Wil jij een winkel openen? Dan stapelen de kosten zich al snel op, zeker in dat eerste jaar dat je deuren geopend zijn. In deze blog vind je tips hoe jij in die periode geld bespaart.
Hoe minder kosten jij dat eerste jaar maakt, hoe sneller je winkel winst maakt. Geld besparen is dus een slimme zet, want je omzet is in dat eerste jaar meestal aan de lage kant. Maar ja, hoe doe je dat dan? Een paar tips.
Beperk je eigen salaris
Verwacht niet meteen een goede boterham te verdienen. Kijk waar je in je privéleven kosten kan verlagen of uit kan stellen, zodat je met minder geld per maand rond kan komen. Werk voor jezelf bijvoorbeeld met een bonussysteem: behaal je een bepaalde omzet, dan geef je jezelf een bepaalde bonus. Zo weet je zeker dat je jezelf gunt wat past bij de omzet van je winkel.
Kies de juiste marketingacties
Wees kritisch in het type marketingacties dat je in het eerste jaar organiseert voor je winkel. Tuurlijk, bij het openen van een winkel hoort bijvoorbeeld het organiseren van een openingsevenement.
Maar voor de andere acties die je organiseert is het goed om zoveel mogelijk acties te kiezen waarbij je pas betaalt wanneer de klant koopt.
Kies dus bijvoorbeeld niet voor een grote naamsbekendheidcampagne waar je flink in moet investeren, nog voordat iemand een voet over de drempel zet. Kies liever voor een type actie waarbij je bijvoorbeeld een korting of bonus geeft op het moment dat een klant iets aankoopt. Zo weet je zeker dat de kosten en opbrengsten met elkaar in verhouding zijn.
Kies de juiste marketingkanalen
Naast de marketingacties die je opzet, wil je ook nadenken over de marketingkanalen die je kiest. Meer traditionele kanalen (zoals advertenties in de lokale krant en het versturen van folders) zijn vaak stukken duurder dan bijvoorbeeld het gebruik van social media en e-mail. Sterker nog, die laatste zijn zelfs helemaal gratis. En je bereikt er ook stukken meer klanten mee.
Bespaar dus dat eerste jaar op dure marketingkanalen, en zet vol in op gratis en low-cost kanalen. Die duurdere kanalen komen wel op een later moment.
Niet alles hoeft meteen perfect
En de laatste tip: een winkel openen betekent niet dat alles meteen perfect moet. Ja, je wil misschien direct alles op de juiste manier opzetten. Maar het kan beter zijn tóch nog even te wachten met bepaalde aankopen of investeringen. Een tas met je logo is leuk, maar voldoet die gewone witte of bruine papieren tas niet ook?
Kijk kritisch naar de posten die op jouw lijstje staan en bepaal of dit ook direct bij je opening allemaal nodig is.
Maar wat kost het dan, een winkel openen?
Wat kost het openen van een winkel eigenlijk? Dat is belangrijk om te onderzoeken wanneer je plannen hebt een winkel te openen. Je vat die kosten samen in een financieringsbegroting in je ondernemingsplan.
Die financieringsbegroting is echter niet het enige dat in je plan komt te staan. Er zijn nog 4 andere type begrotingen die je in je ondernemingsplan zet om alle kosten en inkomsten voor je winkel op een rijtje te zetten. Weten welke begrotingen dat zijn? En hoe je informatie verzamelt om die begrotingen op te stellen? Download dan onderstaand de checklijst voor het starten van een winkel.
Laat onderstaand je gegevens achter en ontvang de checklijst voor het starten van je winkel direct in je inbox. Als bonus krijg je na je inschrijving via de Inspiratiemails wekelijks extra praktische tips voor de groei van jouw winkel.
Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.