25 redenen waarom stenen winkels online verslaan


Al jarenlang word je ermee om de oren geslagen. Krantenkoppen als ‘Een op de drie stenen winkels zal verdwijnen’, ‘Is het einde van winkels nabij?’, ‘Internet laat winkelmeters verdwijnen’, ‘Steeds meer mensen kopen online’. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is genoeg om je de moed in de schoenen te laten zakken. En omdat je al jarenlang hetzelfde leest als je ’s ochtends je NU.nl app opent, is het niet zo vreemd dat al die berichten gaan voelen als een onheilspellende onweerswolk. Je kan bijna niet anders dan denken: ‘het wordt helemaal niks meer met die stenen winkel’.

En dat is nou precies waar je het mis hebt. Want stenen winkels hebben wel een zonnige toekomst. Het wordt alleen nogal onderbelicht in de berichtgeving. En daarom: een blog met alle redenen waarom die stenen winkels online winkels gaan verslaan.

#1 Meteen meenemen


Hoe fijn is het om meteen van je aankoop te genieten? Hoe snel online retailers ook worden met het verzenden van je pakketje, alleen in een fysieke winkel heb je na het afrekenen een paar minuten later je nieuwe aanwinst in handen. En het is een factor van formaat, want volgens onderzoek van ABN AMRO vindt 62% van de consumenten het een van de belangrijkste redenen om offline te shoppen in plaats van online.

#2 Voelen, zien, ruiken


Weleens iets online gekocht dat er compleet anders uitzag toen je het in handen kreeg? Of paste dat kledingstuk voor geen ene meter? Tja, een groot nadeel van online shoppen is dat je zintuigen maar beperkt ingezet kunnen worden. Volgens ABN AMRO is het voor 70% van de consumenten een reden om snel een tripje naar de stenen winkel te maken.

#3 Online gaat offline


Coolblue, Fietsenwinkel.nl, Annadiva… Het zijn zomaar een aantal voorbeelden van succesvolle webwinkels die begonnen zijn met het openen van stenen winkels. Want ja, ook deze retailers zien in dat het hebben van een échte winkelvloer grote voordelen met zich meebrengt.

#4 Webwinkels met een stenen winkel scoren beter


Al die webwinkels die stenen winkels hebben geopend? Die zien een toename in hun omzet. Zoals Mariëlle van Werven van Annadiva het bijvoorbeeld formuleert: “Online is nog steeds onze corebusiness, maar de combinatie met offline zorgt voor groei. In de regio Nijmegen is met de komst van onze fysieke winkel de online verkoop enorm gestegen.”

#5 Contact van mens tot mens!


Mensen zijn kuddedieren. Zijn we altijd al geweest, en dat gaat ook nooit veranderen. We zoeken elkaar op en we willen contact met elkaar. En wat is er nu fijner dan tijdens het aankoopproces in de ogen te kunnen kijken van een ander? Een expert die je helpt bij het maken van een keuze? De mogelijkheid om zich te laten adviseren, is voor 78% van de consumenten een van de belangrijkste argumenten om offline te shoppen. (Bron: ABN AMRO)

#6 Webrooming verslaat showrooming


Veel winkels zijn bang dat consumenten zich alleen in stenen winkels komen oriënteren, om het product vervolgens online te kopen. Maar daar slaan ze de plank mis. Want het fenomeen webrooming is stukken groter dan showrooming.

Slechts 3% van de consumenten geeft aan zich te oriënteren in een stenen winkel om daarna online te kopen. En de omgekeerde weg? Webrooming? Online oriënteren om offline te kopen? Dat doet maar liefst 28% van de consumenten, volgens ABN AMRO.

#7 Samen shoppen is leuk


Moeders en dochters, vriendinnen, partners… Je ziet ze allemaal samen in de winkel. Waarom? Omdat samen shoppen leuk is (oké, niet alle mannen zullen het daarmee eens zijn ;-)).

Winkelen is nog altijd een van de favoriete bezigheden van een boel mensen. Het plezier van winkelen als bezigheid is voor 68% van de consumenten een reden om offline te shoppen. (Bron: ABN AMRO)

#8 Een plek om te klagen


Het is een nachtmerrie voor een boel online shoppers: een klacht hebben. Want wat als je nu geen reactie terugontvangt? Je geld niet terugkrijgt? Waar moet je dan naartoe?

Bij de stenen winkel is het wat dat betreft stukken beter geregeld. Want er is altijd een plek waar je terecht kunt. Waar je zeker weet dat je iemand te spreken krijgt.

#9 Er wordt veel meer offline geshopt dan online


Omdat er zoveel gesproken wordt over de groei van online shopping, zou je af en toe gewoon vergeten dat het overgrote merendeel van de aankopen nog altijd in de stenen winkel wordt gedaan.

Het percentage schommelt per branche, maar in totaal is de online omzet nog maar zo’n 14% van de totale omzet van de detailhandel (bron: CBS, cijfers 2018). Lees dat percentage nog maar eens: 14%. Kortom, online winkelen blijft ver en ver achter op offline kopen.

 #10 De groei in online aankopen is beperkt


Je zou denken dat we binnen een paar jaar flink meer online zijn gaan shoppen, maar ook dat valt behoorlijk mee. Sinds 2015 stijgt het aantal online aankopen volgens het CBS gemiddeld met 1 tot 2% per jaar.

Dus ja: het aandeel online aankopen stijgt, maar relatief gezien slechts met een klein percentage.

#11 Slechts in één fase van het aankoopproces verslaat online offline


Iedere consument doorloopt tijdens het aankoopproces verschillende fases. Het start met oriënteren, daarna volgt het testen of proberen van een product, de aankoop, het ophalen of leveren van een product en als laatste (in sommige gevallen) het retourneren van een product.

In slechts een van die fases wordt meer gebruikgemaakt van het online kanaal dan van het offline kanaal. En dat is de oriëntatiefase. (Daar zijn overigens ook nog uitzonderingen op, want voor bijvoorbeeld kleding en beautyproducten blijft de stenen winkelvloer het favoriete inspiratiekanaal.)

Met andere woorden: het overgrote merendeel van de klantreis vindt nog altijd offline plaats (bron: A.T. Kearney).

#12 Retourneren is simpel


Goed, dat item dat je online kocht blijkt toch niet zo leuk. Terugsturen dan maar. Maar dat kost af en toe behoorlijk wat moeite.

Het artikel moet netjes ingepakt worden. De retour moet online aangemeld worden. Je dient een retourformulier uit te printen en in te vullen. Je moet naar het postkantoor of een speciaal afgeefpunt. Je betaalt verzendkosten. En vervolgens duurt het wekenlang voordat je je geld weer terug hebt.

Niet zo fijn allemaal. En dat is precies waarom bijna driekwart van de consumenten het fijner vindt om iets te retourneren in de stenen winkel. Want dat verloopt toch een stuk soepeler en sneller. (Bron: A.T. Kearney)

#13 De jongere generatie shopt het liefst offline


Ik hoor winkeliers af en toe verzuchten: ‘Pfff, die jongere generatie, die is gewoon niet meer tot een bezoek aan de winkel te verleiden.’

Mis poes! Want ook de jongere generatie shopt het liefst offline.

Volgens onderzoek van A.T. Kearney kopen tieners net zo graag als senioren in de stenen winkel. De groep die het vaakst aangeeft liever online te winkelen, zijn de millennials (leeftijd grofweg tussen de 20 en 35). Maar zelfs van die millennials shopt het overgrote merendeel toch offline.

#14 De consument ziet de toekomst zonnig in


En als je de consument vraagt hoe de toekomst eruitziet? Dan verwacht 61% dat hun bezoek aan winkelgebieden en stadscentra niet verandert binnen vijf jaar. Dat signaal komt naar voren uit een onderzoek van GfK in opdracht van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow.

#15 Webwinkels zijn vaak niet winstgevend


Ja, een webwinkel starten kan met een kleiner budget. Maar het is daarentegen ook stukken moeilijker om je webwinkel winstgevend te maken.

Want onderzoek van Shopping 2020 toont aan dat bijna een op de drie webwinkels nog nooit een euro winst heeft gemaakt. En maar liefst 80% van de online ondernemers heeft nog nooit een modaal inkomen verdiend met zijn webwinkel.

#16 De stenen winkel is een ontmoetingsplek


Alleen achter je computer zitten is misschien best weleens fijn, maar de stenen winkel biedt een plek om samen te komen. Voor evenementen, ervaringen of het ontmoeten van anderen met dezelfde interesse. Kortom, de winkel is een ontmoetingsplek.

#17 Het online kanaal stimuleert offline aankopen


Je zou het misschien niet verwachten, maar consumenten die het online kanaal benutten, worden gestimuleerd om sneller en meer offline te kopen.

Onderzoek van Deloitte toont aan dat een vijfde van de Nederlandse consumenten meer besteedt in fysieke winkels als gevolg van het gebruik van digitale kanalen. Dat komt bijvoorbeeld omdat klanten op deze digitale kanalen suggesties ontvangen voor extra artikelen.

Internationaal onderzoek vertoont hetzelfde beeld. Een rapport van InMoment toont bijvoorbeeld aan dat consumenten die websites op hun smartphone bezoeken terwijl ze op de stenen winkelvloer staan, 150% meer uitgeven dan degenen die dat niet doen.

#18 Een stenen winkel is zichtbaarder


Een webwinkel starten is misschien makkelijk. Je bouwt een website, en klaar is Kees.

Maar ja, hoe zorg je er dan voor dat jouw winkel bekend wordt bij je doelgroep? Ondertussen zijn er zo’n 100.000 webwinkels. Er daar komen jaarlijks nog zo’n 3000 webwinkels bij. Maar liefst een op de acht actieve bedrijven in Nederland is een webwinkel. (Cijfers via CBS en Kompass Benelux.)

Boven die massa uitsteken, dat kost behoorlijk wat geld of moeite (of allebei). En alhoewel je met een stenen winkel ook niet altijd direct een vliegende start maakt, is één groot voordeel in ieder geval wel dat je stukken zichtbaarder bent. Want er loopt vanzelf publiek langs je pui.

#19 Offline zorgt voor meer online interactie


Onderzoek van Storm Digital toont aan dat een stenen winkel je online stukken meer interactie oplevert. Op je website bijvoorbeeld.

Webwinkelbezoekers die in hun woonplaats ook een fysiek filiaal van de webwinkel kunnen bezoeken, blijven gemiddeld 2,4 keer zo lang op de website van deze retailer. Ook bekijkt deze doelgroep 1,5 keer meer pagina’s dan de websitebezoekers die geen fysieke winkel in hun woonregio vinden.

Kortom: zodra je als webwinkel ook offline actief bent, neemt de aandacht voor je merk toe.

#20 De fysieke winkel is onmisbaar


ABN AMRO vroeg aan 5500 consumenten wat ze konden missen: de webwinkel, of de stenen winkel? Terwijl zo’n 25% van de respondenten aangaf niet zonder webwinkel te kunnen, gaf 74% aan de fysieke winkel absoluut niet te willen missen.

#21 Enkele grote spelers domineren online


De concurrentie in de online markt is moordend. Dat toont de jaarlijkse Twinkle 100 van Twinkle Magazine wel aan.

Uit dat lijstje blijkt dat de top 100 van webwinkels samen goed zijn voor een omzet van 6 miljard euro. Maar raad eens? De top 10, met namen zoals Coolblue, H&M en Bol, verkopen samen evenveel als de nummers 11 tot en met 100 samen.

Anders gezegd: er is een handvol retailers die een grote hap uit de online koek neemt. En alhoewel het in fysiek retailland soms ook opboksen is tegen grote ketens, wordt de koek daar nog altijd over meer spelers verdeeld.

#22 Offline shoppen = veiliger


Offline shoppen biedt een stuk meer privacy dan online shoppen. Het is niet verplicht om persoonlijke gegevens af te staan bij een aankoop, je wordt niet overal gestalkt door een advertentie van dat jurkje dat je één keer bekeek, en de kans dat je gegevens op straat komen te liggen door een hack is ook stukken kleiner. Wel zo fijn.

#23 De offline conversie is stukken hoger


Mensen kopen sneller in een stenen winkel dan in een webwinkel. Gemiddeld is de conversie in een webwinkel zo’n 1 à 2%. Met andere woorden: van iedere honderd bezoekers kopen een of twee personen.

In een stenen winkel praten we over percentages die heel wat hoger liggen. De conversie per retailbranche verschilt, maar gemiddeld gezien ligt de conversie van een speciaalzaak al snel minimaal rond de 20%.

#24 Het is niet goedkoper om online te shoppen


En laten we nog maar een andere hardnekkige mythe naar de prullenbak verwijzen: het is niet goedkoper om online te shoppen.

Het Massachusetts Institute of Technology in Boston voerde een wereldwijd onderzoek uit. Daarin werden de online prijzen van 24.000 producten vergeleken met de prijzen in stenen winkels. De uitkomst? In 72% van de gevallen waren de prijzen gelijk.

#25 Offline shoppen is makkelijk


Een vergeten gebruikersnaam, ellenlange voorwaarden waar je akkoord op moet geven, een captcha code die niet te lezen is… Online shoppen kan stiekem heel wat frustratie met zich meebrengen. Gelukkig gaat het er in de stenen winkel niet zo aan toe, zoals onderstaande video van Google Analytics laat zien.

Gaan stenen winkels de oorlog winnen?


Betekenen al deze redenen nu dat alle stenen winkels een toekomst met een gouden randje hebben? Of dat webwinkels geen enkele kans hebben? Natuurlijk niet.

Iedere winkel zal moeten vechten voor zijn bestaan. Online en offline spelers. Want als er één ding duidelijk is, dan is het dat de consument niet meer met zich laat sollen. Ondermaatse prestaties op bijvoorbeeld het gebied van service, onderscheidingskracht of assortiment worden keihard afgestraft.

En zoals velen ondertussen al ontdekt hebben: juist in de combi van offline en online zit een enorme kracht. Er is dus geen sprake van of/of. Het is en/en. Maar dat die stenen winkel in dat laatste scenario een cruciale rol vervult, dat mag na deze blog duidelijk zijn. Op naar een zonnige toekomst dus!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Consumentengedrag: Sympathie

Consumentengedrag: Sympathie

Je winkel inrichten om in te spelen op onbewust koopgedrag? Hier zijn 5 effectieve tips

Je winkel inrichten om in te spelen op onbewust koopgedrag? Hier zijn 5 effectieve tips
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!