Een winkel starten in 11 stappen


Wil jij een winkel starten? Daar is allereerst een boel lef voor nodig. Maar daarnaast ook een aantal praktische stappen. Welke dat zijn, lees je in deze blog.

Het starten van een winkel lijkt misschien zo’n groot project dat het idee je een klein beetje afschrikt. En ja, het kost een boel tijd en hard werken. Maar echt: iedereen kan het. Hoe beter je jezelf voorbereidt, hoe meer kans op succes je jezelf en je winkel geeft. En door de volgende 11 stappen te volgen, ben je al een heel eind op de goede weg.

Stap 1: Doe onderzoek


Je eerste stap is het doen van onderzoek. Het onderzoeken van de markt en de concurrentie in die markt bijvoorbeeld. Je wil weten waar je aan begint. Is de markt waar je instapt bijvoorbeeld krimpende of juist bezig aan een opmars? Heb je veel of weinig last van concurrentie? Wat doet die concurrentie ontzettend goed? En welke kansen laten ze liggen?

Door onderzoek te doen en te bepalen met welke kansen en bedreigingen je te maken krijgt, zorg je dat jij goed voorbereid (en met een aangescherpt idee) de markt betreedt.

Stap 2: Bepaal je doelgroep en concept


Nadat je de eerste onderzoeken hebt gedaan, is het tijd te bepalen welke positie jij inneemt in de markt. Dat begint bijvoorbeeld met het grofweg bepalen van je prijsniveau: zit je laag, midden of hoog in de markt? En wat voor type klant wil je graag in je winkel ontvangen? (Want ja: tussen de ene persoon met een middeninkomen en de ander zit een boel verschil.) Anders gezegd: wie is je doelgroep?

En waarom zou die doelgroep bij jou moeten winkelen en niet bij een ander? Hoe onderscheid je jezelf van je concurrenten?

Allemaal vragen waar je een antwoord op moet vinden. Want als jij het niet weet, dan kan je erop rekenen dat je klanten ook niet weten waarom ze naar jou toe moeten komen. De basis die je bij deze stap legt, zorgt ook voor betere beslissingen op de rest van je route. Want wanneer jij precies weet wie je wil helpen en hoe je jezelf onderscheidt, wordt het bijvoorbeeld een eitje om daar de juiste producten voor in te kopen.

Stap 3: Kies het type winkel


De derde stap is bepalen wat voor winkel je wil starten: een stenen zaak of een webshop? Een zelfstandige winkel of een franchisezaak? En is dat dan een soft- of hardfranchiseconcept? Of wil je misschien een winkel overnemen van iemand anders?

Iedere keuze heeft zijn voor- en nadelen. Laten we vooropstellen dat geen enkele keuze slecht is. Maar het is wel van belang dat je nadenkt wat jíj wil. Je winkel moet namelijk bij jou passen. Breng alle keuzes dus in kaart en overweeg wat het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen.

Stap 4: Schrijf een ondernemingsplan


Je ondernemingsplan zet uiteen in welke markt je winkel start, wie je doelgroep is en wat je concept wordt (kortom: alles wat je bij de vorige stappen reeds hebt bepaald). Naast deze zaken bevat je ondernemingsplan ook een financieel plaatje. Je berekent bijvoorbeeld wat je verwachte omzet en kosten worden, hoe je dat geld bij elkaar verzamelt en hoe je ervoor zorgt dat jij ook je privékosten kan betalen.

Het maken van dit ondernemingsplan is niet alleen nodig om je financiering rond te krijgen; het is ook belangrijk voor jezelf. Het zorgt voor een soort routekaart om te volgen bij het openen van je winkel, en je bereidt jezelf zo goed mogelijk voor op eventuele valkuilen die je gaandeweg tegen kan komen.

Stap 5: Zoek financiering


Een winkel starten kan vaak niet zonder externe financiering. De volgende stap is daarom het verzamelen van het geld wat je nodig hebt om je winkel te openen. Via de bank, via crowdfunding of via familie en vrienden bijvoorbeeld.

Stap 6: Zoek een locatie


En dan komt het moment om een locatie te zoeken! Op welke plek start je jouw winkel? Het moet in ieder geval een locatie zijn waar jouw doelgroep komt, en die makkelijk te vinden en goed te bereiken is (voor zowel je klanten als je leveranciers bijvoorbeeld). Meer over de verschillende type locaties waar je je winkel kan starten en de voor- en nadelen van iedere locatie vind je hier.

Stap 7: Zoek leveranciers


Heb je je pand eenmaal gevonden? Dan is het tijd om leveranciers te vinden. Want een winkel starten kan uiteraard niet zonder een assortiment. Bezoek bijvoorbeeld beurzen in je branche, blader door vakbladen of neem eens een kijkje bij vergelijkbare winkels om ideeën op te doen welke merken en leveranciers bij jouw winkel passen. Even een rondje googelen op die merken en je vindt al snel de juiste contactgegevens om je eerste inkoopafspraken in te plannen.

Stap 8: Richt je winkel in


Stap 8 is het inrichten van je winkel. Dat begint met het uitzoeken van stellingen, tafels, of wat je dan ook nodig hebt om jouw producten te kunnen presenteren. Je zult ook een vloerplan moeten maken: waar plaats je welke producten en hoe zorg je ervoor dat klanten door je hele winkel worden geleid. En tot slot is ook het nadenken over signage en communicatiemateriaal belangrijk. Waar prijkt bijvoorbeeld je logo? Hoe zorg je dat jouw winkel aan de buitenzijde opvalt? En hoe zorg je dat klanten zelfstandig bepaalde afdelingen of producten herkennen?

Realiseer je dat dit een belangrijke stap is. Natuurlijk kan je producten in je winkel plaatsen zonder erover na te denken waar of hoe je dit doet. Maar een goed ingerichte winkel zorgt simpelweg voor meer omzet. Raffel deze stap dus niet af!

Stap 9: Neem medewerkers aan


Een winkel starten zonder personeel kan. Er zijn talloze ondernemers die (in het begin of voor lange duur) alleen op de winkelvloer staan. Maar mocht je wel medewerkers aan willen nemen, dan is dit je volgende stap. Een Facebook advertentie brengt je vaak een heel eind bij het vinden van sollicitanten.

Wanneer je mensen aanneemt, onthoud dan één ding. Houding is belangrijker dan ervaring. Kennis is namelijk bij te brengen. Een vriendelijke houding, een flinke dosis energie en het leuk vinden om mensen te helpen, zijn zaken die stukken moeilijker aan te leren zijn.

Stap 10: Start met je marketing


Een winkel starten kan niet zonder een marketingplan. Want klanten aantrekken is vandaag de dag voor een winkel al moeilijk genoeg (en nee, dat gebeurt niet vanzelf of door mond-tot-mondreclame). Starten met je marketing moet je daarom al doen vóórdat de deuren van je winkel openstaan.

Begin bijvoorbeeld met je website, het opzetten van een social media strategie en het uitdenken van een plan hoe je klanten die je winkel bezoeken ook weer terugkrijgt voor een tweede en derde keer.

Stap 11: Plan je opening


En de laatste stap: plan je opening. Dat jouw winkel zijn deuren opent, mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Schakel lokale media in, en plan een speciale dag om jouw opening te vieren. Compleet met cadeautjes voor je klanten, een hapje en een drankje en andere speciale activiteiten die de voetjes op je winkelvloer krijgen.

Een winkel starten: er komt een boel bij kijken


Tja, zo op een rijtje lijkt het allemaal goed te overzien. Dat wat er allemaal komt kijken bij het starten van een winkel. Maar wellicht zit je toch met een boel vragen. Download dan onderstaand de checklijst voor het starten van een winkel. Daarin neem ik alle belangrijke stappen met je door die komen kijken bij het beginnen van je eigen winkel.

GRATIS CHECKLIJST
voor het starten van je winkel

Laat onderstaand je gegevens achter en ontvang de checklijst voor het starten van je winkel direct in je inbox. Als bonus krijg je na je inschrijving via de Inspiratiemails wekelijks extra praktische tips voor de groei van jouw winkel.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Een winkel beginnen, maar waar?

Een winkel beginnen, maar waar?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!