Hoe je impulsaankopen stimuleert tijdens de feestmaand


De drukke decembermaand. Natuurlijk wil je alles op alles zetten om van die maand een succes te maken voor je winkel. Een manier om dat te doen? Het aantal impulsaankopen van je klanten verhogen. Want een klant die toch al op je winkelvloer staat, is vaak te verleiden tot de aankoop van een extra artikel. In deze blog lees je hoe.

Wist je dat jouw stenen winkel enorm goed in staat is impulsaankopen te realiseren? In een onderzoek van A.T. Kearney gaf bijvoorbeeld 40 procent van de deelnemende consumenten aan dat zij tijdens een bezoek aan een stenen winkel meer geld uit hadden gegeven dan ze vooraf van plan waren. Bij online shopping trips bleef dat percentage steken op 25 procent.

Een verklaarbare reden daarvoor volgens A.T. Kearney is dat stenen winkels meer uitnodigen tot rondneuzen, het bekijken van etalages en dus ook het doen van ongeplande aankopen. Webwinkels daarentegen worden vaker gebruikt voor het vinden en aankopen van specifieke producten (geplande aankopen) tegen de laagst mogelijke prijs.

Kortom: je stenen winkel heeft sowieso al een flinke voorsprong als het gaat om het realiseren van impulsaankopen. Maar op een stoel gaan zitten en afwachten is niet jouw stijl, toch? Want er is van alles wat je zelf aan kan pakken om die impulsaankopen nog wat extra te stimuleren. Denk maar eens aan de volgende vier tips.

Productdemonstraties


De zintuigen stimuleren via productdemonstraties is een manier om je klant te confronteren met producten waar ze wellicht nog niet aan hadden gedacht. Laat dus (zeker op de drukste dagen) zien wat de perfecte cadeaus zijn en hoe deze producten werken. En liefst niet pas wanneer de klant daarom vraagt. Zet een medewerker op je winkelvloer die hier door de dag mee bezig is. Want op die manier wordt je klant als vanzelf naar dat product toe getrokken.

Niet direct een idee welk product je kan demonstreren? Je mag ook denken aan producten die het waard zijn om te voelen, ruiken of proeven. Nodig je klant bijvoorbeeld met behulp van een presentatie of communicatiemateriaal uit om dat product zelf te testen. Want: aanraken doet kopen.

Presentaties


Naast het presenteren van producten die de zintuigen stimuleren, is het het sowieso waard in deze periode om je presentaties eens extra onder de loep te leggen. Want stimuleer jij impulsaankopen ook in je presentaties?

Zorg je bijvoorbeeld dat er in iedere presentatie een bijverkoopartikel te vinden is dat perfect past bij een ander artikel uit die presentatie? Vind je klant bij iedere presentatie een laaggeprijsd artikel dat zonder al te veel nadenkwerk zomaar in het winkelmandje kan belanden?

Check het, en liefst met regelmaat. Want ook op die manier stimuleer jij je impulsaankopen.

Verkoopgesprekken


En ja, natuurlijk zijn de verkoopgesprekken die je voert ook een uitgelezen kans om impulsaankopen te verhogen. Zorg er in deze periode voor dat bijverkoop in ieder gesprek aan de orde komt.

Moet dat op de manier waarop het tankstation dat doet? Gelukkig niet. In deze blog lees je hoe je bijverkoop realiseert zonder opdringerig of irritant te zijn.

Lees het artikel. Train je team. Focus je er de komende maand extra op. Want het maakt gegarandeerd een verschil in je kassalade.

Setverkoop


En de vierde manier om impulsaankopen te stimuleren? Denk na over setverkoop. Bundel bepaalde artikelen bij elkaar en verkoop ze samen tegen een setprijs. Veel klanten zijn in deze periode op zoek naar gemak. Cadeaus uitzoeken is al moeilijk genoeg, liefst is die klant er niet te veel tijd mee kwijt. En als het inpakwerk al gedaan is, springt menig consument een gat in de lucht.

Help je klant. Doe het denkwerk voor hen, maak een mooie cadeauset en zorg dat het ingepakt en wel klaarstaat op je winkelvloer. Zeker weten dat die klant zo een set koopt die net een item meer bevat dan ze eigenlijk van plan waren te kopen. Want dat gemak van zo’n set, dat is heel wat waard.

Kom in actie


Impulsaankopen tijdens de feestmaand kunnen jouw omzet flink verhogen. Neem dus een proactieve houding aan en maak het zo makkelijk mogelijk voor jouw klant om de producten te vinden waarvan ze nu nog niet weten dat ze deze willen hebben…

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.