Consumententrend: Imperfectie = Perfect


Gephotoshopte foto’s, volmaakte modellen en  picture-perfect producten, de consument is er een beetje klaar mee. Want raad eens? Zelf zijn we ook niet perfect. En juist die imperfectie, dat is wat ons mensen zo mooi maakt. Maar waar komt deze consumententrend vandaan? En wat doen winkels er mee?

Hoe is deze consumententrend ontstaan?


Massa productie. Allemaal dezelfde producten. Ontworpen in perfectie. Het klinkt eigenlijk behoorlijk saai. Een thuisgekookte maailtijd is toch authentieker (en lekkerder) dan de diepvriespizza. Consumenten snakken dan ook naar iets wat origineel, anders of natuurlijk is. Helemaal sinds het digitale leven zo’n vlucht heeft genomen. De menselijke maat is daardoor opeens een stuk waardevoller geworden. Kortom: echtheid en een beetje afwijkend.

Vinden consumenten het echt zo belangrijk?


Het Amerikaanse bureau JWT deed onderzoek onder zo’n 1000 consumenten, om uit te zoeken hoe sterk dat verlangen naar imperfectie eigenlijk is. Maar liefst 75% van de consumenten vertelde dat zij handgemaakte producten meer en meer waarderen. Bijna 60% houdt van artikelen met een afwijking. En wanneer het op mensen aankomt,  zegt 86% dat fouten een persoon menselijker en authentieker maken. 71% vindt dat schoonheid juist verborgen zit in die fouten.

Hoe spelen winkels en merken op deze trend in?


Een voorbeeld komst van de Oostenrijkse retailer Billa. Deze supermarkt verkoopt de voedsellijn ‘Wunderlinge’: fruit en groente die qua uiterlijk van de norm afwijken, en daarom niet in de normale handel verkocht zouden worden. Ze zien er dan misschien wat vreemd uit, maar smaken net zo lekker.

Maar er zijn nog veel meer voorbeelden:

  • Domino’s leert hun pizzamakers dat ze de pizza’s vooral niet perfect rechthoekig mogen maken: met een beetje scheve randjes lijkt het net of ie speciaal voor jou uit de Italiaanse oven komt geschoven. Maar het kan nog extremer. Kraft Foods deed er maar liefst twee jaar over zijn productieproces te perfectioneren. Waarom? Om hun kalkoenfilet er net wat minder perfect uit te laten zien. Oneven plakken zodat het net lijkt of jij het thuis met een mes hebt gesneden. (Tot zover dus de illusie dat producten met een afwijking ‘per ongeluk’ gemaakt worden.)
  • Gelukkig zijn er ook voorbeelden die net wat authentieker zijn. In plaats van perfecte modellen te gebruiken, vroeg het warenhuis Debenhams onlangs gewone mensen voor hun campagne. En dus werd de laatste mode getoond door modellen ouder dan 40, een paralympische atleet en een plus-size model.
  • Ook de Amerikaanse webwinkel Rent The Runway gebruikt foto’s van gewone mensen. Klanten uploaden hun eigen kiekje -waarop zij de gekochte jurk of broek dragen- naar de site. Het brengt de webshop een hoop succes: de conversie op foto’s van normale klanten is twee keer zo hoog. In andere woorden, bekijkt de shopper dat plaatje van haar buurvrouw in die jurk, is de kans dat ze koopt twee keer hoger dan wanneer ze klikt op de foto van een professioneel model.

De conclusie: wees niet bang om echte mensen en echte producten in je winkel te laten zien. Je klanten smachten er naar. En zoals Rent The Runway laat zien: het kan je ook nog eens extra euro’s opleveren.

Als afsluiter, de prachtige campagne van (het ondertussen helaas failliete) Cravatta Pelliano. Hun video laat precies zien hoe mooi imperfectie eigenlijk is.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Consumentengedrag: Sympathie

Consumentengedrag: Sympathie

Consumentengedrag: Consistentie

Consumentengedrag: Consistentie

Consumentengedrag: Schaarste

Consumentengedrag: Schaarste
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!