Tijdwinst top 3 - Kooplust

Tijdwinst top 3

“Ik heb geen tijd.” Zeg jij dat ook? Vast wel. Het werken aan de groei van je winkel staat bij menig ondernemer op een laag pitje omdat er talloze andere zaken zijn die aandacht vragen. Daarom in deze blog: mijn persoonlijke tijdwinst top 3!

Iedere ondernemer (ik ook) wenst af en toe weleens dat er meer dan 24 uur in een dag zitten. Maar helaas: tot nog toe levert dat wensen weinig resultaat op.

Door de jaren heen heb ik echter wel een paar andere activiteiten ontdekt die tijd opleveren. Activiteiten die mij de kans geven meer tijd te besteden aan de groei van mijn bedrijf. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder.

Tip 1: Zeg nee


Geloof me: het woord ‘nee’ met regelmaat durven zeggen, levert je heel wat tijd op. Want ja zeggen op ieder verzoek, betekent vaak nee zeggen tegen je eigen prioriteiten.

Zorg ervoor dat jouw prioriteiten ook je prioriteiten blijven. Dat ze niet op een zijweggetje geparkeerd worden omdat je ja zegt tegen allerlei privéactiviteiten (dat verjaardagsfeestje van een kennis, het organiseren van een schoolactiviteit van je dochter of het bijhouden van de tuin van je buurvrouw), of ja zegt tegen onrendabele zakelijke activiteiten (zoals het promoten van je winkel op een plek waar het jou te weinig oplevert).

Probeer ik nu te zeggen dat je overal nee op moet zeggen, en dat je jouw vrienden en familie niet meer mag helpen? Nee, natuurlijk niet. Maar meestal vinden we het veel moeilijker om nee te zeggen dan ja.

Mijn gok is dus ook dat jij te vaak ja zegt tegen dingen die je eigenlijk niet zou moeten doen. Durf soms voor jezelf te kiezen. Durf jouw prioriteiten op de eerste plek te zetten. Want dat levert gigantisch veel tijdwinst op.

Voor mij persoonlijk betekent het bijvoorbeeld dat ik nee heb leren zeggen tegen de talloze aanvragen voor zakelijke kopjes koffie. De tijd die ik daarmee win, besteed ik aan iets wat ik nog veel leuker en belangrijker vind: mijn klanten en de groei van mijn bedrijf.

Oefen dus maar meteen even en zeg met me mee: N-E-E.

Tip 2: Blokkeer je agenda


Stel: je wil beginnen aan een nieuw project. Je hebt een idee opgedaan, en je gelooft dat het uitvoeren van dat idee jouw winkel een flinke stap vooruithelpt. Wat doe je dan? Schrijf je het op je to-dolijst, in de hoop dat je er een keertje tijd voor krijgt? Blijft het in je achterhoofd zweven, wachtende op het moment dat je in wat rustiger vaarwater komt?

Persoonlijk doe ik dit: ik neem mijn agenda erbij en ik kijk wanneer ik ruimte heb voor dat nieuwe project. En dan blokkeer ik direct die tijd in mijn agenda.

Soms ligt de ruimte voor dat nieuwe project pas een paar maanden verder. Doet er niet toe. Waar het om gaat is dat de tijd om te werken aan dat project vast komt te staan.

Vervolgens keer ik met regelmaat terug naar tip 1. Want ja, er komen heel wat aanvragen of activiteiten voorbij die eigenlijk ook die geblokkeerde ruimte in mijn agenda in willen nemen. Maar ik zeg nee. Want de belofte aan mezelf om tijd te besteden aan de groei van mijn bedrijf, is belangrijker.

Zijn er dan nooit eens momenten waarop de planning verandert? Tuurlijk wel. Iedereen maakt het mee dat een spoed- of noodgeval je planning overhoopgooit. Of dat er een zakelijke of privéaangelegenheid is die je aandacht vraagt.

Maar ook in die gevallen keer ik eerst terug naar tip 1. Is er iets anders wat in mijn agenda staat waar ik alsnog nee tegen kan zeggen? Om zo toch de ruimte te creëren voor het project dat ik belangrijk vind?

Lukt dat niet, dan ga ik door naar tip 3.

Tip 3: Delegeer


Want als ik de tijd écht niet heb, dan zijn er altijd nog anderen die dat wel hebben. Anderen die mee kunnen werken aan dat nieuwe project. Of anderen die de overige taken van mijn to-dolijst op kunnen pakken, zodat ik tijd aan dat nieuwe project kan besteden.

Is het makkelijk om te delegeren? Nee. Het is iets waar ik mee blijf worstelen. En vele ondernemers met mij.

Want iemand anders doet het toch niet precies zoals jij. In het verleden heb je misschien iets gedelegeerd, maar is dat niet goed verlopen. En dus voelt het makkelijker (en kost het naar jouw idee minder tijd) om het zelf te doen.

Ik ken de valkuilen. Want ik ben er zelf al heel vaak in gevallen.

En toch blijf ik het proberen en leg ik het nog een keertje uit. Zoek ik iemand die de taak op een betere manier uitvoert dan de vorige persoon. Besteed ik het uit aan een échte specialist (en betaal daar met liefde geld voor).

Het is een proces. Maar met vallen en opstaan lukt het om iemand te vinden, of om iemand te trainen in het goed uitvoeren van die taak.

En als dat lukt, dan betekent dat tijdwinst. Heel veel tijdwinst. Plus nog een andere mooie bonus: de taken waar jij eigenlijk geen tijd aan zou moeten besteden (omdat daar niet je grootste kracht ligt) kun je uitbesteden. Zodat jij kan werken aan wat je het allerleukst vindt en waar je het allerbest in bent: groei creëren voor je winkel.

Wat zijn jouw tijdwinst-tips?


Ik hoop dat mijn persoonlijke tijdwinst top 3 je aan het denken zet. Wie weet heb jij nog een aantal toptips die je wil delen met mij en andere ondernemers. Zoek ons op in de Facebook-groep van Kooplust en laat het horen!

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.