Waarom het promoten van je Facebook bericht weggegooid geld is


Promoot jij weleens een bericht op Facebook? Dan is mijn advies: niet meer doen. En waarom niet? Dat vertel ik je in deze blog.

Eerst een stukje duidelijkheid. Er zijn drie manieren waarop je een advertentie maakt in Facebook:

  • Door op de knop ‘bericht promoten’ te klikken, die je vindt onder ieder bericht op je Facebook pagina.
  • Door naar ‘Advertenties maken’ te gaan in de menubalk van je profiel.
  • Door de ‘Power Editor’ te gebruiken.

Het eindproduct is bij alle drie hetzelfde: je toont een advertentie aan de doelgroep die je hebt gekozen, en betaalt voor bijvoorbeeld de interactie of de kliks die je op dit bericht ontvangt.

Dus als het eindproduct gelijk is, maakt het dan wat uit welke weg je volgt? Jazeker. Want het eindproduct is misschien wel gelijk, in het succes wat je boekt met je advertentie zitten behoorlijke verschillen.

De weg van de minste weerstand: het promoten van je bericht


De meeste winkels kiezen bij het maken van een advertentie voor de weg van de minste weerstand. Ze klikken onder een bericht op de knop ‘bericht promoten’.

Waarom? Omdat het de makkelijkste en snelste manier is om een advertentie te maken.

Wat veel winkels vervolgens merken, is dat hun advertenties niet goed scoren. Ze zien te weinig resultaat. De volgende stap is om het dan maar op te geven en hard te roepen dat Facebook advertenties niet werken.

Nu werken Facebook advertenties wel, maar je moet wel een andere weg kiezen. Want het kiezen voor ‘bericht promoten’ is niet de meest effectieve of goedkope manier om je winkel te promoten.

De beperkingen van het promoten van een bericht


Kies je voor ‘bericht promoten’ dan heb je namelijk te maken met een boel beperkingen. Bijvoorbeeld:

  • Je kunt slechts kiezen uit een paar doelgroepen. Meestal zijn dat je fans, de vrienden van je fans, en een doelgroep op basis van leeftijd, geslacht en woonplaats.
  • Je hebt geen keuze WAAR je advertentie getoond wordt. Facebook bepaalt dit automatisch voor jou, zonder je iets te vragen.
  • Je kunt niet aangeven waarvoor je jouw advertentie wil optimaliseren: wil je bijvoorbeeld graag meer likes of juist meer kliks naar je website?

Dit zijn slechts enkele beperkingen, maar wel al een aantal factoren die in belangrijke mate bepalen of jouw advertentie succesvol gaat zijn.

Als jij namelijk niet aan kunt geven aan wie, waar en wanneer je advertentie getoond moet worden, dan is de kans levensgroot dat je advertentie niet het juiste publiek bereikt. Met andere woorden: je gooit geld weg door je advertentie te tonen aan personen en op plekken die niet werken voor jouw winkel.

En geld weggooien, dat lijkt me nooit een goed idee.

De betere keuze


Ok, klikken op ‘bericht promoten’ is dus niet zo slim. Maar wat doe je dan wel?

Beter is het te kiezen voor ‘advertenties maken’ in de menubalk van je profiel, of om de Power Editor te gebruiken. Die laatste is iets ingewikkelder in gebruik, maar biedt ook meer mogelijkheden. Zeker wanneer je gelijktijdig meerdere advertenties laat lopen (of wil testen wat voor jouw winkel werkt), dan is de Power Editor aan te raden.

Wil je eens een kijkje nemen naar de Power Editor? Ga dan naar de link http://www.facebook.com/ads/manage/powereditor (Let op: de Power Editor werkt niet in iedere browser. In Google Chrome werkt de Power Editor in ieder geval wel, je download deze browser hier.)

Ben je nog redelijk nieuw in de wereld van Facebook Advertenties? Start dan gewoon met het maken van een advertentie via ‘Advertenties maken’ in je menu.

Meer tips?


Wil je meer tips over hoe je Facebook en andere social media kanalen inzet om groei te realiseren voor je winkel? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!