Een eigen winkel starten: waarom nu het juiste moment is


Tuurlijk hebben we allemaal gehoord dat een eigen winkel starten idioot is. Want: de retailmarkt heeft het moeilijk, winkels sluiten, het online kanaal snoept flinke omzet weg. Enzovoorts. Maar… de huidige markt biedt ook kansen. Flinke kansen zelfs. En ook die mogen weleens op een rijtje gezet worden.

In deze blog vind je daarom 3 redenen waarom een eigen winkel starten wel een goed idee is. En waarom het juist nú een beter moment is dan ooit.

Eigen winkel starten

De potentie om klanten te bereiken is groot


We draaien de klok even terug. Naar 1990 bijvoorbeeld. Zocht je als winkel klanten, dan was je grofweg aangewezen op het volk wat door de winkelstraat liep, de advertentie in de lokale krant, de folder en mond-tot-mondreclame.

Het publiek wat je daarmee kon bereiken was beperkt. Laat staan dat je de mogelijkheden had om het júíste publiek te bereiken.

Vandaag de dag is dat heel anders. Maak een goede video die viral gaat op social media, en je bereikt miljoenen mensen. (Nu denk je misschien dat het maken van een goede video heel moeilijk is, maar dat is niet zo. Lees deze blog maar eens ter inspiratie.)

Ook het bereiken van de juiste mensen (jouw doelgroep) is veel makkelijker. Met socialmedia‑advertenties richt je je bijvoorbeeld precies op de mensen die qua leeftijd, woonplek, inkomen en interesses in jouw doelgroep vallen.

En dat allemaal ook nog eens tegen veel lagere kosten dan vroeger.

Kostenposten zijn lager dan voorheen


Oké, niet alle kostenposten zijn gedaald. Maar er zijn er wel een boel lager dan voorheen. Denk als eerste bijvoorbeeld aan de kosten rondom adverteren. Ben je voor die advertentie in de lokale krant zeker een paar honderd euro kwijt, een Facebook advertentie start al vanaf een investering van 2 euro. En daar adverteer je dan ook nog eens stukken gerichter mee.

Dat maakt het dus makkelijker om met een klein budget te beginnen en dat budget zo optimaal mogelijk te besteden.

En advertentiekosten zijn niet de enige kosten die zijn gedaald. Ook andere kosten rondom communicatie en marketing zijn minder hoog geworden (bijvoorbeeld door het gebruik van e-mail in plaats van het versturen van een folder). Oplossingen in de cloud maken een eigen winkel starten ook goedkoper. Denk bijvoorbeeld aan een boekhoud- of POS‑systeem wat je gebruikt. Kortom: er zijn links en rechts wat voordeeltjes in de kosten te behalen.

De markt is rijp voor vernieuwing


Nog een reden waarom nu het juiste moment is om een eigen winkel te starten, is dat de markt rijp is voor vernieuwing. Veel winkeliers worstelen met de nieuwe realiteit, zeker degenen die al jaren en jaren bestaan. Het is voor hen vaak lastig om te leren omgaan met het nieuwe koopgedrag van de consument, en al die nieuwe technologie onder de knie te krijgen.

De consument is echter meer dan ooit toe aan vernieuwing. Aan concepten die inspelen op wat ze willen kopen, de manier waarop zij willen kopen en de manier waarop zij met een winkel willen communiceren.

Speelt een nieuwe winkel goed in op al die wensen, dan kan dat concept explosief groeien. Een paar voorbeelden? Hutspot. Ace en Tate. Sla. Allemaal winkels die inspelen op wat de nieuwe consument wil, de afgelopen 5 jaar zijn gestart en in rap tempo meer winkels openen.

Kortom: er liggen kansen. Meer dan genoeg. Je moet alleen wel dúrven.

Eigen winkel starten

Een eigen winkel starten: geen bedreiging zichtbaar?


Maar, eerlijk is eerlijk, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ja, de retailmarkt heeft het moeilijk. Ja, een consument winkelt anders en dat maakt het ook moeilijker om die klant naar de stenen winkel te krijgen.

Er zijn dus zeker bedreigingen zichtbaar. En een slimme startende ondernemer bereidt zich daarop voor, brengt die bedreigingen in kaart en maakt een plan hoe daarmee om te gaan.

Om je daarbij op weg te helpen, kan je onderstaand een checklijst voor het starten van je winkel downloaden. Veel succes!

GRATIS CHECKLIJST
voor het starten van je winkel

Laat onderstaand je gegevens achter en ontvang de checklijst voor het starten van je winkel direct in je inbox. Als bonus krijg je na je inschrijving via de Inspiratiemails wekelijks extra praktische tips voor de groei van jouw winkel.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Een winkel beginnen, maar waar?

Een winkel beginnen, maar waar?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.