Hoe je POS materiaal gebruikt om je omzet te verhogen


In veel winkels is het een ondergeschoven kindje: POS-materiaal. Soms slechts een door de printer uitgespuugd blaadje met tekst. Soms juist een super-gelikt design. Wat dan vervolgens ondanks de zweetdruppeltjes die zijn geplengd tijdens het ontwerpen, nog steeds helemaal niet inspeelt op het koopgedrag van consumenten.

En dat is doodzonde. Want als je een simpele manier zoekt om je omzet te verhogen, dan is POS-materiaal je antwoord.

Wat is POS materiaal?


Nog even voor de duidelijkheid (want ik krijg de vraag vaak): wat is POS-materiaal? POS staat voor Point of Sale. Met andere woorden, POS-materiaal zijn de posters, banners of displays die de verkoop van producten ondersteunen.

Op POS-materiaal staan bijvoorbeeld sfeerfoto’s van je artikelen, info over je producten of de prijzen van je assortiment.

Daarnaast kan POS-materiaal ook informatie geven over je winkel. Denk daarbij aan posters of ander materiaal dat je klanten wijst op bepaalde promoties of services die je winkel biedt.

Waarom POS-materiaal gebruiken in je winkel?


Wanneer ik met ondernemers praat over het gebruik van POS-materiaal, hoor ik vaak het volgende: “Het lijkt me voor mijn winkel niet zo’n grote rol spelen. Mijn medewerkers geven de klanten alle informatie. En als ik dingen op een bordje ga zetten, ga ik er dan niet juist voor zorgen dat klanten niet meer in gesprek gaan met mijn medewerkers?”

Maar met die denkwijze snijdt een ondernemer zich flink in de vingers. Je winkelvloer en je team zijn geen concurrenten van elkaar. Ze hoeven niet met elkaar in gevecht voor de aandacht van de klant.

POS-materiaal heeft juist het compleet tegenovergestelde effect: je winkelvloer en je team gaan beter samenwerken. Want het moment waarop je medewerker een klant niet kan helpen (omdat hij al bezig is met een andere klant), of het moment waarop een klant aangeeft alleen maar even rond te kijken, zijn de momenten waarop jouw POS-materiaal je medewerker ondersteunt.

Je POS-materiaal is die stille verkoopmedewerker die zijn werk doet wanneer jouw medewerker van vlees en bloed dat even niet kan. Je POS-materiaal is daar om je klant te helpen, te informeren en ervoor te zorgen dat je klant tóch interesse krijgt in een product (en op een later moment alsnog graag met je medewerker in gesprek gaat).

En vergeet niet: ook wanneer je medewerker in gesprek is met een klant, kan POS-materiaal dat gesprek ondersteunen. Je klant heeft ook tijdens dat onderhoud met je medewerker een stel ogen dat rondkijkt. En dankzij POS-materiaal kan dat stel ogen nu net vallen op een mooi bijverkoopartikel dat je klant extra in zijn of haar mandje legt.

Welk effect heeft POS-materiaal op je omzet?


Oké, POS-materiaal is dus die stille verkoopmedewerker die een handje helpt bij de verkoop van jouw producten. Maar hoe groot is die rol dan precies? Of liever gezegd: wat levert het dan exact voor omzet op?

Ga er maar even bij zitten.

Want je schrikt misschien wel van het effect van POS-materiaal op de omzet van je winkel.

Volgens een onderzoek van POPAI levert POS-materiaal namelijk een stijging in de verkoop op tussen de 9,2% en 97,1%. Anders gezegd: je bent misschien wel in staat om een artikel bijna twee keer zo snel te verkopen als nu, wanneer je POS-materiaal inzet.

Wat maakt het gebruik van POS-materiaal interessant?


Nu is omzet niet eens de enige reden wat het gebruik van POS-materiaal in je winkel interessant maakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de mogelijkheid om…

  • … een slechtlopend artikel in de spotlights te zetten met behulp van POS-materiaal, en dit artikel eindelijk eens uit je voorraad zien verdwijnen?
  •  … twijfels bij je klanten weg te halen en hen met behulp van POS-materiaal gerust te stellen dat jouw winkel dé plek is om een aankoop te doen?
  • … datgene wat jouw winkel uniek maakt nog eens te benadrukken via POS-materiaal?
  • … je klanten te prikkelen een product aan te raken, te proeven of te ruiken met behulp van je POS-materiaal en zo meer verkopen van dat product te realiseren?

Het wordt allemaal een peulenschilletje wanneer je slim en strategisch het gebruik van POS-materiaal inzet.

Ben je ondertussen overtuigd van het nut en belang van POS-materiaal? Mooi zo. Laten we tot slot eens gaan kijken hoe je dat POS-materiaal precies inzet om je omzet te verhogen.

Tips voor je POS-materiaal


Wil je POS-materiaal gebruiken om je omzet te verhogen, dan is het niet voldoende om ‘zomaar’ een bordje of foto bij je producten neer te zetten. Voor het succes van je POS-materiaal is het namelijk van groot belang wat er op dat materiaal staat.

Spelen met woorden, cijfers en afbeeldingen op POS-materiaal beïnvloedt je klant flink. En vaak compleet onbewust. Door slechts één woord of één getal te veranderen kunnen klanten zomaar besluiten meer te kopen. Zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.

Een voorbeeldje.

De onderzoeker Brian Wansink bekeek in een supermarkt het effect van cijfers op POS-materiaal (1). Hij hing verschillende posters bij blikken soep.

Op iedere poster deed Wansink een andere suggestie over het aantal te kopen blikken. Er stond bijvoorbeeld: ‘maximaal 7 blikken soep per klant’ of: ‘maximaal 12 blikken soep per klant’.

Wat bleek? Hoe hoger het cijfer dat op het POS-materiaal stond, hoe meer blikken soep klanten kochten.

Kortom: een kleine aanpassing in je POS-materiaal kan al tot extra omzet leiden. Slechts een woord, een cijfer, of een lettergrootte aanpassen kan genoeg zijn om je resultaten meteen te verbeteren.

Houd dat in gedachten wanneer je POS-materiaal in je winkel gaat gebruiken om je omzet te verhogen. Experimenteer dus. Probeer signing uit met afbeeldingen, met tekst, met een combinatie van beide en varieer welke tekst er op je materiaal staat. Op die manier zal je ontdekken wat het beste werkt voor jouw winkel en welk POS-materiaal jouw winkel de meeste extra verkoop oplevert.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


(1) Brian Wansink, Robert J. Kent and Stephen J. Hoch, “An Anchoring and Adjustment Model of Purchase Quantity Decisions”, Journal of Marketing Research Vol. 35, No. 1 (feb. 1998), pp. 71-81.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

5 veelgemaakte etalage fouten

5 veelgemaakte etalage fouten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!