De winkel een verhaal, het product een souvenir - Kooplust retail blog

De winkel een verhaal, het product een souvenir

Ooit eens een winkel binnen gelopen en binnen 5 minuten het gevoel gekregen: ik moet hier iets kopen? Gewoon omdat het zo’n geweldige winkel is? Er zijn weinig retailers die het voor elkaar krijgen.  Maar een enkeling weet zo’n sfeervolle zaak te creëren, zo’n mooi verhaal te vertellen, dat je het niet na kan laten een aandenken mee te nemen.

De Efteling heeft niet voor niets een souvenir winkel. Bezoekers reiken naar hun portemonnee om (zichzelf of de kinderen) een tastbare herinnering aan de dag te geven. En  de Disney store brengt iedere volwassene terug naar vroeger jaren,  op de bank kijkend naar Dumbo of The Lion King. Niet zo raar dat het gevoel van nostalgie de kooplust doet toenemen.

Nu hebben die winkels  het voordeel dat de herinnering al is ontstaan voordat ook maar een voet over de drempel  is gezet. Andere retailers lukt het om consumenten, al dwalend over de verkoopvloeroppervlakte, een plaatje te schetsen wat doet verlangen naar een volle tas met herinneringen.

Een persoonlijk verhaal


Een winkel waar ik snel in de gaten kreeg dat ik niet zonder een aankoop zou vertrekken, was The School of Life. Het was liefde op het eerste gezicht met dit concept. Koop je in andere winkels artikelen die vooral materieel bezit stimuleren, deze retailer heeft het nobele streven antwoord te geven op je levensvragen. Ja, uiteindelijk verkopen ze ook producten die daarop aansluiten. En het idee dat ik daarmee iets over het leven kon leren… dat  aanbod was te verleidelijk om te laten liggen.

Andere voorbeelden? Rituals, die alledaagse routine wil omtoveren naar speciale rituelen. Bankhangen wordt een moment van bezinning met hun geurende wierook, sfeervolle kaarsen en relax outfits. Cath Kidston (helaas geen eigen winkels in NL…), waar je opeens in een huishouden van de jaren 50 beland met gebloemd servies en gestippelde kussens.

Storytelling


Deze winkels hebben storytelling tot een kunst verheven. Laat je blik over de winkelvloer dwalen en je ziet het verhaal wat wordt verteld. Het neemt je mee naar een wereld waar je eindelijk iets meer begrijpt van het leven . Of naar de nostalgie van vroeger tijden. En om dat gevoel vast te grijpen en naar de werkelijkheid te brengen, moet je wel naar buiten stappen met een souvenir in je handen.

Welk verhaal vertelt jouw winkel?

Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.