Hoe je een regiofunctie voor je winkel creëert


Je winkel bestaat al een tijdje en doet het niet verkeerd. Sterker nog: het gaat behoorlijk goed. De consumenten in het dorp of de stad waar je gevestigd bent weten je te vinden. Het is tijd voor de volgende stap. Je wil de regio veroveren. Hoe ga je dan te werk?

Een regiofunctie voor een winkel creëren is een wens van heel wat ondernemers. En begrijpelijk, want er ligt natuurlijk een enorme kans om via die weg meer klanten naar je winkel te lokken en een betere toekomst voor je onderneming op te bouwen.

De weg naar het opbouwen van die regiofunctie is alleen niet altijd even duidelijk. Want hoe boks je dat voor elkaar? Om je meer helderheid daarin te geven, neem ik je mee in vijf belangrijke stappen.

Stap 1: Kijk kritisch naar je concept


Je eerste stap is eens kritisch te kijken naar je concept. Want eerlijk is eerlijk: je moet jezelf wel duidelijk onderscheiden van andere winkels in de regio. Niemand rijdt 20 kilometer naar een bepaalde winkel, terwijl de winkel op 5 kilometer afstand vrijwel hetzelfde te bieden heeft.

De kans dat jij jouw winkel wél onderscheidend vindt ten opzichte van andere regionale concurrenten is groot. Ten slotte ben je enigszins bevooroordeeld (en dat zou je ook moeten zijn). Probeer dus met een meer objectieve blik te kijken. Misschien is er een kritische vriend, vriendin of medewerker die je eens op pad kan sturen naar een concurrent om te zien wat die winkel in zijn mars heeft. Of schakel Kooplust in. Ik help je graag de kansen voor jouw winkel in kaart te brengen via bijvoorbeeld het Next Level Coachingstraject.

Wat je in ieder geval niet wil doen, is vertrouwen op je ‘goede service, deskundige personeel en grote assortiment’. Dat is namelijk wat vrijwel iedere winkel noemt als dé redenen om klant te worden. En als jij hetzelfde roept als al je regionale concurrenten? Tja, dan ben je per definitie al niet onderscheidend.

Wees alsjeblieft zorgvuldig in het uitvoeren van deze stap en kijk met die kritische blik naar je concept. Zijn er nog stappen ter verbetering te zetten? Ga daar dan eerst mee aan de slag, voordat je verder werkt aan het creëren van een regiofunctie. In de volgende stappen werk je namelijk aan het opzetten van een campagne rondom je naamsbekendheid. Zo’n campagne kost tijd, moeite en geld. En dat alles is tevergeefs wanneer je jezelf nog onvoldoende onderscheidt van je concurrentie.

Ben je overtuigd van je onderscheidingskracht? Mooi. Dan is het tijd om verder te werken aan het creëren van die regiofunctie voor je winkel.

Stap 2: Zoek partners om mee samen te werken


Stap twee houdt in dat je gaat werken aan je naamsbekendheid. Om regionale klanten aan te trekken is het allereerst van belang dat nieuwe potentiële klanten je winkel kennen, en vervolgens ook naar je winkel toe komen.

Een goed werkende en goedkope manier om je naamsbekendheid uit te breiden, is door samen te werken met partners. Die partners zijn bijvoorbeeld winkels, verenigingen of bedrijven in de regio waar jij meer naamsbekendheid voor je winkel wil creëren.

Denk vooral aan partners die een vergelijkbare doelgroep hebben als jouw winkel. Want dat zijn de partners die jouw potentiële klanten bereiken.

Benader mogelijke partners en zet een samenwerking met hen op. Vraag of ze jouw winkel onder de aandacht willen brengen (bijvoorbeeld via een item in de nieuwsbrief van je partner) en bied aan hetzelfde voor je partner te doen.

Probeer je samenwerking zo vorm te geven dat je nieuwe potentiële klanten verleidt om jouw winkel te gaan volgen, bijvoorbeeld via social media of je nieuwsbrief. Zo krijgen ze regelmatige updates van je winkel, en worden ze vanzelf geprikkeld om jouw winkel te bezoeken tijdens bijvoorbeeld een evenement of een bijzondere marketingactie die je organiseert en onder de aandacht brengt via een van je communicatiekanalen.

Stap 3: Adverteer richting je gewenste doelgroepen


Een andere manier om je naamsbekendheid uit te breiden is adverteren. Dat kan op social media, maar ook in de lokale krant. Wat werkt is met name afhankelijk van je doelgroep: waar bevindt die doelgroep zich en welke media weten jouw doelgroep te bereiken?

Wat belangrijk is voor het creëren van je regiofunctie, is ervoor zorgen dat je advertentie getoond wordt aan potentiële klanten die wonen in de dorpen en steden waaruit jij graag meer klandizie wil aantrekken.

Bij meer traditionele media als kranten, radio of tv kies je simpelweg de mediakanalen die zich richten op de regio waarin jij bekender wil worden.

Gaat het om social media, dan heb je iets meer mogelijkheden. Facebook biedt je bijvoorbeeld de optie om te adverteren richting mensen die in een bepaalde straal rondom jouw winkel wonen. Maar er kan heel wat meer dan dat.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een advertentie voor mensen die in een bepaalde straal rondom jouw winkel wonen, en een bepaalde hobby hebben? (Ideaal om potentiële klanten van een wolwinkel te bereiken.)

Of een advertentie voor mensen die in een bepaalde straal rondom jouw winkel wonen, en net verhuisd zijn? (Ideaal om potentiële klanten van een woonwinkel te bereiken.)

Of een advertentie voor mensen die in een bepaalde straal rondom jouw winkel wonen, en heel veel lijken op jouw vaste klantengroep? (Ideaal om potentiële klanten van vrijwel iedere winkel te bereiken.)

Of een advertentie voor mensen die nu nog jouw concurrent bezoeken? (Wederom: ideaal om potentiële klanten van vrijwel iedere winkel te bereiken.)

Dat alles is mogelijk in socialmedia-advertenties. Door zo gericht te adverteren ben je in staat nieuwe potentiële klanten zo nauwkeurig mogelijk te benaderen en hen kennis te laten maken met jouw winkel.

Ook voor deze stap geldt: probeer je advertenties zo vorm te geven dat je nieuwe potentiële klanten verleidt om jouw winkel te gaan volgen, via social media of je nieuwsbrief. Zo geef je jezelf de kans om van al die nieuwe ‘kenners’ ook daadwerkelijk bezoekers van je winkel te maken.

Stap 4: Geef je nieuwe klanten een geweldige ervaring


Heb je je naamsbekendheid uitgebreid, nieuwe potentiële klanten aan je winkel gebonden via social media of je nieuwsbrief en hun redenen gegeven om je winkel te bezoeken? Dan komt er een moment dat (een deel van) die groep je winkel bezoekt.

En dat is natuurlijk hét moment om te laten zien dat jouw winkel de plek is om naartoe te blijven gaan. Als het goed is, hoef je hiervoor niet veel meer te doen dan je normaal gesproken al doet. Help je klanten op de best mogelijke manier, maar vergeet in ieder geval één ding niet.

Wat datgene is dat je niet mag vergeten? Scrol snel even verder naar stap 5.

Stap 5: Zorg dat je in contact blijft


Je moet ervoor zorgen dat je in contact blijft met je nieuwe klanten. Dat doe je niet door je nieuwe klant uit te nodigen jou te volgen op social media.

Hopelijk doet hij of zij dat namelijk al, maar hoe dan ook is dit het moment om je prille relatie wat te verstevigen. Je wil een volgend contact niet af laten hangen van toeval (ofwel: het algoritme van kanalen als Facebook en Instagram) of de controle over dat contact uit handen geven aan een ander (ofwel: afhankelijk blijven van een extern platform als Facebook of Instagram).

Je moet dus contactgegevens verzamelen die jou in staat stellen om contact op te nemen wanneer jou dat past en op zo’n manier dat je meer zekerheid hebt dat je nieuwe klant jouw berichten ook echt leest of hoort.

Hoe je dat doet?

Nodig je nieuwe klant uit zichzelf in te schrijven in je klantenbestand. Welke gegevens je precies vraagt is aan jou, maar denk in ieder geval aan een e-mailadres, telefoonnummer en/of adres.

Die contactgegevens stellen je namelijk in staat contact op te nemen met je klant via e-mail, telefoon of de ouderwetse post. Allemaal enorm effectieve communicatiekanalen waarbij je niet afhankelijk bent van de richtlijnen of algoritmes van socialmedia-kanalen.

Ideaal gezien vraag je al die gegevens aan je klant (dus e-mailadres, telefoonnummer en adres), zodat je je communicatiekanalen af kan wisselen en kan kiezen voor het kanaal dat op dat moment past bij je budget en bericht. Maar ook slechts een van die gegevens vragen helpt je al verder.

Het vragen naar een adres of postcode heeft bovendien nog een voordeel: het stelt je in staat te ontdekken of het uitbreiden van je naamsbekendheid en het creëren van je regiofunctie succes heeft. In de ideale situatie ga je namelijk een toename zien van klanten uit verder weg liggende steden en dorpen.

Deze laatste stap – het vragen van contactgegevens en het in contact blijven met je nieuwe klanten – is een stap die menig winkel overslaat. Zonde, want juist daar zit de winst. Wanneer je enorm veel moeite hebt gedaan om je regiofunctie te creëren, maar vervolgens de kans laat liggen om die klanten via een e-mail of kaart uit te nodigen je winkel nogmaals te bezoeken, heb je maar weinig plezier (en omzet) uit al je moeite gehaald.

Zorg dus voor een goede opvolging en bouw verder aan de relatie met je klanten. Want als je in de kroeg iemand tegenkomt die je leuk lijkt, vraag je ook om een telefoonnummer om de volgende date te kunnen plannen. Toch?

Ondersteuning in het creëren van een regiofunctie voor jouw winkel?


Deze vijf stappen zijn een goed begin op weg naar het creëren van een regiofunctie voor jouw winkel. Maar ze zijn niet snel genomen. Het kost tijd. Zeker het bouwen aan je naamsbekendheid (stap 2 en 3) kost maanden, zo niet jaren.

Natuurlijk kan je in korte tijd resultaat zien. Kies de juiste tactieken voor jouw winkel, zorg dat je die tactieken op de juiste manier inzet en je kan zomaar verbaasd staan van wat je in een paar maanden aan klandizie van buiten je vestigingsplaats weet aan te trekken.

Zoek je daar ondersteuning bij? In het Next Level Coachingstraject van Kooplust werk je samen met mij en andere ambitieuze winkeleigenaren een jaar lang aan het droomdoel van jouw winkel (bijvoorbeeld het creëren van een regiofunctie van je winkel). Je leest hier meer over het Next Level Coachingstraject.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!