Je eigen winkel beginnen? 3 redenen om het niet te doen


Je zou het misschien niet verwachten in deze tijd. Maar toch zijn er stiekem heel wat durfallen die een eigen winkel beginnen. Of rondlopen met het plan een eigen winkel te beginnen.

Gekkenwerk? Misschien. Maar misschien ook niet. Er liggen namelijk volop kansen in retail. Er zijn heel wat winkels gestart de afgelopen jaren. En flink gegroeid. Kijk maar eens naar Labels (gestart in 2010, ondertussen 5 winkels), Bilder & De Clerq (gestart in 2013, nu 2 winkels) of Colori (opgericht in 2010, 4 winkels).

Het kan dus wel. Maar voordat je start met je eigen winkel, moet je goed bij jezelf te rade gaan. Want je eigen winkel beginnen is niet altijd een slim idee. Laten we starten met drie redenen om het in ieder geval niet te doen.

Je eigen winkel beginnen? Niet doen als…


… het je gewoon leuk lijkt.

Een eigen winkel beginnen is leuk. Maar.. het is geen kwestie van ‘winkeltje spelen’ zoals je vroeger met je vriendjes of vriendinnetjes deed. Een eigen winkel beginnen is keihard werken. Er is een oorlog gaande in retailland, en alleen je hoofd boven water houden is al een uitdaging van mega-formaat.

Doe het dus niet als kleding verkopen je gewoon heel gezellig lijkt. Of wanneer je denkt dat jouw liefde voor dieren alles is wat je nodig hebt om een succesvolle eigen winkel te beginnen. Want dan kun je wel eens van een koude kermis thuiskomen.

… je denkt dat je op de ouderwetse manier overleeft.

Ja, 20 jaar terug kon je gewoon een pand huren, je deuren openen en wachten op je eerste klant. Vergeet dat nu maar.

Nu? Nu moet je een expert zijn in hoe je klanten van hun comfortabele bank af sleept en naar jouw stenen winkel dirigeert. Een specialist in hoe je klanten overtuigt op de winkelvloer. Een kenner van consumententrends. Met andere woorden: je eigen winkel beginnen moet gepaard gaan met de bereidheid om meer te doen dan 20 jaar terug. Veel meer.

… je een beetje wil doen wat die andere winkels ook doen.

Je loopt een gemiddelde winkel binnen en denkt ‘goh, wat deze winkel doet, dat kan ik ook.’ Is dat jouw bedrijfsplan? Dan heb ik een tip voor je: gooi dat bedrijfsplan maar in de prullenbak. De meeste winkels zijn namelijk nog helemaal niet klaar voor de toekomst. En het gevaar dat zij die retailoorlog niet overleven ligt op de loer.

Wil je een eigen winkel beginnen? Alleen doen als je een heel duidelijke visie hebt over hoe je al die andere winkels verslaat.

GRATIS CHECKLIJST
voor het starten van je winkel

Laat onderstaand je gegevens achter en ontvang de checklijst voor het starten van je winkel direct in je inbox. Als bonus krijg je na je inschrijving via de Inspiratiemails wekelijks extra praktische tips voor de groei van jouw winkel.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Waarom wel een eigen winkel starten?


Bezint eer ge begint dus, als het op een eigen winkel beginnen aankomt. Het goede nieuws: er zijn ook voldoende redenen om wel een winkel te starten. Juist omdat andere winkels kansen laten liggen, is er meer dan genoeg ruimte voor nieuwe spelers.

Je eigen winkel beginnen? Wel doen als…


… je een ijzersterk concept hebt.

Heb je een kristalheldere visie op hoe je al die andere winkels gaat verslaan? Hoe je met kop en schouders boven de rest uit steekt? Hoe je ervoor zorgt dat de deuren van jouw winkel over 10 jaar nog open staan?

Dan heb je al een flinke (en belangrijke) stap genomen. De winkels die nu succesvol zijn hebben een duidelijke eigen identiteit. En een slimme strategie om met die identiteit klanten te trekken en te houden. Als je jezelf daar mee kan meten, dan is je eigen winkel beginnen een idee met potentie.

… je als geen ander weet hoe je een behoefte van de consument vervult.

Winkels hoefden vroeger niet zo veel te doen om de behoefte van een consument te vervullen. Want tja, de concurrentie was een stuk minder hevig dan vandaag.

Nu is dat wel anders. Er zijn te veel winkels. Er is online concurrentie. Je moet precies doorhebben tegen welk probleem jouw klant met regelmaat aanloopt, en daar dé oplossing voor bieden. De winkels die dat onder de knie hebben groeien harder dan andere winkels.

Denk maar eens aan de supermarkt. Welk probleem heeft iedereen daar? Juist, geen flauw idee hebben wat je in je winkelwagentje moet gooien om vanavond weer iets fatsoenlijks op de tafel te zetten. Welkom Bilder & De Clerq. Want die winkel presenteert een tiental gerechten op de vloer die je met één handbeweging in je mandje plaatst. Geen gezoek, alle ingrediënten staan bij elkaar. Binnen no-time heb je een gezonde, lekkere en verantwoorde maaltijd op tafel staan.

Weet jij al precies hoe je het probleem van jouw klant op een vernieuwende manier oplost? Applaus. Je bent je concurrentie drie stappen voor. Of misschien wel tien. Je eigen winkel beginnen zou zo maar eens je kaartje naar succes kunnen zijn.

…je een liefde voor klanten hebt.

Wil je alles – maar dan ook echt ALLES – ondernemen om jouw klant met een grote glimlach naar buiten te zien gaan? Goed zo. Want daar ontbreekt het winkels nog wel eens aan. En dat straft de consument snoeihard af.

Als jij een liefde voor klanten hebt en een passie voor service, dan liggen er volop kansen voor je winkel. Maar let op: dan bedoel ik een liefde die de versierpogingen van alle andere winkels doet verbleken. Met een kopje koffie (die je concurrentie ook biedt) red je het niet. Als je daar een afgetimmerd plan voor hebt, dan is je eigen winkel beginnen een kans die je moet grijpen.

Tips


Wil je een eigen winkel beginnen? Maar heb je dat ijzersterke concept nog niet klaar? Ontbreekt het je aan kennis over hoe je klanten trekt en overtuigt? Of vraag je jezelf af hoe je jouw service naar een hoger niveau tilt?

Dan hoeft je droom van een eigen winkel beginnen niet in rook op te gaan. Maar het is wel belangrijk dat je je kennis bijspijkert. Voordat je de deuren open zet.

Kooplust helpt met regelmaat mensen die een eigen winkel beginnen. Met een korte brainstormsessie of een uitgebreide begeleiding scherpen we waar nodig je plannen aan. Meer weten? Neem dan gerust contact op.

GRATIS CHECKLIJST
voor het starten van je winkel

Laat onderstaand je gegevens achter en ontvang de checklijst voor het starten van je winkel direct in je inbox. Als bonus krijg je na je inschrijving via de Inspiratiemails wekelijks extra praktische tips voor de groei van jouw winkel.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeelding via Pixabay.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Een winkel beginnen, maar waar?

Een winkel beginnen, maar waar?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!