6 e-mails die je niet mag vergeten te sturen in Q4 - Kooplust

6 e-mails die je niet mag vergeten te sturen in Q4

Sint en Kerst gerelateerde verkoop domineert voor de meeste winkels de laatste maanden van dit jaar. En de slimme retailer? Die probeert een zo groot mogelijk graantje mee te pikken door onder andere e-mailmarketing in te zetten.

Maar wat stuur je jouw nieuwsbrieflezers dan voor e-mails? In deze blogpost vind je volop inspiratie. Ik zette 6 e-mails op een rijtje die jij niet mag vergeten te sturen in de laatste maanden van dit jaar.

‘Kerstpakketten’ Email


Maakt jouw winkel kerstpakketten? Dan is een e-mail waarin deze service de spotlight krijgt onmisbaar. Dille & Kamille stuurde in 2016 bijvoorbeeld deze mail naar hun abonnees:

Stuur deze e-mail tijdig. Ergens tussen half en eind oktober is geen overbodige luxe. Bedrijven doen ten slotte tijdig hun inkopen voor medewerkers. Vertel in deze mail wat voor pakketten je aanbiedt, tot wanneer ze te bestellen zijn en voeg afbeeldingen toe van één of twee voorbeeldpakketten.

‘Extra openingstijden’ Email


In de november en decembermaand organiseren veel winkels extra koopavonden of koopzondagen. En je zou wel gek zijn deze niet kenbaar te maken aan je klanten. Maak daarom een e-mail waarin je jouw extra ruime openingstijden op een rijtje zet, zoals Van Eyck bijvoorbeeld deed:

Organiseer je in het vierde kwartaal andere activiteiten speciaal voor de feestdagen? Zoals workshops of VIP-koopavonden? Vergeet dan ook die niet te vermelden.

‘Gift Guide’ Email


Je kent het zelf vast wel. Dat je geen flauw idee hebt wat te kopen voor diegene die op jouw Sint- of Kerstlootje staat. En geloof me, jouw klanten worstelen daar ook mee.

Speel op die uitdaging in door ‘gift guides’ te maken. Een gids waarmee jouw doelgroep het perfecte cadeau voor wie dan ook vindt.

Gift Guides maken kan op verschillende manieren. Tips voor cadeaus in een bepaald budget bijvoorbeeld, zoals Douglas deed:

Maar ook tips voor bepaalde personen is een optie:

Het maken van een cadeaugids hoeft niet moeilijk te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar je best verkochte producten in een bepaalde prijscategorie. Vaak is dat al een prima indicator voor welke cadeaus jij je klanten aan kan raden.

‘Black Friday’ Email


Black Friday is van oudsher dé dag waarop Amerikanen beginnen met hun aankopen voor de feestdagen. Deze dag (de dag na Thanksgiving) zijn de meeste werknemers vrij. Winkels springen daar maar wat graag op in en stunten met enorme kortingen om de klanten (al vanaf een uurtje of 3 ’s nachts) naar de winkel te trekken.

De afgelopen jaren krijgt Black Friday ook voet aan de grond in Nederland. Meer en meer winkels bieden Black Friday kortingen, zo ook Esprit:

Black Friday valt dit jaar op 27 november. Eentje voor in de agenda dus als jij hier op in wil spelen.

Ook met de maandag na Black Friday (30 november) mag je rekening houden. Althans, als je een webwinkel hebt. Die dag is het namelijk ‘Cyber Monday’, de online tegenhanger van Black Friday.

‘Cadeau voor jezelf’ Email


Wist je dat steeds meer mensen een cadeautje voor zichzelf kopen tijdens de feestdagen? Als je zoveel geld aan anderen besteedt, dan mag je jezelf ook wel even verwennen is de gedachte.

Besteed daarom in een mail ook aandacht aan welke cadeaus jij op voorraad hebt voor het eigen plezier van je klanten. Kijk bijvoorbeeld eens hoe Steps dit deed:

Of je nu een kledingwinkel, drogisterij, fietsenzaak of delicatessenzaak hebt, je hebt altijd iets liggen wat iemand aan zichzelf kan geven. Laat die kans dus niet liggen in je emailmarketing!

‘Bestel nu’ Email


Nog eentje voor in de agenda als je een webwinkel hebt: de ‘bestel nu’ e-mail. In deze e-mail wijs je jouw klanten erop wat de deadline is om iets te bestellen en voor de feestdagen in huis te hebben. Neem een voorbeeld aan de mail van Rituals:

Deze e-mail werkt, omdat je jouw lezers er zo op wijst dat ze NU actie moeten ondernemen. Dat is een flinke prikkel om daadwerkelijk eens van die stoel af te komen en te beginnen aan de Sint of Kerst inkopen.

Heb je geen webwinkel? Ook dan zijn er variaties van deze e-mail mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een mail waarin je je doelgroep laat weten wat de beste shopping tijden zijn als ze drukte in de winkel willen vermijden, of laat hen bijvoorbeeld weten welke populaire producten bijna uitverkocht zijn (en welke ze dus NU moeten kopen).

Wat communiceer je nog meer in Q4?


Als jij wil dat jouw omzet een piek beleeft aan het einde van het jaar, zal er ook een piek moeten zijn in je e-mailmarketingactiviteiten.

Deze blogpost heeft je daarbij hopelijk alvast wat inspiratie opgeleverd, maar ik help je graag nog een stukje verder. En dat doe ik in de gratis videocursus ‘Ontwerp Je Online Marketingplan voor Q4’.

Met name november en december zijn zo’n belangrijke maanden voor veel winkels, dat het cruciaal is om je strategie voor social media en je nieuwsbrief voor die maanden op-en-top voor te bereiden.

En dat ga ik samen met jou doen in de ‘Ontwerp Je Online Marketingplan voor Q4’-videocursus. Meedoen? Laat dan onderstaand je naam en e-mailadres achter.

Meer klanten aantrekken voor je winkel in de feestmaanden via social media en je nieuwsbrief?

Doe dan mee aan de GRATIS mini-videocursus ‘Ontwerp Je Online Marketingplan voor Q4’ van 14 tot en met 20 september 2020. In de videocursus leer je:

>> De 8 sleutelmomenten die in je plan móéten staan.

>> De 3 gouden regels voor je online marketingplan.

>> Hoe je dit najaar meer (lokale) volgers verzamelt.

>> De beste voorbeelden van andere winkels.

>> De top 3 fouten van 250 Facebook-pagina’s.

Doe je mee? Laat dan onderstaand je gegevens achter.

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.

Afbeelding via Pexels

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren