De favoriete excuses van ondernemers in retail


Ik ben de afgelopen jaren heel wat ondernemers en retailmanagers tegen gekomen. Bij lezingen, workshops, in de winkels zelf. Natuurlijk gaat het gesprek dan over hoe je je winkel laat groeien. En in 99 van de 100 gevallen hoor ik dan dezelfde uitspraken. Over waarom dat niet lukt. En die uitspraken, die wil ik vandaag eens onder de loep leggen.

Hoe je ook wil groeien (in de omzet van je winkel, of in je eigen vaardigheden) het betekent altijd dat je iets moet veranderen. Want wie doet wat hij altijd deed, krijgt wat hij altijd kreeg. Toch?

En daar wringt de schoen. Want iets veranderen, dat blijkt in de praktijk wat lastiger dan in theorie. En dus gooien we (we, want ik ben geen haar beter dan de meeste ondernemers wat dat betreft…) vaak dezelfde excuses op. Welke excuses dat zijn? Scroll maar even verder.

Excuus 1: ‘Ik heb geen tijd.’


Met stip op nummer één: ”Ik heb geen tijd”. “Ik wil wel, ik zie de noodzaak, maar ik kan de uurtjes die nodig zijn niet vinden.”

En dat iedere ondernemer of manager het druk heeft, daar twijfel ik niet aan. Dat je niet alles kunt doen wat je wil doen, dat is ook een gegeven. Wat er dus overblijft is dat je moet bepalen WAT je wil doen en WIE dat doet.

Vraag jezelf af welke taken op jouw to-dolijst het meest bijdragen aan je doelen. Vraag jezelf af welke taken van je to-dolijst je kan delegeren. En vraag jezelf af welke taken je van je to-dolijst kan schrappen (en ja: dat kan echt).

Wanneer je jezelf die drie vragen stelt en goed nadenkt over je antwoorden, zal je zien dat er minstens een aantal taken (en waarschijnlijk heel veel taken) niet tot de meest urgente taken behoren, danwel niet per se door jou persoonlijk uitgevoerd te hoeven worden. En dat levert gegarandeerd tijdswinst op.

Excuus 2: ‘Dingen lopen nooit zoals gepland.’


Excuus nummer 2 heeft te maken met planning. Ik hoor vaak van ondernemers dat geplande zaken niet lopen zoals gehoopt, en dus geven ze die hele planning maar gewoon op.

Voorbeeld: Je hebt een evenement of actie gepland, het weer valt tegen en dus valt je succes ook in het water. Voorbeeld: Je wil wel je best verkopende artikelen uitdraaien, maar er komt altijd iets anders tussendoor en dus laat je het er maar bij zitten. Voorbeeld: het is moeilijk je medewerkers bij elkaar te krijgen voor een teamavond, en dus probeer je het maar niet meer.

Laat me duidelijk zijn: een planning is een planning. En nee, plannen geeft je geen zekerheid. Maar een planning stelt je wel altijd in staat om meer te bereiken. Want als je jouw actie niet zorgvuldig voorbereid, dan valt het succes sowieso in het water (ook al schijnt de zon). En dat er vorige maand iets tussendoor kwam bij het checken van je cijfers, wil niet zeggen dat dit volgende maand weer zo is.

22. De favoriete excuses van ondernemers in retail - 2

Maak dus die plannen. Voer ze zo goed en consequent mogelijk uit. Want dat levert altijd meer op dan de dingen maar op hun beloop laten. Dat er een keertje iets niet loopt zoals gepland, dat moet je voor lief nemen (ook al is dat soms lastig).

Excuus 3: ‘Ik weet niet wat ik moet doen.’


Excuus nummer drie is wel willen, maar geen idee hebben wat te doen. En dus gebeurt er niets.

Soms wachten ondernemers op dat ene geniale idee. Ik merk het vaak tijdens workshops. “Vertel me nou wat dat ene ding is wat ik moet doen om succes te hebben.” Daar kan ik kort over zijn: er is niet één ding. Er zijn verschillende mogelijkheden. En het is aan jou om te testen wat voor jouw winkel werkt.

Weet je wat het slechtste is wat je kan doen? Stilzitten. Niets doen. Die winkels die succesvol zijn, die hebben één ding gemeen. Ze proberen uit. Het merendeel van die probeersels werkt niet, sommige dingen wel. En vanuit die successen bouwen ze verder.

Als jij wacht op dat ene geniale idee… Dat ene ding wat jou grandioos succes brengt… Dan waarschuw ik je vast: dat komt niet door af te wachten. Het moment dat je deuren sluiten is er eerder.

Stop dus met stilzetten en test. Probeer. Dat betekent een paar keer flink op je bek gaan (en dat is eng), maar een andere weg is er niet als je wil groeien.

22. De favoriete excuses van ondernemers in retail - 3

Excuus 4: ‘Dat werkt niet.’


“Dat heb ik al eens geprobeerd. En dat werkte niet.” Of: “Leuk idee, maar dat kan bij ons niet.” Hoe vaak komen die woorden over jouw lippen?

De situatie van iedere winkel is uniek. Dus ja, soms is het inderdaad zo dat iets voor een bepaalde winkel niet werkt. Maar het is aan jou om de woorden “dat werkt niet” om te vormen naar “hoe kan ik ervoor zorgen dat het wel werkt?”.

Dat betekent misschien dat er aanpassingen nodig zijn. Of dat je een nieuwe variant moet proberen. En in de meeste gevallen is dat gewoon mogelijk. De reden dat het vorige keer niet werkte, is vaak dat er in de uitvoering het één en ander aan schortte. En met een beetje zelfreflectie (of reflectie van een ander) zijn die punten zo te ontdekken.

Wat is jouw favoriete excuus?


Ik ben benieuwd naar jouw favoriete uitspraak. Wat hoor jij jezelf vaak zeggen? Is het één van de bovenstaande uitspraken of iets heel anders?

(Ik zal je vertellen: mijn favoriete uitspraak is zeker nummer één. Want zoals ik al schreef: ik ben geen haar beter dan de meeste ondernemers.)

Het is niet erg af en toe zo’n uitspraak over je lippen te laten rollen. We zijn ten slotte allemaal mens. Maar wat je jezelf wel moet realiseren is dat het echte probleem slechts achter die woorden verborgen zit. Graaf dus wat dieper en ga aan de slag met de tips die ik je gaf.

Want pas wanneer jij die excuses achter je kan laten, zal je echt grote veranderingen zien in de resultaten die je boekt.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Tijdwinst top 3

Tijdwinst top 3
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!