Wat is neuromarketing? - Kooplust retail blog

Wat is neuromarketing?

Neuromarketing. Het is een hot topic. Overal lees je er over en wordt het bejubeld. Maar wat is neuromarketing nu precies? En nog belangrijker: wat kun je er in de winkel mee? Kooplust zet het voor je op een rijtje.

Neuromarketing is “een relatief nieuw vakgebied waarbij medische technieken en inzichten uit de neurowetenschap worden toegepast op het terrein van marketing” (aldus Wikipedia).

Juist. Laten we maar meteen overschakelen naar begrijpelijke taal: neuromarketing probeert te ontrafelen waarom en hoe consumenten beslissingen nemen. Dat doen deze wetenschappers door de hersenen en lichaamstaal van consumenten te meten. Doel? Meer producten verkopen.

Het is merken en winkels namelijk een hele hoop waard om te weten waarom die consument nu juist voor die chocoladereep met paarse verpakking kiest. Of waarom de Bavaria-reclame veel beter aanslaat dan de Heineken-reclame.

Neuromarketing vs. het consumentenpanel


Waarom dan niet gewoon aan consumenten vragen? Dat kan, maar uit onderzoek blijkt dat we 95% van de beslissingen maken in ons onderbewuste. Vragen heeft dus niet zo heel veel nut. Dat blijkt wel uit de vele consumentenpanels die nieuwe producten beoordelen. Tijdens al die testen zeggen de proefpersonen dat ze maar wat graag dit product willen kopen. Toch lukt het 80% van de nieuwe producten niet om te overleven (1). Ondanks dat al die consumenten toch gezegd hebben dat ze het artikel willen hebben. Blijkbaar weten we helemaal niet wat we echt willen.

Hoe werkt neuromarketing?


Neuromarketing probeert daar een oplossing voor te vinden. Door te ontdekken wat consumenten echt van een product vinden. Dat doen de wetenschappers op een aantal verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • Via hersenscans (fMRI scans), die aangeven welke delen van de hersenen bij het zien van een bepaald product of een bepaalde activiteit oplichten. Het deel van de hersenen wat oplicht komt overeen met een bepaalde emotie.
  • Door gezichtsuitdrukkingen van consumenten te lezen (Facial Coding). Iedere gezichtsuitdrukking wordt herleid naar een van de 7 basisemoties, zoals angst, vreugde of verassing.
  • Met een helm die een EEG maakt, kan men signalen uit de hersenen meten. Ook zijn er helmen die gebruik maken van Eye Tracking: het meten van oogbewegingen. Zo weten de onderzoekers precies waar een consument naar kijkt en hoe lang.

Brandpunt maakte een mooie reportage over neuromarketing, die je nog wat meer vertelt over deze wetenschap:

 

 

 

De toekomst


Is neuromarketing nu de oplossing om in het brein van de consument te kruipen? Interessante inzichten levert het in ieder geval op. Maar critici wijzen er ook op dat onderzoeksmethoden niet altijd nauwkeurig zijn. Hoe dan ook, het consumentenpanel lijkt flinke concurrentie te krijgen van de onderzoekstafel.

Volgende week geeft Kooplust je een aantal voorbeelden van merken en winkels die neuromarketing toepassen!

Afbeelding via Flickr/ SMI Eye Tracking.
(1) C. Merle Crawford, Marketing Research and the New Product Failure Rate, Journal of Marketing, Vol. 41, No. 2 (Apr., 1977), pp. 51-61

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.