Op zoek naar omzet? 3 plekken om te starten


Ben jij op zoek naar meer omzet voor je winkel? Maar vraag je je af waar je die omzet vindt? Zoek niet verder, in deze blog vertel ik je op welke 3 plekken je moet starten.

De afgelopen jaren heb ik honderden winkeliers geholpen, en na al die bezoekjes en gesprekken is er een duidelijk patroon zichtbaar van waar omzet blijft liggen. En dat patroon, dat deel ik vandaag met jou. Zodat ook jij weet waar je moet beginnen wanneer je op zoek bent naar extra omzet.

#1 Je service


De eerste plek: je service. Ofwel de verkoopgesprekken die je voert en de diensten die jij aan je klant levert.

Op die plek blijft gigantisch veel omzet liggen. Omdat er te weinig aandacht wordt gegeven aan de klant. Medewerkers zijn te druk bezig met andere taken, klanten worden niet begroet of aangesproken, of medewerkers zijn bang over te komen als een opdringerige verkoper.

Allemaal waarschuwingstekens dat er omzet blijft liggen. (En voor de duidelijkheid: nee, ik ben ook geen fan van opdringerige verkopers. Maar wel van een proactieve houding.)

#2 Je presentaties


De tweede plek om onder de loep te nemen wanneer je op zoek bent naar meer omzet, is je winkelvloer. En om meer precies te zijn: de presentaties op je winkelvloer.

Meestal spelen deze presentaties namelijk totaal niet in op het koopgedrag van klanten. Omdat er de verkeerde artikelen staan. Omdat het communicatiemateriaal niet prikkelend is. Omdat de presentatie zelf op een verkeerde plek is neergezet. Omdat de presentatie op de onjuiste manier is opgebouwd.

Soms zie je een compleet ander resultaat wanneer je een presentatie slechts een metertje verschuift. Of wanneer je je communicatiemateriaal op een andere plek zet.

Hoe dat komt? Omdat medewerkers en winkeliers te vaak kijken vanuit hun eigen oogpunt. Het is handig om producten op een bepaalde locatie te plaatsen, want daar is tenminste ruimte. Dat communicatiemateriaal, dat lag toevallig nog ergens achter in het magazijn.

Dat is allemaal lekker praktisch, maar het verleidt je klant niet. Je moet leren hoe je door de ogen van je klant kijkt. Wat hem of haar prikkelt. Dat is hoe je extra omzet binnenhaalt. En niet door iets te doen wat jou handig uitkomt.

Kortom: wil je extra omzet binnenhalen, kijk dan eens kritisch naar de presentaties op je winkelvloer. Want door een paar kleine wijzigingen verleid je zo morgen al meer klanten tot een aankoop.

#3 Je marketing


En de laatste plek om te zoeken naar extra omzet? Je marketing. En dan met name je communicatie.

Hoe vaak heb je contact met je klanten? Via social media, een nieuwsbrief, een folder of andere communicatiekanalen? En wat voor boodschappen verspreid je via die kanalen?

Vaak is er niet genoeg communicatie, of wordt er op de verkeerde manier gecommuniceerd. ‘Koop nu dit artikel bij ons’, is allesbehalve verleidelijk. Daarvoor komt niemand van de bank af. Zo ook met de tekst: ‘Wees welkom’. Het is fijn dat je klanten welkom zijn, maar het is niet genoeg om ze aan te zetten tot actie.

Door aan de slag te gaan met je marketing, ben je in staat om meer klanten naar je winkel te trekken. En dat is vandaag de dag broodnodig.

Hoe snel je resultaat boekt wanneer je werkt aan je marketing? Soms meteen, want door het versturen van een goed bericht kan je diezelfde dag nog mensen op je winkelvloer zien. Maar vooral op de langere termijn is werken aan je marketing effectief. Want door consistent te zijn in hoeveel en hoe je communiceert, creëer je een sneeuwbaleffect in het aantal mensen dat je winkel bezoekt.

Meer tips?


Wil je meer tips over hoe je jouw omzet laat groeien? Wanneer je je inschrijft voor de Inspiratiemails van Kooplust, ontvang je wekelijks een e-mail van mij met tips voor je winkel. (En nee, die tips staan niet allemaal op de website van Kooplust.) Er zijn al meer dan 10.000 volgers van de Inspiratiemails, dus je bent in goed gezelschap als je je inschrijft. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten en snel je eerste Inspiratiemail te ontvangen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

55 inspirerende retail quotes

55 inspirerende retail quotes
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!