5 belangrijke zaken die jouw winkel niet uitvoert


Wat zijn nu een aantal van die taken die heel weinig winkels uitvoeren, maar die wel cruciaal zijn voor je succes? In deze blog deel ik 5 van die taken met je.

En ze komen niet zomaar uit de lucht vallen, die 5 werkzaamheden. Sinds de start van Kooplust in 2012 heb ik heel wat winkels gesproken, bezocht en beoordeeld. En als het aankomt op de adviezen die ik geef, dan komt het starten met één of meerdere van deze taken altijd ter sprake. Lees snel verder om te kijken of jij het volgende al doet.

Het meten van cijfers


Cijfers. Heel wat winkeliers zijn er wars van. ‘Ik ga af op mijn gevoel’, hoor ik dan. En dus meten ze niet. Ze meten niet hoeveel bezoekers er binnenlopen, welke producten klanten kopen of hoe succesvol hun promotieactie eigenlijk is.

Soms is het argument dat er te weinig is om te meten. Soms dat het meten niets toevoegt aan de bedrijfsvoering. Maar beide argumenten zijn regelrechte onzin. Zelfs al heb je 0 klanten, dan heeft het nut om te meten. Want wanneer je jouw klantenaantallen bijvoorbeeld vergelijkt met je bezoekersaantallen, heb je al een heel stuk van het mysterie opgelost waarom die klanten niet kopen.

Je cijfers vertellen je niet alleen hoe succesvol je bent, maar ook hoe je jouw succes verbetert. Dus iets toevoegen aan je bedrijfsvoering, dat doet het absoluut. 

Het analyseren van cijfers


Nu zijn er ook een boel winkeliers die wel meten, maar niets met de cijfers doen. Doodzonde. Je laat die lekkere chocoladereep toch ook niet wegsmelten in de zon zonder er iets mee te doen?

Het argument is hier vaak tijdgebrek, of onvoldoende kennis over hoe je de cijfers leest. Over dat tijdgebrek gesproken: je moet de tijd maken. Blokkeer die paar uur per maand in je agenda. Je cijfers analyseren levert je al snel een paar duizend euro op. Omdat je op basis van die cijfers je inkoop aanscherpt, je producten op een andere plek plaatst of meer aandacht aan een bepaald onderdeel van het verkoopgesprek besteedt. En een paar duizend euro is wel een paar uur van je tijd waard, toch?

En dat tweede argument? Onvoldoende kennis over hoe je cijfers leest? Tja, dat is nogal makkelijk op te lossen. Investeer in je kennis. Liefst zo snel mogelijk. Maar ook dat is iets wat weinig winkels doen.

Tijd maken voor groei


Want tijd maken voor groei, tijd maken voor het opdoen van nieuwe kennis en het in de praktijk brengen van die kennis… dat staat hoog in het lijstje van belangrijke zaken die winkels niet uitvoeren.

Veel winkeliers laten zich leiden door de waan van de dag. Goederen uitpakken, leveranciers bellen, presentaties aanpassen. Het krijgt allemaal voorrang op het tijd maken voor groei. Jammer, want je winkel is juist gebaat bij het kijken naar en plannen voor de toekomst.

Natuurlijk, een taak als goederen uitpakken is ook belangrijk. Maar tijd reserveren voor je groei is broodnodig. Hoe je dat aanpakt? Bekijk deze vlog voor meer tips.

Het trainen van medewerkers


Ik schrik vaak wanneer ik aan ondernemers vraag wanneer de laatste keer is geweest dat zij hun team hebben getraind. Niet sporadisch hoor ik dat het al weer enkele jaren terug is. Of sterker nog, er heeft nooit een training plaatsgevonden.

Weet je hoe vaak ik mijn team trainde toen ik zelf als bedrijfsleider werkzaam was? Dagelijks. Dagelijks 5 minuten, iedere twee weken een extra 90 minuten en minimaal 2x per seizoen nog een avondvullende training van 2 tot 3 uur.

Dat klinkt misschien als veel, maar het is wat nodig is om op topniveau te functioneren. De verkoopvaardigheden van je team verbeteren, het op niveau houden van productkennis en het met elkaar sparren over hoe je de winkel naar het volgende level tilt kan niet in één jaarlijkse vergadering.

Train je medewerkers dus. Met een grote regelmaat.

Het verzamelen van mailadressen


Eén van de meestgehoorde uitdagingen is het aantrekken van klanten. Ik ken geen winkel die niet meer klanten wil, en voor velen is het gebrek aan klanten zelfs levensbedreigend.

En toch. Wanneer ik dan vraag aan winkels of zij de e-mailadressen van klanten verzamelen, dan is het antwoord ‘ehm..nee’.

Dan breekt mijn klomp.

Hoezo neem je niet de moeite om het contact met mensen die je winkel bezoeken te onderhouden? Dat is toch van de zotte? Waarom vraag je om meer klanten, terwijl jij de mensen die in je winkel zijn zomaar de deur uit laat lopen? Zomaar, zonder jezelf de kans te geven deze groep mensen uit te nodigen je winkel opnieuw te bezoeken?

(En nee, social media is hiervoor niet geschikt. Je wil zelf de controle hebben over wanneer welke mensen een bericht ontvangen, en niet al je volgers kwijt zijn wanneer een social media platform verdwijnt.)

Start dus alsjeblieft met het verzamelen van mailadressen van de mensen die je winkel bezoeken. Vandaag nog. Want ook al begin je niet meteen met het versturen van een nieuwsbrief, je wil wel een bestand opbouwen zodat je direct contact op kan nemen wanneer het nodig is.

Meer tips?


Wil je meer tips over hoe je groei realiseert voor je winkel? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.