Op zoek naar omzet? 3 plekken om te starten - Kooplust

Op zoek naar omzet? 3 plekken om te starten

Ben jij op zoek naar meer omzet voor je winkel? Maar vraag je jezelf af waar je die omzet vindt? Zoek niet verder, in deze blog vertel ik je op welke 3 plekken je moet starten.

De afgelopen jaren heb ik honderden winkeliers geholpen, en na al die bezoekjes en gesprekken is er een duidelijk patroon zichtbaar in waar omzet blijft liggen. En dat patroon, dat deel ik vandaag met jou. Zodat ook jij weet waar je moet beginnen wanneer je op zoek bent naar extra omzet.

#1 Je service


De eerste plek: je service. Ofwel de verkoopgesprekken die je voert en de diensten die jij aan je klant levert.

Op die plek blijft gigantisch veel omzet liggen. Omdat er te weinig aandacht wordt gegeven aan de klant. Medewerkers zijn te druk bezig met andere taken, klanten worden niet begroet of aangesproken of medewerkers zijn bang over te komen als een opdringerige verkoper.

Allemaal waarschuwingstekens dat er omzet blijft liggen. (En voor de duidelijkheid: nee, ik ben ook geen fan van opdringerige verkopers. Maar wel van een pro-actieve houding.)

#2 Je presentaties


De tweede plek om onder de loep te leggen wanneer je op zoek bent naar meer omzet, is je winkelvloer. En om meer precies te zijn: de presentaties op je winkelvloer.

Meestal spelen deze presentaties namelijk totaal niet in op het koopgedrag van klanten. Omdat er de verkeerde artikelen staan. Omdat het communicatiemateriaal niet prikkelend is. Omdat de presentatie zelf op een verkeerde plek is neergezet. Omdat de presentatie op de onjuiste manier is opgebouwd.

Soms zie je een compleet ander resultaat wanneer je een presentatie slechts een metertje verschuift. Of wanneer je je communicatiemateriaal op een andere plek zet.

Hoe dat komt? Omdat medewerkers en winkeliers te vaak kijken vanuit hun eigen oogpunt. Het is handig om producten op een bepaalde locatie te plaatsen, want daar is ten minste ruimte. Dat communicatiemateriaal, dat lag toevallig nog ergens achter in het magazijn.

Dat is allemaal lekker praktisch, maar het verleidt je klant niet. Je moet leren hoe je door de ogen van je klant kijkt. Wat hem of haar prikkelt. Dat is hoe je extra omzet binnenhaalt. En niet door iets te doen wat jou handig uitkomt.

Kortom: wil je extra omzet binnenhalen, kijk dan eens kritisch naar de presentatie op je winkelvloer. Want door een paar kleine wijzigingen verleidt je zo morgen al meer klanten tot een aankoop.

#3 Je marketing


En de laatste plek om te zoeken naar extra omzet? Je marketing. En dan met name je communicatie.

Hoe vaak heb je contact met je klanten? Via social media, een nieuwsbrief, een folder of andere communicatiekanalen? En wat voor boodschappen verspreid je via die kanalen?

Vaak is er niet genoeg communicatie, of wordt er op de verkeerde manier gecommuniceerd. ‘Koop nu dit artikel bij ons’, is allesbehalve verleidelijk. Daarvoor komt niemand van de bank af. Zo ook met de tekst ‘Wees welkom’. Het is fijn dat je klanten welkom zijn, maar het is niet genoeg om ze aan te zetten tot actie.

Door aan de slag te gaan met je marketing, ben je in staat om meer klanten naar je winkel te trekken. En dat is vandaag de dag broodnodig.

Hoe snel je resultaat boekt wanneer je werkt aan je marketing? Soms meteen, want door het versturen van een goed bericht kun je diezelfde dag nog mensen op je winkelvloer zien. Maar vooral op de langere termijn is werken aan je marketing effectief. Want door consistent te zijn in hoeveel en hoe je communiceert, creëer je een sneeuwbaleffect in het aantal mensen wat je winkel bezoekt. 

Tips om aan de slag te gaan met deze 3 plekken


Wil je tips om aan de slag te gaan met deze 3 omzetverhogers? Dan is de GROEI-challenge die Kooplust binnenkort organiseert iets voor jou.

In de 7 dagen die deze challenge duurt, ga ik alles op alles zetten om jou te helpen groeien. Te groeien in je omzet, je ondernemersvaardigheden of het aantal klanten wat je naar je winkel trekt.

Tijdens de GROEI‑challenge geef ik je heel praktische tips rondom je winkelinrichting, je marketing, en ook je concept: alles met als doel meer klanten aan te trekken en meer te verkopen. En met die praktische tips kan jij op heel korte termijn meer resultaat verwachten.

De GROEI‑challenge start op 25 maart aanstaande en deelname is helemaal gratis. In de 7 dagen dat deze cursus duurt ontvang je video’s, mails, praktische tips en nieuwe inzichten. Doe je mee? Gewoon even je naam en mailadres achterlaten, dat is alles wat er nodig is.

De GROEI-Challenge is afgelopen


Deelname is helaas niet meer mogelijk. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe gratis Challenges en video-cursussen? Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Je ontvangt dan wekelijks een blog of exclusieve tip en bent als eerste op de hoogte van gratis masterclasses en cursussen. 

Afbeeldingen via Pixabay, Pexels, Pixabay, en Pixabay.