Hoe je bepaalt hoe vaak je jouw nieuwsbrief verstuurt


Het versturen van je nieuwsbrief. Hoe vaak moet je dat doen? Eén van de meeste gestelde vragen als het op emailmarketing aankomt. In deze blog geef ik je de 3 factoren waar je rekening mee moet houden.

Of je nu net start met je nieuwsbrief of je al een tijdje bezig bent: het is belangrijk goed na te denken over de regelmaat waarmee je deze verstuurt. Als je start wil je een frequentie kiezen die haalbaar voor je is, maar wel voldoende resultaat oplevert.

En als je al even bezig bent, is het van belang dat je kritisch kijkt of je frequentie nog wel de juiste is. In deze blog vertel ik je onder andere wat voor mij een belangrijke verandering was in mijn frequentie en wat me dat opleverde.

Maar eerst: tijd voor de eerste factor.

Factor 1: Interessante inhoud


Laat ik maar met de belangrijkste factor beginnen. Hoe vaak kun jij een nieuwsbrief maken met interessante inhoud?

9. Hoe je bepaalt hoe vaak je jouw nieuwsbrief verstuurt - 2

Want mails versturen om maar met regelmaat mails te versturen, daar heeft niemand wat aan. Je moet er wel voor zorgen dat je een nieuwsbrief verstuurt die mensen willen openen. Die iets te bieden heeft.

Wanneer je bepaalt hoe vaak jij je nieuwsbrief wil versturen, denk dan goed na hoe vaak jij interessante inhoud kunt bieden. Dat moet je eerste overweging zijn.

(Dat gezegd hebbende: vaak is er meer interessante inhoud te bieden dan je zelf in de gaten hebt. Nieuwe collectie, evenementen die je organiseert, tips & tricks voor je klanten, info over het winkelcentrum waarin je jezelf bevindt, acties… Als je even goed nadenkt heb je sneller te veel dan te weinig.)

Factor 2: De opbouw van je emailbestand


De manier waarop je emailbestand (ofwel je lijst met emailadressen) is opgebouwd vertelt je ook iets over hoe vaak je kan mailen. Dat heeft te maken met hoeveel informatie je hebt over de emailadressen in je bestand.

Is je emailbestand bijvoorbeeld gekoppeld aan je klantenbestand en weet je welke merken door bepaalde klanten vaak gekocht worden? Weet je van de emailadressen in je bestand of dit mannen of vrouwen zijn? Weet je de leeftijd van je volgers?

Deze informatie is geen must. Ook zonder die zaken te weten kun je een nieuwsbrief te sturen. Maar hoe meer je weet, hoe meer je jouw nieuwsbrieven toe kunt spitsen op een bepaald publiek.

Je kunt je emaillijst dan namelijk segmenteren. Segmenteren houdt simpel gezegd in dat je emailadressen in een bepaalde groep plaatst. Je maakt bijvoorbeeld een segment van klanten die vaak merk A kopen, en een segment van klanten die vaak merk B kopen. Of een mannensegment en een vrouwensegment.

Als je jouw lijst segmenteert, kun je vaker mails verzenden. Je nieuwsbrief kan vaker de deur uit, zonder dat je volgers overspoelt worden door berichten. Je stuurt bijvoorbeeld 5 mails per maand, waarvan er 2 voor het mannensegment zijn, 2 voor het vrouwensegment en 1 voor beide segmenten. Gemiddeld ontvangen de mensen op je lijst dan 1 mail per week.

9. Hoe je bepaalt hoe vaak je jouw nieuwsbrief verstuurt - 3

Factor 3: Top-of–mind blijven


Je nieuwsbrief is bedoeld om top-of-mind te blijven. Ofwel: je zorgt er met een regelmatige email voor dat jij boven in die hersenpan van je klant blijft zitten. Zodat ze, zodra ze een product nodig hebben, als eerste aan jou denken.

Als je top-of-mind wil blijven (en dus met regelmaat klanten naar je winkel wil trekken), dan moet je ook met regelmaat een nieuwsbrief versturen. Die vriend waar jij 1 keer per jaar contact mee hebt, daar denk je minder vaak aan dan die vriend die je wekelijks of maandelijks ziet. Zo simpel werkt het ook met je nieuwsbrief en je winkel.

Maar welke regelmaat is dan nodig om top-of-mind te blijven? Over het algemeen is het niet aan te raden minder dan 1 keer per maand te mailen. Kies je voor minder dan dat, dan is het heel moeilijk echt resultaat te zien van je nieuwsbrief.

Omgekeerd wil je natuurlijk ook niet te vaak mailen. Want dan ga je van top-of-mind naar out-of-inbox (ofwel: mensen schrijven zich uit omdat je ronduit irritant bent). Onderzoeken wijzen uit dat dit snel gebeurt wanneer je meer dan 2 keer per week mailt.

Bepaal wat voor jou werkt


Ik weet het, waarschijnlijk klinkt 2x per week al als onmogelijk in je oren. Daarom zijn de eerste twee factoren ook belangrijk als je de keuze maakt hoe vaak jij je nieuwsbrief verstuurt. Als jij niet 2 keer per week interessante inhoud kan leveren, dan moet je jouw nieuwsbrief ook absoluut niet zo vaak sturen.

Aan de andere kant: kun je dat wel en segmenteer je bijvoorbeeld je lijst dan kun je vaker een mail versturen zonder dat je irritant bent.

Wat ik je mee wil geven is dit: verstuur in ieder geval altijd een nieuwsbrief. Begin je net, probeer dan te starten met 1x per maand. Ben je langer bezig, probeer het dan uit te breiden. Want ja, vaker versturen brengt je meer resultaat. Ik kan het uit eigen ervaring beamen: sinds mijn Inspiratiemails 1 keer per week de deur uit gaan in plaats van om de week krijg ik meer nieuwe inschrijvingen, ontvang ik meer reacties en worden mijn blogs meer gelezen. Dus wat houdt je tegen om je nieuwsbrief eens een keertje vaker te sturen?

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Afbeeldingen via PixabayPixabay, Flickr, Pixabay

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.