Back-to-school-promoties voor je winkel


De zomermaanden zijn voor menige winkel niet de beste verkoopperiode. De tijd waarin consumenten op vakantie gaan leidt bij veel winkels in niet-toeristische plaatsen tot een dip in de omzet. Maar… wanneer die klant gebruind en wel weer huiswaarts is gekeerd, zijn er volop aanknopingsmogelijkheden om je klant weer naar jouw winkel terug te laten keren. In deze blog deel ik daarom 3 back-to-school-promoties met je.

Zo rond begin september is het vakantieseizoen ten einde en starten de scholen weer. De ideale gelegenheid om klanten te motiveren weer een bezoekje aan je winkel te brengen. En ja, dat kan ook als je geen schoolspullen voor kinderen of studenten verkoopt! Ik help je jouw creativiteit op gang te brengen met de volgende 3 ideeën.

Een back-to-school-promotie gericht op kinderen


Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende back-to-school-promotie: eentje die gericht is op de leerlingen zelf. Zij hebben uiteraard allerlei items nodig voor het nieuwe schooljaar. Verkoop je dat soort items? Maak het dan makkelijk voor je klanten en verspreid shopping-lijstjes (via bijvoorbeeld social media, je nieuwsbrief en je winkelvloer) waar alle artikelen op staan die nodig zijn voor het moment dat school weer start.

Geen schoolitems in je assortiment? Geen zorgen. Denk dan bijvoorbeeld aan een gratis school-gerelateerd cadeautje bij een aankoop in je winkel. Een pennenetui met naam of een mooie agenda; het kan net die impuls geven aan ouders om in jouw winkel een aankoop te doen en hun kinderen op die manier blij te maken met iets leuks voor het nieuwe schooljaar.

Een back-to-school-promotie gericht op ouders


Vakantie klinkt natuurlijk leuk, maar het feit dat de schoolperiode eraan komt levert ouders soms ook iets op waar ze dringend aan toe zijn: een beetje rust. Want na zo’n zes weken 24/7 je kinderen vermaakt te hebben, kan de structuur van het gewone leven aanvoelen als een welkome afwisseling. En ook daar kan je winkel op inspelen met een back-to-school-promotie.

Denk bijvoorbeeld aan activiteiten waar ouders nu weer wat meer tijd voor krijgen. Misschien is dat een afspraak bij de kapper, een klus in huis of een extra rondje sporten. Als jouw winkel producten verkoopt die klanten bij dat soort activiteiten helpen, dan heb je een aanknopingspunt voor je back-to-school-promotie gevonden. Zo kan jouw sportzaak bijvoorbeeld een back-in-shape-actie organiseren om je klant te helpen de vakantiekilootjes eraf te krijgen.

Een andere manier om over je back-to-school-promotie na te denken, is hoe jouw winkel ouders kan helpen om het schooljaar zo soepel mogelijk te starten. Misschien zet je jouw koffiemachines in de spotlights, omdat zij ouders helpen om in de drukke ochtendspits snel een goede (en broodnodige) kop koffie te zetten. Je juwelierszaak daarentegen kan bijvoorbeeld een ‘wees op tijd voor school’-special organiseren en daarbij een aantal mooie horloges onder de aandacht brengen.

Een back-to-school-promotie gericht op docenten


De start van de schoolperiode is een uitgelezen moment om leraren en leraressen eens in het zonnetje te zetten. Denk daarom ook eens aan een promotie die de docenten een extraatje belooft.

Een aantal mogelijkheden? Een gratis kop koffie voor onderwijzers, op te halen in jouw winkel. Of een kortingskaart voor schoolspullen die het komende lesjaar recht geeft op een of meerdere aankopen met korting. Het is aan jou om te bedenken wat past bij jouw winkel.

Het creëren van jouw back-to-school-promotie


De 3 ideeën in deze blog helpen je hopelijk om jouw creativiteit op gang te brengen. Gebruik de ideeën om samen met je team verder te brainstormen over de perfecte back-to-school-actie voor jouw winkel.

En wees gerust: je idee hoeft echt niet geniaal of hemelschokkend te zijn. Waar het om gaat, is dat je tijdens een periode waarin consumenten weer staan te springen om te shoppen, de aandacht weet te vestigen op jouw winkel.

Vergeet niet dat na september het voor veel winkels belangrijkste kwartaal van het jaar begint. Oktober, november en december zijn de maanden waarin consumenten starten met shoppen voor de feestdagen, en dé maanden waarin consumenten hun geld laten rollen. Bestaande en nieuwe klanten zo net voor dat laatste kwartaal naar je winkel leiden en je assortiment onder de aandacht brengen, kan je zomaar een voorsprong opleveren in Q4.

Dus daarom: hop, aan de slag met jouw back-to-school-promotie. Veel succes!

GRATIS ONLINE MASTERCLASS
Creëer een omzetknal voor je winkel in Q4 

Laat onderstaand je gegevens achter en kies op welke datum jij de Masterclass wil volgen. In deze Masterclass hoor je onder andere wat de 4 manieren zijn om bezoekers van je winkel (meer) te laten kopen in het vierde kwartaal en 3 momenten in oktober, november en december die een sleutelrol spelen in je succes.

Als bonus krijg je bij de deelname een Q4-checklijst welke taken jouw winkel in het vierde kwartaal van dit jaar niet mag vergeten. 

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

De 4 fases van je winkel

De 4 fases van je winkel

4 stappen om te delegeren

4 stappen om te delegeren
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!