen dat de indruk zo goed was dat klanten zonder hulp de weg terugvinden. En laten we eerlijk zijn: met het drukke leven van vandaag de dag, is de kans dat jouw winkel vanzelf blijft opduiken in het hoofd van je klant, niet heel groot.

Kortom, je marketing intensiveren is je beste gereedschap als het aankomt op het aantrekken van meer bezoekers.

Maar meer marketing is toch irritant?


Die hardnekkige gedachte dat meer marketing irritant is? Alsjeblieft, schrap die overtuiging eens.

Ja, meer marketing kan irritant zijn. Maar het hoeft niet.

Ik voer die discussie met regelmaat met winkeliers. “Ja, maar zo’n nieuwsbrief vinden veel mensen irritant. Ik houd er zelf ook niet van, je krijgt er al zoveel in je inbox.”

Ik, aan de andere kant van de tafel of telefoon krab dan even aan mijn achterhoofd. “Maar je hebt je toch onlangs ook ingeschreven voor de nieuwsbrief van Kooplust? En voor die Challenge waarbij je 7 dagen lang iedere dag een e-mail van me krijgt?”

“Ja, maar dat was echt interessant. Ik ben superblij met die e-mails! Ik lees ze altijd!”, roept de winkelier dan.

En dat is dus precies de crux. Meer marketing hoeft niet irritant te zijn (of het nu gaat om je nieuwsbrief of welk marketingkanaal dan ook). Maar je moet er wel over nadenken hoe je die marketing aanpakt. Goede, oprechte, waardevolle marketing die jouw klant helpt, is allesbehalve irritant. Sterker nog, het voelt als een cadeautje.

Het opzetten van een goede marketingstrategie voor je winkel


Conclusie tot dusver: je marketing onder de loep nemen is je eerste stap als je meer bezoekers aan wil trekken. Meer marketing leidt al snel tot meer bezoekers. En nee, meer marketing hoeft niet irritant te zijn.

Maar ja, wat moet je dan precies aan marketing doen?

Tja, dat is nu het ingewikkelde deel van het antwoord. Want er zijn talloze mogelijkheden. Social media, een nieuwsbrief, marketingacties, evenementen, samenwerking met andere bedrijven of winkels, advertenties, een spaarprogramma en ga zo nog maar even door.

Naast twijfels over welke kanalen te kiezen, vraag je jezelf daarnaast misschien af hoe je een kanaal op de juiste manier inzet. Stel bijvoorbeeld dat je kiest voor het gebruik van Facebook, hoe vaak moet je dan een bericht plaatsen? Waar moet dat bericht over gaan? En hoe pak je het nu op zo’n manier aan dat die volgers ook echt je winkel bezoeken?

Zoals ik deze blogpost al begon: het antwoord op hoe je meer bezoekers aantrekt is zowel simpel als ingewikkeld. Het simpele deel is dat je moet werken aan het intensiveren of aanscherpen van je marketing. Het ingewikkelde deel van het antwoord is wat je precies aan marketing moet doen.

Maar uiteraard ga ik je ook daarbij helpen.

Tips voor een goede marketingstrategie


Dat doe ik alleen niet in deze blogpost. Want dan ben je over een paar uur nog aan het lezen. Ik ga het wel doen tijdens die Challenge waar je 7 dagen lang een e-mail van me krijgt. (En echt: dat is naar de mening van veel andere winkeliers heel fijn. Maar mocht je het daar nu mee oneens zijn, dan heeft iedere e-mail gelukkig een uitschrijfknop.)

Wil je dus meer tips over hoe je jouw bezoekersaantallen laat groeien? Schrijf jezelf dan in voor de gratis GROEI-challenge van Kooplust.

DEELNEMEN AAN DE
GROEI Challenge?

De GROEI-Challenge is afgelopen. Wil je een berichtje ontvangen wanneer de GROEI-Challenge weer start? Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails van Kooplust.

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten'.


Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.