‘Ik wist niet dat jullie winkel hier zat…’ Je zal die uitspraak vast weleens (of heel vaak) voorbij hebben horen komen op je winkelvloer. Jij breekt daarbij bijna je klomp, want je winkel zit hier toch echt al járen. 4 redenen waarom klanten deze uitspraak over hun lippen laten rollen en wat jij eraan kan doen om die woorden minder vaak te horen, ontdek je in deze podcast.
Klik op de play-knop om de podcast te beluisteren, of scroll verder en lees de uitgeschreven blog.
Transcript
Welkom bij de Kooplust-podcast! Deze zin – oh, wat is het een zin van verbazing, van twijfel, van frustratie. Zo vaak krijg ik hierover een vraag. Vanuit verbazing: ‘Hoezo dan, we zitten hier al 5 jaar?!’ Vanuit twijfel: ‘Ehm, doe ik soms iets niet goed als zoveel mensen mijn winkel niet kennen?’ Vanuit frustratie: ‘Ja hallo, ik heb net ik weet niet hoeveel flyers verspreid in de buurt!’
Allemaal naar aanleiding van die zin: ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie winkel hier zat…’, die een klant op je winkelvloer uitsprak. Want hoelang je winkel ook al ergens gevestigd is, hoeveel je door de jaren heen ook al hebt gedaan aan promotie: het maakt niet uit. Je zal deze zin altijd blijven horen op je winkelvloer. Dat is meteen misschien een kleine geruststelling, want echt: zelfs de winkel die al jaren en jaren bestaat hoort dit nog. In deze podcast neem ik de 4 redenen met je door waarom klanten deze zin over hun lippen laten rollen en wat jij kan doen om het aantal keer dat je deze zin hoort, te verminderen. Want ja: ondanks dat er altijd wel mensen zullen zijn die niet wisten dat je winkel hier zat, wat je ook doet, is het zeker ook een signaal om eens kritisch te kijken naar wat jouw winkel doet om je doelgroep te laten weten dat je hen graag op je winkelvloer ziet.
Wil je na deze podcast nog meer leren over hoe je ervoor zorgt dat je klanten naar je winkelvloer trekt: binnenkort geef ik de gratis training ‘Klanten aantrekken naar je winkel zonder kortingen of een enorm budget’. In die training besteden we uitgebreid aandacht aan hoe je mensen naar je winkelvloer toe krijgt. Ik vertel je onder andere de 3 grootste factoren die invloed hebben in of je winkel een echte klantenmagneet is (of juist worstelt met het binnenhalen van klanten). Welke gedachten rondom het aantrekken van klanten -die ik wekelijks van winkeleigenaren hoor- complete onzin zijn en waarom. En exact waar je jezelf op moet focussen om klanten naar je winkel te krijgen: inclusief de 3 manieren om meer klanten naar je winkel te krijgen en wat de allersnelste en allergrootste kans is om meer voetjes op je winkelvloer te krijgen. (Een kans die de meeste winkels volledig over het hoofd zien.) Meer over deze gratis training vind je via kooplust.com/masterclass en via die link schrijf je je ook meteen gratis in voor de training op 27 mei aanstaande.
Goed, door naar de 4 redenen waarom klanten op je winkelvloer de zin: ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten’ over hun lippen laten rollen.
Reden #1: Je winkel is voor niemand zo belangrijk als voor jou [00:02:48]
Oké, laten we even beginnen met een realitycheck. Jouw winkel vormt voor jou een groot deel van je leven, misschien beheerst het zelfs wel je hele leven. En ook voor je team, als je dat hebt. Zij zijn dan misschien geen eigenaar, maar het is wel hun werk: de plek waar ze dagelijks of enkele keren per week hun boterham verdienen. De keren dat jullie op de fiets of in de auto zijn gestapt om naar de winkel toe te gaan, zijn niet meer te tellen. Voor jullie is het zo ontzettend logisch dat de winkel daar zit, dat je je totaal niet meer kan voorstellen dat iemand dat niet weet.
Maar de rol van jouw winkel in het leven van een consument is stukken kleiner. Het kopen van een brood, een nieuw kledingstuk, een nieuwe wasmachine, een nieuwe bank: dat zijn zo’n kleine onderdeeltjes van het leven van je doelgroep. En dan hebben ze ook nog eens allerlei keuze in waar ze dat item kopen: in jouw winkel, bij de concurrent verderop in de winkelstraat, de supermarkt, de grote stad een stukje verderop, of online. Dat stukje aandacht voor jouw winkel is vanuit jou supergroot, maar vanuit je potentiële klant superklein.
En dat maakt dat die klant echt niet zo bezig is met welke winkel precies waar zit. Ze hebben vaak wel iets anders aan hun hoofd. En dat is niet alleen voor jouw winkel zo, dat is voor ieder bedrijf zo. Ik heb er met mijn team afgelopen jaar ook om moeten lachen. Misschien weet je dat we afgelopen jaar weer een Jaarplanner hebben aangeboden, een agenda van Kooplust speciaal voor winkeleigenaren. Nu zijn wij in ik geloof juni van afgelopen jaar al begonnen met communiceren daarover: luister, we gaan weer een Jaarplanner aanbieden. Via e-mail, via social media, via advertenties. We hebben daar tot en met december over gecommuniceerd. Niet dagelijks, want we wilden af en toe ook nog wat anders vertellen en ook andere diensten van Kooplust onder de aandacht brengen. Maar in een periode van 6 maanden hebben we er zeker zo’n 20 mails over gestuurd en gemiddeld zeker 1 bericht per week op social media over geplaatst. Naar ons idee echt wel een heleboel. En toch kregen we midden december – toen de Jaarplanner uitverkocht was – nog heel wat berichten: ‘Hé, jullie hadden toch iets van een agenda: kan ik die nog bestellen?’ We kregen zelfs een enkel boos bericht dat we er toch echt meer over hadden moeten communiceren. Onze reactie was: ‘Hè, we hebben hier toch 6 maanden lang over gecommuniceerd. Hoezo dan?’
Maar realitycheck: voor ons voelde 6 maanden superlang en superintensief. Omdat wij alles meekregen van wat we deden. Voor ons was die Jaarplanner een groot onderdeel van ons werk in die 6 maanden. Maar voor die volger was het natuurlijk maar iets superkleins. Die heeft echt niet 6 maanden lang zitten turven hoeveel berichten wij de deur uit hebben gedaan.
Datzelfde geldt voor jouw doelgroep. Die zit echt niet met een plattegrondje van jouw winkelcentrum bij te houden welke winkel precies waar zit, ze hebben wel iets anders aan hun hoofd. Dus de volgende keer dat iemand zegt: ‘Ik wist helemaal niet dat jullie winkel hier zat…’, onthoud dan: jouw winkel is voor niemand zo belangrijk als voor jou.
Reden #2: Je klant kent het dorp of de stad niet [00:06:49]
Reden 2 dat iemand ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten’ roept: deze klant kent het dorp of de stad waar jij gevestigd bent nog niet goed.
Een heel voor de hand liggende reden dat iemand aangeeft jouw winkel nog nooit eerder te hebben gezien, is dat deze klant het dorp of de stad waar je winkel zit, niet goed kent. De exacte cijfers van jouw vestigingsplaats ken ik niet, maar de kans dat zich dagelijks nieuwe mensen vestigen in jouw stad of dorp is groot. Verhuizingen vinden aan de lopende band plaats. Dus er staat misschien gewoon iemand voor je neus die net twee maanden geleden, of nog maar een jaar geleden, in de buurt van je winkel is komen wonen. Of misschien wonen ze er wel al langer, maar deden ze tot nu toe hun boodschappen in een andere plaats.
Die volgers van Kooplust die midden december nog een Jaarplanner probeerden te bestellen, terwijl wij al 6 maanden eerder waren begonnen met zeggen: ‘Koop die Jaarplanner’ – weet je, misschien waren die Kooplust pas begin december gaan volgen. Ondernamen ze wel al actie, meteen na het eerste bericht dat ze voorbij zagen komen, maar was het ondanks dat toch net te laat.
Dus terwijl jouw eerste reactie bij de woorden: ‘Ik wist helemaal niet dat jullie winkel hier zat…’ er eentje van uiterste verbazing is, omdat je winkel hier nu al 10 jaar zit, kijk je wellicht anders tegen die uitspraak aan als je beseft dat deze persoon ook zomaar eens net verhuisd kan zijn naar de vestigingsplaats van je winkel.
Reden #3: Je klant behoorde eerder niet tot je doelgroep [00:07:39]
De derde reden dat je klant ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten’ roept: je klant behoorde eerder niet tot je doelgroep.
Er zijn heel wat winkels in het dorp waar ik woon waar ik geen uitgebreide aandacht aan besteedde, tot het moment waarop ik moeder werd. Jarenlang heb ik geen voet gezet in een speelgoedwinkel, want er waren geen kleine kinderen in mijn omgeving. Nu daarentegen, met 3 eigen kinderen en een heleboel kinderen van familie en vrienden, loop ik de deur daar bijna plat. Waarmee ik wil zeggen: soms wonen mensen jarenlang in de buurt van je winkel, maar hebben ze geen reden om die te bezoeken. Mensen die geen jonge kinderen in hun omgeving hebben, weten echt niet exact waar speelgoed te koop is. Maar de jonge ouders, de nieuwe opa’s en oma’s: die weten iedere winkel waar speelgoed te koop is te vinden.
En dat principe geldt niet alleen voor speelgoedwinkels, maar voor alle type winkels. Iemand die een nieuw huis koopt, of zijn keuken verbouwt: die staat opeens veel meer open voor winkels die meubels of woonaccessoires verkopen. Waar ze normaal gesproken zonder verdere aandacht aan voorbij zouden lopen, denken ze nu opeens: ‘Hé, die winkel: daar moet ik eens kijken.’ Het is een beetje hetzelfde idee als een nieuwe auto uitzoeken. Op een gegeven moment denk je: ‘Ja, het wordt een groen exemplaar, dat hebben niet zoveel mensen.’ En vanaf dat moment zie je opeens OVERAL groene auto’s. Die waren er eerst ook wel, maar pas nu je ervoor openstaat zie je ze ook.
Dat geldt met winkels net zo. Op het moment dat iemand opeens openstaat voor jouw producten, ze nodig heeft: dan zien ze opeens winkels die er al jarenlang zaten, maar nu pas interessant worden.
Dat kan zo zijn omdat er iets in het leven van je klant verandert – ze worden moeder, ze gaan verhuizen – maar het kan ook zo zijn omdat er iets in de denkwijze van je klant verandert. Als het bijvoorbeeld op lokaal kopen aankomt: ik denk dat de meeste consumenten hier pas wat bewuster over na gaan denken wanneer ze wat ouder zijn. Ik weet in ieder geval dat ik daar als jongere niet mee bezig was. Toen ik als student mijn boodschappen ging doen, haalde ik alles in de supermarkt: brood, vlees, noem maar op. Makkelijk, lekker snel, en verder dacht ik er niet over na. Toen ik wat ouder werd, begon ik het belangrijker te vinden die lokale bakker en slager te steunen, en betaalde ik ook graag wat meer voor kwaliteitsproducten. Dus ook anders gaan denken over de waarde van lokaal winkelen, de waarde van kwaliteit, of een veranderend salaris: dat kunnen allemaal veranderingen zijn in het leven van consumenten, waardoor ze opeens wel tot jouw doelgroep gaan behoren, ook al woonden ze al die jaren daarvoor ook in de buurt van je winkel en waren ze in principe ook een potentiële klant. En zoals ik eerder al zei: wanneer iemand meer interesse krijgt in jouw producten, dan zien ze ook opeens de winkel die er al jaren en jaren zit, maar nu pas interessant wordt voor hen.
Die tweede en derde reden dat klanten op je winkelvloer zeggen: ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten’, die leveren overigens ook belangrijke aandachtspunten op voor je marketingstrategie. Het feit dat er altijd nieuwe potentiële klanten voor je winkel zijn – klanten die net in de buurt van je winkel zijn komen wonen, klanten die voor het eerst interesse krijgen in de producten die jij verkoopt – betekent ook dat je nooit klaar bent met het uitbreiden van je naamsbekendheid.
Je kan er als winkel niet van uitgaan dat iedereen je winkel wel kent. Dat iedereen wel weet waar je bent gevestigd. Er zijn altijd, ieder jaar opnieuw, weer mensen die nieuw toegevoegd worden aan je doelgroep. Nieuwe mensen die bekend moeten worden met jouw winkel.
En als jij (bij wijze van) alleen het eerste jaar waarin je winkel is geopend, denkt iets te moeten doen aan je naamsbekendheid, dan laat je al die jaren daaropvolgend gigantische kansen liggen. Want ieder jaar opnieuw zijn er nieuwe mensen die je potentiële klant worden, maar van wie jij denkt dat ze vanzelf wel je winkel vinden. Want ja, na dat eerste jaar en die eerste flyer die je rond hebt gestuurd, weet iedereen het wel… Nou ja, niet dus. Zeker op het moment dat jij voor je gevoel vaak zo’n zin hoort als: ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten’, dan is dat een teken dat je eens kritisch moet kijken naar wat jij doet om naamsbekendheid te creëren en vast te houden. Want dat zou zomaar eens te weinig kunnen zijn.
Reden #4: Je doet te weinig aan marketing [00:12:18]
En dat is dan meteen de 4e reden dat mensen zeggen: ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten’ – je winkel doet te weinig aan marketing. Aan het creëren van zichtbaarheid en naamsbekendheid. Dat hoeft niet per se het geval te zijn wanneer je een keertje die uitspraak hoort; zoals ik al aan het begin van de podcast vertelde zal je altijd klanten houden die dat zeggen. Maar als je al tijden niets hebt gedaan om de naamsbekendheid van je winkel hoog te houden, dan is dat zeker een waarschuwingsteken.
Ik zou zeggen dat zelfs wanneer je wel heel actief bent in je marketing, je toch nog eens kritisch moet kijken naar wat je communiceert en hoe vaak je communiceert. Als ik kijk naar onze ervaring met de Jaarplanner: naar ons idee communiceerden we al uitgebreid over dat ding, maar toch was het sommigen nog helemaal niet opgevallen. Dus ja, ik ga een volgende keer zeker experimenteren met nóg meer communicatie. Misschien segmenteer ik wat meer, communiceer ik meer naar sommige groepen volgers en naar andere groepen wat minder, communiceer ik meer op bepaalde tijdstippen of momenten van het jaar, of zet ik meer verschillende kanalen in – maar ik ga ermee experimenteren. Want het feit dat mensen melden dat ze die agenda willen kopen en het kan niet meer, geeft mij aan dat ik nog omzet op de tafel laat liggen. Net zoals die uitspraak ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten’ jou vertelt dat jouw winkel klanten en omzet laat liggen.
Ik denk ook altijd zo: voor iedereen die zich meldt en iets actief onder de aandacht brengt, zijn er minimaal 5 anderen die dat ook ervaren maar niets zeggen. Dus als zich bij mij iemand meldt dat die de Jaarplanner nog wil kopen terwijl ‘ie uitverkocht is en wij er al 6 maanden over aan het communiceren zijn, zullen er ook vast 5 anderen zijn geweest die ook nog graag een exemplaar hadden besteld, maar al op de website zagen dat de agenda uitverkocht was en niet de moeite hebben genomen om ons een berichtje te sturen met de vraag of er misschien nog ergens een exemplaar over is. En voor iedere klant op jouw winkelvloer die zegt: ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten’, zijn er nog 5 anderen die dat ook denken, maar het niet tegen je zeggen. Naar mijn gevoel is die groep waar je omzet laat liggen dus altijd groter dan die groep klanten die zich proactief bij jou meldt. En dat betekent dat je daar iets mee moet.
Conclusie & links [00:14:12]
Als je nu meer wil weten over hoe je praktisch gezien je naamsbekendheid uitbreidt of wat slimme marketing tactieken zijn om klanten naar je winkel te krijgen zonder dat je daar een megabudget voor nodig hebt, meld je dan zeker aan voor die gratis cursus ‘Klanten aantrekken naar je winkel zonder kortingen of een enorm budget’. Want in die cursus vertel ik je daar nog veel meer over. Je vindt alle info over die training via kooplust.com/masterclass, en je kan je via die link ook inschrijven voor de training op 27 mei aanstaande.
Dat brengt ons aan het einde van deze podcast. Ik hoop dat je nieuwe inspiratie hebt gekregen, of in ieder geval een nieuwe manier om te kijken naar de uitspraak: ‘Oh, ik wist helemaal niet dat jullie hier zaten.’ Wil je delen welk inzicht deze podcast jou heeft opgeleverd, stuur me dan een DM via Instagram. Je vindt me via @kooplust, en ik vind het altijd leuk om te horen wat je van de podcast vindt. Voor nu wens ik je een hele fijne dag en vergeet niet: het vraagt slechts een ministap om een megaresultaat voor je winkel te creëren.