Hoe je omzet en klantenbinding verbetert bij je kassablok - Kooplust

Hoe je omzet en klantenbinding verbetert bij je kassablok

Je klant wil kopen. Joepie! Je belangrijkste taak zit erop. Of niet? Nou, nog niet helemaal. Want het contact aan je kassablok kan in grote mate bijdragen aan je omzet en je klantenbinding. Lees snel verder voor 7 tips.

De afhandeling aan je kassa is soms een ondergeschoven kindje. Het lijkt er niet meer zo veel toe te doen. Maar daar heb je het mis! Want er is juist vanalles mogelijk om je klant nog een beetje blijer te maken.

Dat kan via twee verschillende wegen. Allereerst door je klanten bij de kassa nog iets leuks te laten vinden om te kopen. En als tweede door wat jij als verkoper doet. Anders gezegd: zowel je presentaties als de woorden die uit jouw mond komen doen ertoe.

Laten we beginnen met die presentaties.

Creëer rust in je presentatie


Een veel geziene fout aan het kassablok: te veel producten en andere items. Soms lijkt het kassablok van winkels wel op het lokale aanplakbord, waar alle evenementen, partners en promoties onder de aandacht moeten worden gebracht.

Stop daarmee. Je creëert daarmee een chaos, en in die chaos kan je klant zijn weg niet vinden. Kies voor één of twee producten die je bij je kassablok plaatst.

En mocht je graag nog andere dingen promoten dan je producten? Maak ook hierin dan een keuze. Kies één evenement of één bedrijf wat je onder de aandacht brengt.

Door rust te creëren in je presentatie worden die impulsaankopen bij de kassa sneller gestimuleerd. Doen dus.

Breng sfeer in je presentatie


Nu kun je die producten bij je kassa gewoon op een rijtje zetten of in een mandje gooien, maar probeer ook eens wat anders. Breng sfeer in je presentatie. Zo grijpt die presentatie sneller de aandacht van je klant, en je klanten worden ook nog eens in de juiste (koop)stemming gebracht.

Hoe je dat aanpakt? Pak een wijnfles om armbanden op te presenteren. Gebruik in de zomer een paar ijshoorntjes om zonnebrillen op te zetten. Of vouw een aantal pagina’s van een oud boek tot een display waar je een product op plaatst.

Er is vanalles mogelijk. Meer ideeën op doen? Check dan de Pinterest pagina van Kooplust.

Zorg dat je in contact kan blijven


Je kassa is ook de perfecte plek om ervoor te zorgen dat jij in contact kan blijven met je klant. Broodnodig tegenwoordig, want de meeste winkels willen graag meer klanten naar de zaak krijgen. En dat doe je onder andere door op een regelmatige basis van je te laten horen. Zo bind je jouw klanten sterker aan jouw winkel.

Breng dus aan de kassa je klantenbestand en/of je nieuwsbrief onder de aandacht. Niet (alleen) door een bordje te plaatsen in de buurt van je kassa, maar door iedere klant persoonlijk te vragen of ze zichzelf in willen schrijven. Vraag het iedere klant, want je zult verbaasd staan hoeveel mensen nog niet in je klantenbestand of emaillijst staan!

Vraag om hulp


Vraag je klant ook eens om hulp aan de kassa. Nee, niet bij het inpakken van de goederen, maar door de mening van je klant te vragen. Door te laten zien dat jij de mening van je klant op prijs stelt, creëer je meer betrokkenheid tussen jou en je klant.

Waar kun je de mening van je klant over vragen? Nou, allereerst over je winkel zelf. Wat vonden ze van de ervaring in je winkel? Vraag je klant bijvoorbeeld of ze een review over je winkel willen plaatsen op Facebook of je website. Leg uit dat jou dat helpt en dat je het ontzettend op prijs zou stellen.

Maar ook over andere onderwerpen kun je de mening van je klant vragen. Welke evenementen zouden zij graag bezoeken in je winkel? Welke merken missen ze in je assortiment? Of wat zijn hun favoriete merken?

Je hoeft op basis van 1 antwoord niet meteen je hele marketing of assortiment om te gooien. Maar je laat in ieder geval wel merken dat jij de mening van je klant op prijs stelt.

Verwijder je kassablok


Een wat meer drastische oplossing om de band met je klant te versterken: verwijder je kassablok.

Waarom? Omdat een kassablok letterlijk afstand creëert tussen jou en je klant. Veel winkels, zoals bijvoorbeeld Apple, experimenteren daarom met afrekenen via medewerkers die rondlopen met een mobiele kassa.

Natuurlijk is het geen geschikte strategie voor iedere winkel. Sommige winkels kunnen niet zonder kassablok. Kijk wat werkt voor jouw winkel en jouw klanten, en overweeg het idee eens als het bij jou past.

Praat over vorige aankopen


Weet je nog welke items jouw klant eerder kocht? Vraag er dan eens naar bij je kassa. Check of het product nog bevalt, en waarvoor het bijvoorbeeld gebruikt wordt.

Door dit te doen, laat je jouw klant zien dat hij of zij speciaal voor je is (want wie voelt zich niet speciaal wanneer iemand de moeite heeft gedaan om zich een vorige ontmoeting te herinneren?). Maar niet alleen dat, je krijgt ook nog eens waardevolle informatie over de ervaring van je klant. Informatie die je kan helpen bij het aanscherpen van je assortiment en je verkoopgesprek. En tot slot grijp je op deze manier de kans om eventuele klachten op te lossen, voordat je klant echt ontevreden wordt over dat product wat niet naar behoren werkt.

Kortom, voldoende redenen om bij de kassa ook aandacht te besteden aan vorige aankopen.

Geef tips


En de laatste tip: geef tips aan je klanten. Bijvoorbeeld rondom het onderhoud van dat product wat ze zojuist hebben aangekocht.

Door in deze laatste fase nog wat extra hulp te bieden en te laten zien dat jij dé expert bent, weet je zeker dat jouw klant de volgende keer weer voor jouw winkel kiest.

Nog meer tips?


Wil jij meer tips over hoe jij het koopgedrag van je klanten beïnvloedt? En hoe je bijvoorbeeld een prikkelende presentatie maakt bij je kassablok?

Binnenkort opent Kooplust opnieuw de deuren van de Retail Academy, waarin je alles leert om ervoor te zorgen dat de deuren van jouw winkel over 10 jaar nog steeds open staan. Eén van de modules in de Retail Academy gaat geheel over het koopgedrag van je klanten, en een andere module is volgepakt met video’s over hoe je jouw winkelvloer op en top verleidelijk maakt.

Laat onderstaand je naam en mailadres achter, dan kom je op de VIP lijst te staan, hoor je als eerste wanneer de deuren van de Retail Academy zijn geopend en krijg je een fijne bonus. Doen dus!

Meer info over de Retail Academy?

Wil je meer weten over het programma? Een programma wat je alles leert over je concept, je marketing, je winkelvloer, je inkoop en nog veel meer? Klik dan op onderstaande button.

 

Afbeeldingen via Pixabay, Pexels, Pixabay, Pixabay, Pexels, en Pixabay.