Overleeft jouw winkelimago deze test?


Hoe staat het met jouw winkelimago? Weet jij jezelf duidelijk te onderscheiden van je concurrentie? Kunnen jouw klanten het verschil noemen tussen jou en die andere winkel in de buurt?

In de vlog van deze maand, daag ik je uit om je winkelimago aan een test te onderwerpen. En mocht je nu toch liever lezen dan luisteren, onder de video vind je een transcript van de video.

Ik ben benieuwd of jouw imago deze test overleefd!

VIDEO TRANSCRIPT

Hallo, ik ben Marian Bekkers, eigenaresse van Kooplust. Het is de derde dinsdag van de maand, en dat betekent een vlog in plaats van een blog.

En in deze vlog wil ik het met je hebben over je winkelimago. En ik wil je één specifieke vraag stellen. Ik ben benieuwd of jouw winkelimago die ene test overleeft. Maar voordat ik je die vraag stel, wil ik iets met je delen.

Een Facebook bericht dat viraal ging


Een paar maanden terug kwam ik op Facebook deze foto tegen. Een restaurant had een briefje in de zaak opgehangen met de tekst: “in verband met uw privacy bedienen wij u niet tijdens uw telefoongesprek”.

Ik moest er om lachen, maar ongeacht of jij het nu een slimme of niet slimme actie vindt van dit restaurant, het bedrijf durft in ieder geval kleur te bekennen. Ze durven aan te geven waar ze voor staan. Ze durven te zeggen wat voor visie ze hebben, hoe ze hun klanten graag willen helpen.

En stiekem spreekt het veel mensen aan. Want de originele post werd bijna 8.000 keer geliked en meer dan 750 keer gedeeld. Waarschijnlijk verwachtte de restaurant eigenaar dat ook niet toen hij deze post plaatste.

Durf jij kleur te bekennen?


De vraag die ik over jouw winkelimago wil stellen: durf jij kleur te bekennen? Durf jij aan te geven waar je voor staat? Welke doelgroep je graag wil helpen?

De meeste winkels durven geen kleur te bekennen. Willen er graag voor iedereen zijn. Willen absoluut niemand uitsluiten. Want de meeste winkels zijn bang dat ze daardoor omzet verliezen.

Maar de waarheid is dat juist door kleur te bekennen, je sneller meer klanten aantrekt. Omdat ze zich thuis voelen bij je. Denk maar eens aan die post van dat restaurant. Ze bekennen kleur, en krijgen 8.000 likes. Goed, niet al die 8.000 mensen zullen dat restaurant bezoeken, maar die likes geven wel aan dat mensen zich thuis voelen bij de waarden van dat restaurant. Zo’n bericht krijgt heel wat meer likes dan een algemene post over het menu.

Laten we eens even kijken naar retail. Ik was afgelopen jaar in Californie en kwam daar twee mooie voorbeelden tegen.

winkelimago

Williams Sonoma


De eerste was de keten Williams Sonoma. Die kookwinkel heeft buiten de deur een bord hangen waarop zij kleur bekennen. ‘Serving serious cooks’, staat er. Met andere woorden: zij willen die serieuze chef helpen. Niet die man of vrouw die eens een keer een eitje kookt, maar degenen die echt een passie hebben voor koken. Ze durven te zeggen welke doelgroep zij graag willen helpen.

Betekent dat nu dat ze de deuren sluiten als er iemand binnenloopt die dat eitje wil koken? Natuurlijk niet. Die is net zo welkom. Maar door wel duidelijk te kiezen wat de doelgroep van de winkel is, bindt die winkel de serieuze koks veel sterker aan zich, omdat die zich thuis voelen bij de winkel.

The Limited


Het andere voorbeeld wat ik tegen het lijf liep was The Limited. Deze damesmode zaak kiest ook een duidelijke doelgroep: vrouwen die persoonlijk succes nastreven. Vrouwen die de leiding nemen en anderen inspireren, op welk gebied dan ook. Een van hun campagnes heet bijvoorbeeld ‘The new Look of Leadership’ en zowel op de website als in de winkels laten ze verhalen zien van vrouwen die bijvoorbeeld een eigen bedrijf of hebben gezet of zich inzetten tegen kindermishandeling.

7. Overleeft jouw winkelimago deze test -2

Een winkel die een visie laat zien. Een visie over wat vrouwen in staat zijn te bereiken. En nogmaals: betekent het dat ze vrouwen die nog niet succesvol zijn de deur wijzen? Absoluut niet. Maar door kleur te bekennen zorgen ze er wel voor dat ze een thuis creëren voor vrouwen die zich aangesproken voelen door hun visie.

Terug naar jouw winkel. Nogmaals die vraag: durf jij kleur te bekennen? Durf jij je visie te laten zien? Te kiezen voor een bepaalde doelgroep? In plaats van te zeggen dat je er voor iedereen bent…

Wil je interessant zijn voor iedereen, dan ben je uiteindelijk voor niemand echt interessant.

Denk er eens over na. Of jouw winkelimago die kleurtest overleeft.

Aan de slag met je winkelimago?


En als dat iets is waar je mee aan de slag wil…

  • …als je een sterker winkelimago wil creëren.
  • …als je wil bepalen waar jij en je winkel echt voor staan.
  • …als je een kritisch wil kijken naar je doelgroep.

… dan help ik je daar graag bij. Dat doe ik onder andere via de Retail Academy van Kooplust.

In dit programma help ik zelfstandige ondernemers te bepalen waar ze voor staan, en leer ik je hoe je jouw doelgroep in kaart brengt op een manier die je nog niet eerder hebt gezien. Ik leer je hoe je een duidelijk concept en een duidelijke doelgroep kiest, zonder dat je klanten de deur hoeft te wijzen. Ik leer je wel hoe je met die kennis op een meer verleidelijke en krachtige manier communiceert, zodat je juist meer klanten naar je winkel trekt in plaats van minder.

Wil je meer weten over de Retail Academy, klik dan hier. Daar vind je alle informatie over de lessen die je in het programma leert.

Durf jij te kiezen?


Ik hoop dat je deze vlog jou iets heeft gegeven om over na te denken. Durf jij te kiezen? Te kiezen waar je voor staat en wie je wil helpen? Ik weet dat dat een spannende stap kan zijn, maar ik geloof dat het een voorwaarde is om een succesvolle winkel te bouwen.

Vond je deze video leuk, abonneer je dan op het Youtube kanaal van Kooplust, deel de video met anderen of schrijf jezelf in voor de Inspiratiemails van Kooplust, zodat je alle nieuwe blogs vanzelf in je inbox ontvangt.

Dank je wel voor het kijken en tot de volgende video!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.
OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Hoe je omgaat met kopieergedrag

Hoe je omgaat met kopieergedrag

Het b-woord. Wat moet je er mee?

Het b-woord. Wat moet je er mee?

De winkel wordt een ontmoetingsplek

De winkel wordt een ontmoetingsplek
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.