Deze winkel weet wat 'beleving' betekent - Kooplust retail blog

Deze winkel weet wat ‘beleving’ betekent

Elektronica winkels. Niet mijn favoriete plek om als consument te bezoeken. Ik raak standaard de draad kwijt bij het zien van al die technologische termen, cijfertjes en snufjes. Ja, ik weet dat een camera met meer megapixels betere foto’s maakt. Maar moet het 20 megapixel zijn of voldoet 16 ook? Wat wil ik met optische zoom, digitale zoom, noise reduction, belichtingsstanden? En heb ik een Focus-Peaking functie, Smart-filter of CMOS-sensor nodig?

De moed zakt je bijna in de schoenen bij al die opties. En dat is niet alleen bij camera’s het geval. Laptops, tv’s of home cinema systemen: de mogelijkheden zijn eindeloos. (Misschien dat online shopping in elektronica daarom zo populair is. Zien wat het meest verkocht is, of wat anderen van een product vinden is een handig hulpmiddel om een keuze te maken.)

Je begrijpt het, als consument raak ik snel de weg kwijt in de wereld van elektronica-producten. Maar als retail-professional? Meer dan interessant om te zoeken naar de manier waarop deze tak van retail zijn stenen winkels meerwaarde kan geven!

Met die reden zette ik koers naar een winkel van Bose. Of beter gezegd, het “experience-center” van Bose. Dat is althans de titel die het elektronica-merk zelf aan hun winkels geeft. Zo’n benaming roept in ieder geval nieuwsgierigheid op, dus… tijd voor een bezoekje.

En ik kan je vast verklappen: een belevingscentrum was het inderdaad.

Een winkel of bioscoop?


Stap een winkel van Bose binnen en je ziet (naast de producten) een aantal kamertjes. Bedoeld om jou als consument precies te laten ervaren welk geluid een Bose-systeem produceert.

Een medewerker vroeg me al snel of ik het home-cinema-systeem wilde beluisteren. Meegevoerd naar een bioscoop-achtige ruimte nam ik plaats op de pluche stoel. Ik ontving een presentatie met alles er op en er aan: een video afgespeeld op een mega scherm, bombastische geluidseffecten en een mystieke onthulling van het geluidssysteem (compleet met medewerker die de zwarte fluwelen doeken met een toverachtig gebaar wegtrok om de speakers te presenteren).

Een beetje beduusd zakte ik verder weg in de stoel. Zat ik nu in een winkel, of was ik in een state-of-the-art bioscoop beland…?

Het gevaar van kennis


Nu heeft zo’n systeem natuurlijk allerlei opties. Precies die opties waar ik normaal de weg bij kwijt raak. Precies die opties die een verkoopmedewerker vaak met alle gemak oplepelt uit zijn of haar kundige brein, maar waar ik na 2 minuten al geen wijs meer uit kan. “Dus wat doet die Unify-technologie nu exact…?”

Het gevaar lag dus op de loer. Als expert trap je snel in de valkuil dat je bepaalde kennis ‘logisch’ vindt. Kennis die voor een beginner als abracadabra klinkt. Maar de Bose-medewerker liep met een grote boog om die valkuil heen.

Drie speakers of vijf? Duurdere of goedkopere speakers? Dat verschil laten we je gewoon toch even horen?

Voordat ik het wist luisterde ik met aandacht naar rinkelende muntjes. En ja, opeens hoor ik dat de ene speaker een stuk scherper klinkt dan de andere. En luisteren naar muziek is inderdaad prettiger wanneer het wat minder scherp door die speaker schalt.

Ken je klant


De Bose-winkel wist dat een groot deel van hun klanten geen expert-kennis heeft. En dus laten ze al die ingewikkelde termen in het gesprek achterwege.

Niet dat die termen niet bestaan: kijk even op de Bose website en je bent binnen 5 minuten met heel wat moeilijke woorden platgegooid.

Maar het is niet waar de winkel om draait. De winkel wil klanten laten hóren wat die term betekent.

Boven aan het verlanglijstje van het “experience-center” lijkt niet het verkopen van een product te staan. Nee, de eerste prioriteit is het ervaren van de producten. Kennis maken met het merk.

Dus wil je ‘beleving’ in je winkel brengen? Neem dan eens een voorbeeld aan Bose. En ga kijken hoe zij dat containerbegrip van beleving tot leven brengen.

Afbeeldingen via Flickr/ No crop photo en Flickr/ Bizmac.

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.