Durf je winkel schaamteloos te promoten


“Wat heb je precies gedaan om die actie van je winkel te promoten?”, vraag ik haar nadat ze teleurgesteld zegt dat de actie van haar winkel geen succes was. “Ik heb het op social media gedeeld”, vertelt ze me. “En even voor mijn idee: hoe vaak precies?”, vraag ik door. “Ehm. Ja. Eén keer, volgens mij. Ik dacht: nu weten ze het. Anders ga ik mijn volgers misschien irriteren”, brengt ze twijfelend uit. 

Voilà: daar komt de aap stiekem uit de mouw. Een winkel die zichzelf niet durft te promoten. En tja, dan is het geen wonder dat je actie geen succes is.

Dat gesprek uit de inleiding? Ik voerde het een paar weken geleden, maar ik heb het in de afgelopen 10 jaar honderden keren gevoerd. Soms ging het over social media, soms over een nieuwsbrief en soms weer over een ander communicatiekanaal. Soms plaatste de winkel één socialmediapost, soms drie, soms niets. Maar al die keren gaf de ondernemer mij als reden voor de beperkte promotie dat hij of zij klanten niet ‘lastig wilde vallen’. 

Ik val maar gewoon met de deur in huis: dat je klanten lastigvalt met een promotie van vijf berichten (of meer) is complete onzin. Om je daarvan te overtuigen, neem ik in deze blog 7 mindset-switches met je door die jouw hersenpan moet maken en waarom. 

Mindset-switch #1: Het irritatie-idee komt uit JOUW hoofd


Laten we beginnen met de feiten. Welk bewijs heb je dat jij jouw klanten irriteert wanneer je meer over een actie van je winkel (of over je winkel zelf) communiceert? 

Waarschijnlijk niet veel. Misschien heeft een klant eens aan de kassa gezegd dat die liever niet te vaak een nieuwsbrief ontvangt. Misschien heb jij jezelf geërgerd aan een bedrijf dat naar jouw smaak iets te vaak van zich liet horen. 

Maar is dat nu echt overtuigend bewijs? De mening van één persoon (of enkele personen)? Is het niet mogelijk dat tegenover die ene persoon die iets NIET leuk vindt, honderden andere personen staan die het WEL leuk vinden om meer van je te horen? 

De waarheid is: zo lang je niet hebt uitgeprobeerd wat meer communicatie je oplevert, WEET je niet of jouw klanten daar inderdaad geïrriteerd door raken. Op dit moment is het alleen een idee dat in jouw hoofd rondspookt. Een aanname die je waarschijnlijk nooit in de praktijk getest hebt. 

Ik raad je aan om die aanname eens te testen. Onder andere vanwege het volgende feit.

Mindset-switch #2: Niet iedereen ziet je bericht


Want hoewel het geen feit is dat jij jouw klanten irriteert bij meer communicatie, is het wél een feit dat niet iedereen jouw berichten ziet. Plaats je een bericht op social media, dan ziet gemiddeld 5-15% van je volgers dat. Stuur je een e-mail, dan wordt deze gemiddeld door 20-50% van je volgers geopend.

Kortom: een gigantisch gedeelte van je publiek ziet het bericht dat jij de wereld instuurt niet eens. Afhankelijk van het communicatiekanaal dat je gebruikt is dat percentage minimaal de helft en kan het aantal volgers dat je bericht niet ziet zelfs oplopen tot 95% van je publiek.

Dus denk jij dat na een bericht iedereen wel weet welke actie jouw winkel organiseert? Dan kom je van een koude kermis thuis.

Mindset-switch #3: Zien staat niet gelijk aan actie ondernemen


Stel nu dat iemand jouw bericht gezien heeft. Betekent het dan dat ze meteen hun agenda erbij pakken, jouw evenement of actie met grote letters noteren en dat moment meteen even rood omcirkelen? Ik dacht het niet. 

Het is een stuk waarschijnlijker dat iemand een bericht van je winkel voorbij ziet komen, start met lezen en vervolgens al snel afgeleid raakt. Door het volgende bericht in de inbox of tijdlijn. Door een jengelende kleuter. Door een partner met een vraag. Door een appje met een sappige roddel van een vriendin. En hoppa: daar verdwijnt jouw bericht (en die actie van je winkel) al snel naar de achtergrond.

Bij het volgende bericht dat je klant ziet, denkt hij of zij misschien: “O ja, daar zag ik laatst iets over voorbijkomen. Even lezen wat het precies inhoudt.” Met een beetje geluk plant je het idee om je winkel te bezoeken in het hoofd van je klant. 

Maar laten we eerlijk zijn: de kans dat dat idee weer uit het hoofd van je klant verdwijnt is nogal groot. (Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als moeder van drie kleine kinderen, ondernemer en vrouw/ vriendin/ zus/ dochter zakt iedere to-do die niet te maken heeft met zorgen voor de mensen om me heen of mijn bedrijf al snel naar een plek ergens onderaan op mijn prioriteitenlijstje.)

Je hebt dus waarschijnlijk nog wel een of enkele reminders nodig om je klant uiteindelijk écht van de bank af te krijgen, en hem of haar tot een bezoek aan je winkel te verleiden voordat je actie verloopt.

Al met al kost het dus zeker meerdere berichten om je klant aan te zetten tot actie. Let wel: je klant moet deze berichten allereerst ZIEN, terwijl niet ieder bericht dat jij de wereld in stuurt daadwerkelijk onder ogen komt van je klant (zie mindset-switch #1). Dus als jij bijvoorbeeld vijf berichten verstuurt, en je klant ziet er maar eentje – dan is dat waarschijnlijk niet genoeg om je klant aan te zetten tot actie en je winkel te laten bezoeken. 

Zie je hoe het aantal berichten dat je moet versturen om aandacht te genereren voor je actie al snel oploopt? Eën ding is zeker: één bericht staat eigenlijk gewoon gelijk aan geen bericht. 

Mindset-switch #4: Mensen die AL je berichten lezen, zijn fans


Nu, laten we stellen dat jij flink meer berichten over je actie of je winkel verstuurt. Wat als er dan mensen zijn die wél al je berichten (of veel van je berichten) lezen? Is het niet irritant voor die personen?

Kort antwoord: nee.

Want de mensen die AL jouw berichten lezen, dat zijn je allergrootste fans. Dat zijn de mensen die alles wat jij de wereld instuurt verslinden, omdat ze jouw winkel geweldig vinden. Dus van die groep mensen mag je waarschijnlijk gerust nóg een extra bericht plaatsen. 

Mindset-switch #5: Als je iemand irriteert, is dat niet je klant


Irriteer je dan echt helemaal niemand wanneer je vaker over je winkel communiceert? Tja, misschien zit er wel eens iemand tussen die het niet eens is met jouw mate van communicatie. En dat zijn vaak de mensen met de luidste stem (want ook al is er in vijf jaar tijd maar één iemand die jou dat vertelt, grote kans dat het juist de kritiek van die persoon is die je nooit meer vergeet).

De vraag die ik je dan graag stel: is die klager een vaste klant van je winkel? Of is dit iemand die nog nooit (of slechts een enkele keer) bij jou kocht?

Het is waarschijnlijker dat degene die klaagt geen klant is van je winkel en dit ook nooit zal worden – ongeacht hoe vaak jij precies communiceert. Ze vonden jouw winkel toch al niet zo leuk, en de extra communicatie is dan alleen de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. 

Over die ene persoon zou ik me niet te druk maken. Mijn devies: ‘tenzij je een chocoladereep bent, is het onmogelijk bij iedereen in de smaak te vallen.’

Mindset-switch #6: Meer communicatie = meer bereik 


“Maar Marian, wat als het nu niet om EEN persoon gaat die ik irriteer maar een hele groep? Dat is toch niet de bedoeling?” En nee, daarin heb je gelijk. Het is zeker niet de bedoeling om een hele groep mensen af te schrikken.

Mijn ervaring is echter dat meer communicatie niet gelijk staat aan meer irritatie, maar wel aan meer bereik en meer succes. Hoe ik dat bepaal? Door simpelweg naar cijfers te kijken.

Neem bijvoorbeeld social media. Stel dat jij in een bepaalde periode intensiever communiceert (omdat je winkel een actie organiseert), kijk dan achteraf eens naar je socialmedia-statistieken. Vergelijk de periode waarin je intensiever communiceerde met de periode daarvoor. Heb je meer succes behaald en meer mensen bereikt? En hoe zit het met het aantal ontvolgers (ofwel de irritatie-factor): lag dat in deze periode hoger dan daarvoor? 

Je cijfers geven je een eerlijk beeld en vertellen je precies of jij inderdaad een grote groep mensen hebt geïrriteerd.  Zowel bij mijn eigen bedrijf als bij de winkels waar ik mee samenwerk zie ik keer op keer terug in de cijfers dat meer communicatie wél leidt tot meer succes, maar níét tot meer ontvolgers. 

En is dat beeld voor jouw winkel anders nadat je hebt geëxperimenteerd met een intensievere communicatie? Dan is de oplossing heel simpel: gewoon weer teruggaan naar wat je daarvoor deed. 

Maar mocht je nu wél meer succes zien (en geen of slechts een beperkt aantal extra ontvolgers): laat je dan alsjeblieft niet van de wijs brengen door één luide stem die kritiek heeft op het aantal berichten dat jij verstuurt. Want als er tegenover één stem van kritiek vijftig extra klanten aan de kassa staan, dan zou ik wel weten hoe mijn strategie voor de toekomst eruit zou zien.

Mindset-switch #7: Het gaat niet om de hoeveelheid, maar om hoe


Een laatste belangrijke mindset-switch die ik je mee wil geven over een meer intensieve promotie is dat de MANIER waarop jij promoot veel belangrijker is dan de hoeveelheid. Want natuurlijk: als jij tien keer exact hetzelfde bericht op je socialmedia-kanalen plaatst, dan zou het mij ook irriteren dat bericht verschillende keren voorbij te zien komen in twee dagen tijd.

Zorg dus dat je jouw promotie afwisselt. Van het kanaal dat je gebruikt (e-mail, social media), tot het type content (video, foto’s, Reels, Stories, reguliere posts) en de inhoud van je bericht (kijkjes achter de schermen, product- of merkgerichte posts, details over het hoe/wat/wanneer van je actie). Door te switchen tussen al die mogelijkheden voelt je promotie niet snel aan als irritant.   

Stop met jezelf klein te maken 


Ik hoop dat deze 7 mindset-switches je in laten zien dat je jouw klanten echt niet lastigvalt met een meer intensieve promotie. Sterker nog: het is broodnodig om van jouw actie (en je winkel) een succes te maken.

Stop met denken dat het allemaal wel vanzelf gaat (en ondertussen achter de schermen blijven worstelen met je omzet).

Stop met jezelf en je winkel klein te maken.
Stop met denken dat jouw winkel het niet waard is om in de spotlight te zetten.

Durf je winkel schaamteloos te promoten. 

Want echt, niemand anders gaat dat voor je doen. 

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!