Hoe je jouw winkel voorbereidt op de toekomst


We weten allemaal dat de retailwereld de afgelopen jaren flink veranderd is. En dat er in de komende jaren nog meer gaat veranderen mag ook geen verrassing zijn. Dus hoe zorg je er als winkel dan voor dat je meegaat en jezelf voorbereidt op deze veranderingen?

Dat is precies wat vertel ik je in de blog van deze week. Ik geef je 3 belangrijke punten waar jij aan moet werken.

#1 Karakter tonen


En het eerste punt, dat is dit: je moet als winkel karakter tonen. Wat ik daarmee bedoel? Je moet smoel hebben, je moet een duidelijk winkelconcept hebben, jezelf onderscheiden van anderen.

Kijk, er zijn honderden tot duizenden andere verkooppunten waar jouw producten ook te koop zijn. En met een klik op de knop heeft een consument al die aankooppunten binnen handbereik.

Dus waarom zou die consument eigenlijk bij jou kopen? Wat maakt jou zo speciaal? Wat heb je te bieden?

En zeg nu niet meteen ‘een goede service, een groot assortiment en deskundig personeel’. Want dat zegt iedere winkel, dus dan ben je per definitie al niet meer onderscheidend.

Je concept, dat is een punt waar je goed over na moet denken. Je concept is de afgelopen jaren alleen maar belangrijker geworden, en de komende jaren komen daar nog een paar schepjes bovenop. Als jij niet duidelijk in kaart hebt waarom een klant naar jou moet komen, geloof me, dan is het voor die klant al helemaal niet duidelijk.

Je concept is overigens niet alleen belangrijk in het aantrekken van klanten. Het vormt ook een kader voor alle beslissingen die je neemt.

En waarom is dat belangrijk? Omdat er vandaag de dag (en morgen helemaal) talloze keuzes zijn. Er zijn een boel zaken waar jij je geld aan uit kan geven. Er zijn een boel keuzes in de soorten marketingacties die je kan organiseren. In de marketingkanalen die je in kan zetten. En daarbij heb je vast ook nog een ellenlang to-do lijstje.

Een concept helpt je bij het maken van keuzes. Want wanneer het aankomt op waar jij je geld aan uitgeeft, wat je doet en wat je als eerste aanpakt, dan helpt een duidelijk concept je daarbij. Als jij goed in je hoofd hebt zitten welke doelgroep je aan wil trekken en waar jij in wil uitblinken, dan wordt het logisch welke taak als eerste op je to-do lijst staat. Of waar jij je budget in investeert.

Kortom: een concept geeft niet alleen je klant, maar ook jou een boel helderheid.

#2 Klanten over de drempel krijgen


Het tweede punt waar je aan moet werken, is het krijgen van klanten. Want er is één ding heel duidelijk, en dat is dat de bezoekersaantallen van vrijwel alle winkels de afgelopen jaren zijn gedaald. Soms is het een procentje, soms 5 procent en soms wel 20 procent.

En ook al trekt de economie weer aan, je bezoekersaantallen komen niet meer op het niveau waar het was. Waarom niet? Omdat mensen anders zijn gaan winkelen. Ze kopen online, maar wat nog een veel belangrijkere invloed heeft: ze oriënteren zich online.

Laat me je een cijfer geven wat dat heel duidelijk in kaart brengt. Er is onderzoek gedaan naar het aankoopproces van een auto. Geen product wat je online koopt, toch? Je gaat niet naar de website van Volkswagen of Volvo om even een autootje te bestellen.

Maar ondanks dat je geen auto online koopt, is het aankoopproces van een auto drastisch veranderd. Dat onderzoek toont aan dat hoewel we in 2000 nog gemiddeld 7,6 keer een autodealer bezochten voordat we een auto kopen, dat nu nog maar 1,6 keer is.

We gaan dus gemiddeld gezien 6 keer minder naar de autodealer. We kopen de auto nog steeds daar, maar we oriënteren ons anders. We bezoeken de website van het automerk, we gaan naar reviewsites, of we doen online een vergelijkend warenonderzoek.

En hetzelfde geldt voor andere producten. We kopen het overgrote merendeel nog steeds offline, maar we bezoeken de winkel wel minder vaak.

Nu moet je daar als winkel natuurlijk op inspelen. Je moet begrijpen dat de klant anders het aankoopproces doorloopt, en dat je dus ook op een andere manier dan vroeger klanten aantrekt.Gewoon de deuren openzetten en wachten totdat de klant binnenliep, dat werkte in de jaren ’90, maar nu niet meer.

Waar het op neerkomt, is dat je meer aan marketing moet doen. Zowel offline, als online. Je moet duidelijker en vaker communiceren naar je klant waarom hij of zij een bezoekje aan jouw winkel niet mag missen.

En daar zijn een boel kanalen voor. Offline kun je denken aan het organiseren van evenementen, samenwerken met andere winkels of bedrijven, of het introduceren van speciale services. Online kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van social media, het inzetten van een nieuwsbrief of het aantrekken van mensen naar je website.

Er zijn dus nog altijd een boel manieren om klanten naar de winkel te trekken. Het is alleen veranderd. Maar het fijne is: hoe het is veranderd, en wat je vandaag de dag en morgen moet doen om via die kanalen op een succesvolle manier klanten aan te trekken, dat is gewoon te leren. Hoe, daar kom ik zo dadelijk nog even op terug.

#3 Koopgedrag kennen


Eerst het derde punt waar je aan moet werken. En dat is het leren kennen van koopgedrag. Waarom? Heel simpel: als jij onvoldoende op de hoogte bent van koopgedrag, dan loop je klanten en omzet mis. En niet zomaar een beetje.

Ik legde je net al uit dat klanten minder vaak naar je winkel komen. En dat dat in de toekomst niet gaat veranderen. Wat betekent dat? Dat betekent dat jij minder kansen hebt om die klant tot aankopen te verleiden. Want die klant, die komt minder vaak op je winkelvloer.

En welke les kunnen we daaruit trekken? Dat jij die keren dat de klant jouw winkelvloer wél bezoekt, je moet zorgen dat die klant op-en-top verleid wordt. Dat ze ontzettend hebberig worden wanneer ze je winkel bezoeken, en dat ze meer kopen.

En om dat voor elkaar te krijgen moet je weten hoe klanten, bewust en onbewust, aangezet worden tot kopen.

Nu denk je misschien dat dat allemaal heel ingewikkeld is. Dat je honderden of duizenden euro’s uit moet geven om je winkelvloer op-en-top verleidelijk te maken. Maar daar heb je het mis.

Ik sprak onlangs een onderneemster, en sprak met haar over de inrichting van haar winkelvloer. Ik legde het een en ander uit over hoe een klant door de winkel loopt, en adviseerde haar een paar items op een andere plek neer te zetten.

Een paar dagen later mailde deze onderneemster me. Ze vertelde me dat ze een product had verplaatst. En dat dat een behoorlijk effect had op haar verkopen. Verkocht ze van dat item de afgelopen periode slechts 1 stuk per week, na het verplaatsen van dat product verkocht ze er maar liefst 4 per dag (!).

Je moet dus weten hoe een klant door je winkel loopt, waar ze naar kijken, wat hen prikkelt. Dat heeft een gigantisch effect op de verkopen op je winkelvloer, maar ook bijvoorbeeld op je marketingacties. Als je weet hoe jij moet communiceren naar je klant, als je weet welke woorden, zinnen en acties je klanten prikkelt, dan worden al je activiteiten stukken succesvoller.

En die extra omzet die je op die manier binnenhaalt? Die kun je weer investeren in je winkel, om zo nog beter gewapend te zijn tegen de toekomst.

Maar hoe ga je aan de slag?


Zijn deze 3 punten nu de enige punten waar je aan moet werken? Zeker niet. Maar het zijn wel 3 ontzettend belangrijke punten. En de punten waar naar mijn idee de meeste en snelste winst te behalen is voor een boel winkels.

Wil jij leren hoe je aan deze 3 punten werkt? Neem dan een kijkje naar de Retail Academy van Kooplust. In de Retail Academy gaan we op zoek naar jouw concept, je leert alles over offline en online marketing, en je ontdekt alle geheimen over het koopgedrag van je klanten. Meer weten over het programma? Klik dan hier.

MEER WETEN OVER
de Retail Academy?

De Retail Academy is een online programma dat je alles leert wat je als zelfstandige ondernemer in de retailbranche moet weten. Je ontdekt in het programma via welke routekaart jouw winkel meer klanten en meer omzet binnenhaalt. En nog beter dan dat: het brengt definitief een einde aan je twijfel over welke aanpak jouw winkel vandaag de dag het beste resultaat oplevert.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

55 inspirerende retail quotes

55 inspirerende retail quotes
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!