Waarom niche winkelconcepten het gaat winnen van grote warenhuizen

Waarom niche winkelconcepten het gaan winnen van grote warenhuizen

Nieuws over warenhuizen die met problemen kampen druppelen met regelmaat binnen. Bijenkorf gaat filialen sluiten, El Corte Ingles kampt met een flinke winstdaling en nog maar enkele jaren terug stond de hele Duitse warenhuismarkt op instorten. En dan zorgenkindje V&D nog natuurlijk. Nu zijn berichten over een veranderende strategie of teruglopende omzetten in deze tijd niet beperkt tot warenhuizen, maar zelfs de virtuele versie van dit concept is volgens sommigen tot mislukking gedoemd.

Ruimte voor verschillende winkelconcepten zal er altijd zijn, maar het is mijn overtuiging dat de hoogtijdagen voor warenhuizen zijn geteld. Het grootste probleem voor dit soort winkel is dat ze interessant proberen te zijn voor een grote groep consumenten. Ze bieden een enorm breed assortiment aan artikelen. Waarmee ze indirect het beeld schetsen dat er geen specialistische kennis over die artikelen is.

En juist die specialistische kennis is waar de consument van vandaag naar op zoek is. We achten onszelf al mini-connaisseurs door de zoektocht die we online hebben uitgevoerd. Tegen de tijd dat we in de winkel komen, moet een medewerker iets toevoegen aan de kennis die al is opgedaan. Een expert die ons beter wegwijs kan maken in de lawine aan informatie die we online hebben gevonden.

De sportwinkel of de hardloopwinkel?


Niche winkelconcepten (in product of doelgroep) roepen direct de verwachting op dat deze specialistische kennis aanwezig is. Simpel voorbeeld: wanneer je advies over hardlopen zoekt, zou je dan liever naar een sportwinkel of naar een hardloopwinkel gaan?

Ook al zouden beide winkels dezelfde kennis in huis hebben, alleen de naam roept al een associatie op in het hoofd van een consument. Voor die sportwinkel wordt het moeilijker de hardloopklant te verleiden een bezoekje aan de winkel te brengen. Laat staan hoe moeilijk het is voor een winkel die zowel sportartikelen, kleding, boeken, huishoudapparaten en nog bergen andere artikelgroepen verkoopt.

Een uitmuntende ervaring


Naast de voordelen die de positionering opleveren, is het voor gespecialiseerde retailers makkelijker een uitmuntende ervaring aan hun klanten te bieden. Denk aan het trainen van verkoopmedewerkers op diepe productkennis in plaats van brede kennis.

Maar ook op maat gemaakte oplossingen voor een specifieke doelgroep. De ‘supermarkt nieuwe stijl’ Bilder& De Clerq biedt kleine huishoudens de mogelijkheid snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten. In de winkel vind je alle ingrediënten voor 14 wekelijks wisselende gerechten. En in plaats van de hele knoflook kun je gewoon 1 knoflookteentje meenemen. Precies wat je nodig hebt voor je gerecht.Dat is nou nog eens een op maat gemaakte oplossing!

De opmars van niche winkelconcepten


Steeds meer retailers proberen de consument te bereiken via zo’n niche concept. HEMA opende de HEMA beauty winkel in de Kalverstraat, Step bedacht de ‘Dresses shop’ en ook online zijn meer en meer gespecialiseerde winkels te vinden (van oudgediende La Dress tot het groeiende aantal webshops van Coolblue).

Met de moordende concurrentie en alwetende klant is een niche concept een goede manier om je te onderscheiden. Starten met een uitstekende ervaring te bieden aan een kleine doelgroep, is de perfecte manier om hechte relaties te bouwen met je klanten. En vanuit dat oogpunt zijn warenhuizen niet per se gedoemd te mislukken, maar hebben wel een flinke achterstand opgebouwd.

Afbeelding via Pixabay

Ontvang iedere week gratis praktische tips voor de groei van jouw winkel

Schrijf jezelf in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.