Fans creëren? Dan is dit het gevolg


Wil jij über-loyale fans? Van die mensen die een blokje omrijden voor je winkel? Die nergens anders shoppen dan bij jou? Dat kan. Maar het betekent ook dat er mensen zullen zijn die je winkel níét leuk vinden.

En eerlijk gezegd lijkt mij dat prima. Dat er mensen zijn die je winkel niet leuk vinden. Je kan niet iedereen tevreden stellen tenslotte. Maar laten we beginnen bij het begin.

Het droombeeld


Het creëren van fans. Voor veel winkels een droombeeld. Want hoe fijn zou het zijn als klanten écht loyaal zouden zijn. Vertel maar waar er getekend moet worden om dat droombeeld realiteit te maken, en de winkels staan in de rij.

Totdat je uitlegt dat er ook een paar kleine lettertjes in dat contract staan. En in die kleine lettertjes staat dat wanneer je fans krijgt, je automatisch ook een groep mensen krijgt die je winkel niet leuk vindt.

De realiteit


‘Ho, wacht eens even!’, roepen die winkeliers. ‘Dat wil ik niet. Daar teken ik niet voor. Ik wil alleen maar die fans. Het kan niet zo zijn dat sommige mensen straks niet meer bij me willen winkelen.’

Tja, helaas. Dat kan dus niet.

Het één kan namelijk niet bestaan zonder het ander. Laat me je uitleggen waarom.

Gemiddeld…


Stel, je wil een winkel die iedereen aanspreekt. Je probeert overal de balans te vinden, zodat je niemand voor het hoofd stoot. De balans tussen jong en oud. De balans tussen goedkoop en duur. De balans tussen modern en traditioneel. En ga zo nog maar even door.

Resultaat: je wordt gemiddeld. En eerlijk waar, niemand gaat door het vuur voor iets wat gemiddeld is.

…of uitblinker?


Stel nu dat je wel échte fans wil. Dan moet je ervoor zorgen dat je ergens in uitblinkt.

Dat lukt je niet met gemiddeld. Dan moet je een keuze maken. Ergens voor staan. De balans door laten slaan naar het één of het ander.

Maar ja, die zin geeft het al aan. Door de balans door te laten slaan, kom je dicht in de buurt van het één, maar verder weg van het ander. Dichter in de buurt van die ene groep klanten, maar verder weg van die andere groep klanten.

Resultaat: die andere groep klanten vindt je winkel minder leuk.

Sta voor je keuzes


Niet leuk gevonden worden betekent dat je ergens voor staat. Iedere mening, iedere keuze, iedere eigenschap draagt de goedkeuring van de één en de afkeuring van de ander. (En ja, af en toe staan mensen ook neutraal ergens tegenover. Dat zijn meestal de zaken waar ze weinig om geven.)

Kortom: fans creëren kan niet zonder een groep mensen te creëren die juist zijn heil liever ergens anders zoekt.

Moet het? Fans hebben?


Maar moet het dan? Fans creëren? Of mag je ook gewoon een winkel willen creëren die iedereen aanspreekt?

Tuurlijk mag dat laatste. Je hoeft niet per se heel uitgesproken te zijn. Wees er dan alleen ook tevreden mee dat het aantal fans beperkt blijft.

En als je wel keuzes maakt? Fans wil creëren? Wat doe je dan met die buitenstaanders? Die groep die je winkel niet leuk vindt?

Simpel. Die laat je gaan. ‘Shake it off’, zoals Taylor Swift zegt.

Er zijn genoeg andere winkels waar die klanten wel terechtkunnen. En geloof me, door het maken van die krachtige keuzes komen de échte fans van heinde en verre. Die maken dat verlies aan klanten die niet bij je passen meer dan goed. 

Meer tips?


Wil je weten wat je praktisch gezien kan doen om die fans te creëren Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!