Winkel openen? Zo bespaar je geld - Kooplust

Winkel openen? Zo bespaar je geld

Wil jij een winkel openen? Dan stapelen de kosten zich al snel op, zeker in dat eerste jaar dat je deuren geopend zijn. In deze blog vind je tips hoe jij in die periode geld bespaart.

Hoe minder kosten jij dat eerste jaar maakt, hoe sneller je winkel winst maakt. Geld besparen is dus een slimme zet, want je omzet is in dat eerste jaar meestal aan de lage kant. Maar ja, hoe doe je dat dan? Een paar tips.

Winkel openen

Beperk je eigen salaris


Verwacht niet meteen een goede boterham te verdienen. Kijk waar je in je privéleven kosten kan verlagen of uit kan stellen, zodat je met minder geld per maand rond kan komen. Werk voor jezelf bijvoorbeeld met een bonussysteem: behaal je een bepaalde omzet, dan geef je jezelf een bepaalde bonus. Zo weet je zeker dat je jezelf gunt wat past bij de omzet van je winkel.

Kies de juiste marketingacties


Wees kritisch in het type marketingacties dat je in het eerste jaar organiseert voor je winkel. Tuurlijk, bij het openen van een winkel hoort bijvoorbeeld het organiseren van een openingsevenement.

Maar voor de andere acties die je organiseert is het goed om zoveel mogelijk acties te kiezen waarbij je pas betaalt wanneer de klant koopt.

Kies dus bijvoorbeeld niet voor een grote naamsbekendheidcampagne waar je flink in moet investeren, nog voordat iemand een voet over de drempel zet. Kies liever voor een type actie waarbij je bijvoorbeeld een korting of bonus geeft op het moment dat een klant iets aankoopt. Zo weet je zeker dat de kosten en opbrengsten met elkaar in verhouding zijn.

Winkel openen

Kies de juiste marketingkanalen


Naast de marketingacties die je opzet, wil je ook nadenken over de marketingkanalen die je kiest. Meer traditionele kanalen (zoals advertenties in de lokale krant en het versturen van folders) zijn vaak stukken duurder dan bijvoorbeeld het gebruik van social media en e-mail. Sterker nog, die laatste zijn zelfs helemaal gratis. En je bereikt er ook stukken meer klanten mee.

Bespaar dus dat eerste jaar op dure marketingkanalen, en zet vol in op gratis en low-cost kanalen. Die duurdere kanalen komen wel op een later moment.

Niet alles hoeft meteen perfect


En de laatste tip: een winkel openen betekent niet dat alles meteen perfect moet. Ja, je wil misschien direct alles op de juiste manier opzetten. Maar het kan beter zijn tóch nog even te wachten met bepaalde aankopen of investeringen. Een tas met je logo is leuk, maar voldoet die gewone witte of bruine papieren tas niet ook?

Kijk kritisch naar de posten die op jouw lijstje staan en bepaal of dit ook direct bij je opening allemaal nodig is.

Maar wat kost het dan, een winkel openen?


Wat kost het openen van een winkel eigenlijk? En op welke kosten mag je zeker niet besparen? Wil je dat leren, neem dan eens een kijkje bij de Startersschool voor winkeliers. Daarin leer je hoe je een plan maakt voor de opening van je winkel en hoe jij jezelf (en je winkel) de beste kans geeft op succes.

Meer informatie over de Startersschool vind je hier.

 

Gratis checklijst voor het starten van je winkel 

Download gratis een checklijst om ervoor te zorgen dat je niets vergeet tijdens het opstarten van jouw winkel.

Laat onderstaand je naam en mailadres achter en ontvang de 19-punten-checklijst direct in je inbox. Als bonus ontvang je de komende weken info over de 5 meest gemaakte fouten door startende winkeliers!.

Kooplust respecteert je privacy.

Afbeeldingen via Pexels en Unsplash.

BewarenBewaren