Hoe je omgaat met kopieergedrag


Jij wil die innoverende winkel zijn. Die winkel die vooraan staat als het op vernieuwing en creativiteit aankomt. Helaas weet je concurrentie dat ook. En tja, die volgt nauwlettend wat je doet en kopieert er rustig op los. Hoe ga je om met dat kopieergedrag?

Af en toe levert dat gedrag een boel frustratie op als jij degene bent die gekopieerd wordt. In deze vlog geef ik je een aantal tips hoe daarmee om te gaan.

VIDEO TRANSCRIPT

Of het nu die keten is die een nieuw concept lanceert omdat ze kansen zien in jouw branche, of die zelfstandige concullega die worstelt met zijn eigen creativiteit… kopieergedrag komt uit allerlei hoeken. En het kan jou misschien af en toe tot waanzin drijven. Want hoe ga je om met die copycats? In deze vlog neem ik 4 tips met je door.

Welkom bij deze Kooplust vlog. Ik ben Marian Bekkers, eigenaresse van Kooplust. En via Kooplust inspireer ik winkels hoe zij meer klanten aantrekken en meer verkopen aan hun klanten. Laten we maar snel starten met die eerste tip hoe om te gaan met kopieergedrag.

Stop met de concurrentie-kater


Leuk, het internet-tijdperk. Maar voordat je het weet ben je via die weg uren kwijt om in de gaten te houden wat jouw concurrenten doen. En negen van de tien keer houd je aan die activiteit een flinke kater over.

Je raakt gefrustreerd, boos, neerslachtig, verdrietig of een combinatie van dat alles. En de zin om alles positief te bekijken en nieuwe stappen te zetten met je winkel, die is op z’n minst tijdelijk verdwenen.

Stop daar dus mee. Focus jezelf niet op wat je concurrenten doen. Natuurlijk, op de hoogte blijven is een goed idee. Maar spendeer het merendeel van je tijd liever aan andere zaken. Je eigen winkel bijvoorbeeld.

Spendeer je tijd aan jouw bedrijf en jouw klanten


Focus jezelf op het praten met je klanten, het luisteren naar je klanten, het begrijpen van je klanten. Focus jezelf op het leren kennen van de wensen, de problemen, de dromen en de uitdagingen van je klanten.

En als je die klant door en door kent? Zoek dan naar manieren om die groep mensen meer waarde te bieden dan wie dan ook. Maak dat je missie. Vraag jezelf iedere dag: wat kan ik vandaag doen om het leven van mijn klanten een klein stukje makkelijker of leuker te maken?

Ik beloof je: ga hier actief mee aan de slag, en je laat iedere concurrent mijlenver achter je. Want het vertrouwen, de loyaliteit en de relaties die je op deze manier opbouwt helpen jouw winkel iedere concurrentie-storm doorstaan.

Zie het als compliment


Niemand kopieert een slecht idee. Dus als jouw idee gejat wordt, dan weet je in ieder geval dat je op de goede weg zit. En alhoewel dat soms misschien moeilijk is als een compliment te zien, is dat nou juist wat je moet doen.

Want weet je wat dat kopieergedrag over jou zegt? Dat je uniek bent. Dat je creatieve ideeën hebt. En die ander blijkbaar niet.

Alhoewel iemand jouw idee kan kopiëren, het jatten van je brein is stukken lastiger. Vertrouw daarom op jezelf. Weet dat je uniek bent. Dat er niemand is die precies kan doen wat jij doet. Ja, één stukje van de puzzel kopiëren kan. Maar alles wat jouw winkel jou maakt, al die puzzelstukje bij elkaar, dat kan nooit uitgevoerd worden op de manier waarop jij het uitvoert.

En realiseer jezelf dit: iedereen wordt beïnvloed door wat anderen doen. Ook jouw idee is waarschijnlijk niet compleet uit de lucht komen vallen. Je bent misschien geïnspireerd door een ander bedrijf, door je klanten of door de marktsituatie. Al die ervaringen of indrukken hebben geleid tot dat idee van jou. Jezelf laten inspireren door anderen is dus niet slecht, het kan zelfs de mooiste creaties opleveren zolang je je eigen draai aan dat idee geeft. En blijkbaar beheers jij die kunst als geen ander. Wees daar trots op.

Onderneem actie


En tot slot de tip: onderneem actie.

Is er iets gekopieerd waar je wettelijk gezien tegen beschermd bent? Een eigen product, een tekst of een afbeelding? Neem contact op met de kopieerder en vraag ze vriendelijk te stoppen met het verspreiden van jouw materiaal. In mijn ervaring helpt dat in de meeste gevallen al snel, maar zo niet? Neem dan verdere stappen.

Wees wel bedachtzaam hoeveel tijd je in die acties steekt. Want nogmaals: het merendeel van je tijd wil je besteden aan jouw winkel en jouw creativiteit, niet aan het vergroten van je concurrentie-kater.

Onderneem daarom ook actie om je eigen creativiteit weer op gang te brengen. Maak bijvoorbeeld eens een lijst van alles wat ‘gangbaar’ is in jouw branche. Wat gebeurt er wel of juist niet in de gemiddelde winkel? Alles wat op die lijst staat is voer voor jouw creativiteit. Punten waar jij mee aan de slag kan gaan om met kop en schouders boven je concurrenten uit te blijven steken.

Kortom: kop op, schouders eronder en blijven werken aan je winkel. Er is altijd meer creativiteit te vinden in dat brein van jou.

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze blog.Vond je deze video leuk, abonneer je dan op het Youtube kanaal van Kooplust, deel de video met anderen of schrijf jezelf in voor de Inspiratiemails van Kooplust, zodat je alle nieuwe blogs vanzelf in je inbox ontvangt.

Dank je wel voor het kijken en tot de volgende video!

Afbeeldingen via Flickr, Pexels, en Pexels.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!