Een winkel beginnen, maar waar?


Je wil een winkel beginnen. Maar wat is dan de juiste locatie? Welke type locaties er zijn en wat de voor- en nadelen van iedere locatie zijn, lees je in deze blog.

Tja, wat te doen? Moet je kiezen voor een pand midden in het centrum, met een hoge huur? Of liever buiten het centrum, met een lage huur? Laten we vooropstellen dat voor iedere locatie iets te zeggen is. En dat er geen algemene gouden regel te geven is voor wat de juiste locatie voor iedere winkel is. Maar met de tips in deze blog, kom je hopelijk een heel eind.

Een winkel beginnen in een stads- of dorpscentrum


Het eerste type locatie is een stads- of dorpscentrum. Precies waar de andere winkels ook zitten. Een winkel beginnen op dit type locatie heeft zo zijn voordelen, want er komen al heel wat winkelende bezoekers door die straten. Maar, daar betaal je dan ook voor. Vaak zijn de huren op deze locaties hoger. Kies je voor dit type locatie, check dan in ieder geval of je winkel goed te bereiken is en of mensen eventueel in de buurt kunnen parkeren.

een winkel beginnen

Een winkel beginnen in een overdekt winkelcentrum


Naast de reguliere winkelstraat, zijn er in veel steden en dorpen ook overdekte winkelcentra te vinden. Deze zijn een aparte vermelding waard, omdat je op deze locaties vaak aan meer regels gebonden bent. Er kunnen bijvoorbeeld bepaalde verplichte openingsdagen of openingstijden zijn, of andere regels waar alle winkels in het winkelcentrum zich aan moeten houden. Check dus of en welke regels er zijn voordat je een contract tekent. Vergeet ook niet te kijken of het type shoppers wat in het winkelcentrum komt, past bij jouw winkel. Een meubelwinkel starten in een winkelcentrum waar met name de dagelijkse boodschappen worden gedaan, is bijvoorbeeld geen slim idee. Maar ook de gezinssamenstelling, het inkomen en de interesses van het winkelend publiek kunnen in het ene overdekte centrum behoorlijk verschillen van het ander. Doe dus onderzoek!

Een winkel beginnen buiten een winkelcentrum


Ook buiten een centrum zijn meer dan voldoende plekken waar je een winkel kan starten. Van net iets buiten dat centrum, tot een pand op een industrieterrein of een locatie in the middle of nowhere. Een succesvolle winkel starten op zo’n plek kan. Maar houd rekening met het volgende: hoe minder winkelend publiek er is, hoe beter jouw winkel zelf in staat moet zijn om shoppers te trekken.

Anders gezegd: je zult meer aan marketing moeten doen en jezelf duidelijk moeten onderscheiden van de rest. Daarnaast kan een locatie buiten het centrum voor het ene type winkel stukken moeilijker zijn dan voor het andere. Een bruidsmodezaak bijvoorbeeld is een winkel waar mensen graag de tijd en moeite voor nemen, een langere reistijd is bij zo’n zaak geen probleem. Voor een bakker is het echter een heel ander verhaal. De lage huren op deze locaties zijn fijn, maar wees er dus wel zeker van dat jij je publiek weet te verleiden tot een bezoek.

een winkel beginnen

Thuis een winkel beginnen


En de laatste, een locatie waar je misschien niet meteen aan denkt… is thuis. Het lijkt zo op het eerste gezicht wellicht raar, maar er zijn zeker winkels die op deze manier starten. Een extra ruimte aan huis met een aparte ingang kan een prima startplek zijn. Sommige winkels verlaten het huis nooit meer, andere beginnen op deze manier om later naar een ‘echt’ winkelpand te verhuizen.

Op deze manier een winkel beginnen is vaak niet duur, maar heeft ook een aantal nadelen. Het publiek komt ook hier niet vanzelf, wat betekent veel uurtjes tijd (en geld) in je marketing stoppen. Daarnaast is het vaak lastiger je winkel uit te breiden, moeilijker om privé en zakelijk te scheiden en het moet uiteraard mogen van de gemeente waarin je woont. Controleer al die zaken en overweeg dus goed voor jezelf of dit de juiste optie is voor jou.

Een winkel beginnen bestaat niet alleen uit het kiezen van een locatie


Naast het kiezen van een geschikte locatie komt er natuurlijk nog veel meer kijken bij het beginnen van een winkel. Je moet je assortiment kiezen, je winkel inrichten, naamsbekendheid opbouwen, enzovoorts, enzovoorts.

Wil jij goed voorbereid aan die reis beginnen? Download dan onderstaand de checklijst voor het starten van een winkel.

GRATIS CHECKLIJST
voor het starten van je winkel

Laat onderstaand je gegevens achter en ontvang de checklijst voor het starten van je winkel direct in je inbox. Als bonus krijg je na je inschrijving via de Inspiratiemails wekelijks extra praktische tips voor de groei van jouw winkel.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.