3 gedachten die de groei van je winkel blokkeren


Als ondernemer of ambitieuze retail medewerker ben je er vaak mee bezig: hoe kunnen we groeien? Hoe gaan we het nog beter doen en bereiken we dat volgende niveau? Nu zijn er allerlei praktische acties die je kunt nemen om dat voor elkaar te krijgen. Maar die praktische acties, dat is niet het enige wat op je to-do lijst moet staan.

Via Kooplust inspireer ik winkels hoe zij meer klanten aantrekken en meer verkopen aan hun klanten. Kortom: ik leer winkels hoe ze kunnen groeien. En in alle gesprekken die ik de afgelopen jaren met winkels voerde, hoorde ik vaak uitspraken voorbijkomen die geen positieve bijdrage leverden aan de zoektocht naar groei. In deze blog neem ik er 3 met je door.

“Dat lukt niet”


De eerste: de uitspraak of de gedachte ‘dat lukt niet’. Om wat voor reden dan ook. Het lukt niet omdat jij dat niet kan. Het lukt niet omdat je medewerkers of andere partijen niet meewerken. Het lukt niet omdat je geen tijd of geld hebt. Of het lukt niet omdat je dat in het verleden al eens hebt geprobeerd en dat was geen succes.

Vaak wordt deze gedachte veroorzaakt doordat er in het verleden iets mis is gegaan. Je hebt de ervaring dat iets niet kan, en je bent er daarom van overtuigd dat het deze keer ook niet gaat lukken.

Maar is dat wel zo? Betekent een mislukking in het verleden automatisch dat het deze keer weer misgaat?

Probeer het, in plaats van te denken ‘dat lukt niet’, eens zo te bekijken: iedere succesvolle persoon, of ieder succesvol bedrijf, heeft mislukkingen op zijn of haar rekening staan.

The Beatles klopten eens aan bij een platenmaatschappij, maar kregen geen contract omdat ze volgens die maatschappij ‘geen toekomst hadden in de muziek’. Oprah Winfrey werd ontslagen als nieuwslezeres omdat ze ‘niet geschikt was voor tv’. En JK Rowling werd door 12 uitgevers afgewezen voordat ze er eentje vond die haar Harry Potter boeken wilde publiceren.

Wat als die mensen hadden gezegd: ‘Ik heb het eens geprobeerd, het is niet gelukt. Ik doe het niet nog een keer, want dat heeft geen zin.’ Zou niet zo slim zijn geweest, toch? Knoop dus in je oren: een mislukking uit het verleden betekent niet dat het een tweede of derde keer ook niet lukt. Als je blijft hangen in ‘dat lukt niet’, dan blokkeer je een boel kansen voor je winkel en dus voor je groei.

Natuurlijk wil je leren van die vorige ervaring, en zorg je dat je –wanneer je een nieuwe poging waagt- je plannen aanscherpt op basis die eerdere ervaring.

En ja, soms kan het zijn dat je echt te weinig tijd of geld hebt. Maar er zijn altijd dingen die je wel kan doen. Kan je jouw originele idee niet uitvoeren, kijk dan naar welk eerste stapje je nu alvast kan zetten. Iets wat minder tijd of minder geld kost. Zoek naar die actiepunten. En spring dan gewoon in het diepe.

“Dat past niet bij mijn klant”


De tweede blokkerende gedachte is: ‘dat wil mijn klant niet, dat past niet bij mijn doelgroep’.

Deze gedachte komt vaak naar voren wanneer er iets nieuws geprobeerd moet worden. Het kan bijvoorbeeld gaan over het vaker communiceren naar je doelgroep. Ik hoor winkeliers dan vaak zeggen ‘Ja, maar dat wil mijn klant niet, dan gaan ze me vervelend vinden!”.

De uitspraak ‘dat past niet bij mijn klant’ komt stiekem vaak neer op het volgende: ‘ik probeer dat liever niet, want ik ben bang dat het verkeerd gaat’. Feitelijk heeft het meestal niets te maken met die klant. Het gaat in de kern om de weerstand die je zelf voelt bij het uitproberen van iets nieuws.

Maar raad eens wat? Als jij iets nog nooit hebt geprobeerd, dan kun je simpelweg niet weten of datgene past bij jouw klant. Dat kun je niet zeggen wanneer je nog nooit een poging hebt gewaagd om het anders aan te pakken. Probeer die gedachte ‘dat past niet bij mijn klant’ (of anders gezegd ‘dat wil ik liever niet doen’) eens om te draaien naar de gedachte ‘als ik dat niet probeer, dan ontneem ik mezelf de kans om te groeien’.

En echt: wat is nu het ergste dat er kan gebeuren wanneer je iets nieuws probeert? Meestal valt dat ontzettend mee. Als je goed in de gaten houdt wat de reactie van je klanten is, dan kun je altijd weer teruggaan naar de oude situatie voordat de schade uit de hand loopt.

Realiseer jezelf dus dat de uitspraak ‘dat past niet bij mijn klant’ vaak veel meer te maken heeft met jouw eigen angst dan die van je klant. Probeer jezelf uit te dagen en iets nieuws te proberen, want alleen door zaken anders aan te gaan pakken kun je groeien.

“Dat past niet bij mij”


Dan de derde en laatste blokkerende gedachte. “Dat past niet bij mij.” Of het nu gaat om de manier waarop je iets aan een klant verkoopt of de soort berichten die je op Facebook zet: ik hoor ‘em met regelmaat uit de mond van winkeliers komen.

Waarom is dit nu een blokkerende gedachte voor groei? Laat me je dat uitleggen met de 3 zones die iedereen heeft. De comfort zone, de groei zone en de paniek zone.

  • Wanneer jij jezelf in de comfort zone bevindt doe je dingen die jij makkelijk vindt om te doen. Je hebt er geen moeite mee, het gaat je natuurlijk af en je vindt het niet vervelend.
  • Daarbuiten zit de groei zone. Zit je in de groei-zone, dan doe je iets wat jij niet zo vaak doet. Dingen die je misschien een beetje eng vindt om te doen, die nieuw voor je zijn, en de dingen waarvan je niet weet wat je kan verwachten.
  • En tot slot de paniek zone. Je bevindt je in de paniek zone wanneer je iets doet wat je echt niet wil doen. Iets wat je zo spannend vindt dat het enige is wat je kan denken ‘hoe kom ik hier zo snel mogelijk weg?’.

Iedereen beschikt over die drie zones. Hoe groot die zones zijn, en welke acties in je comfort zone, je groei zone of je paniek zone vallen, dat verschilt voor iedereen.

Hoe valt ‘dat past niet bij mij’ nu in dat plaatje? Wanneer iemand zegt ‘dat past niet bij mij’, dan betekent dat anders gezegd vaak ‘het valt niet in mijn comfort zone.’ Je voelt een beetje ongemak wanneer je dat doet, en het voelt niet alsof het je natuurlijk afgaat.

Maar weet je wat? Alles wat je voor het eerst doet, voelt onnatuurlijk. Voelt alsof het niet bij jou past. Omdat het nog niet in jouw comfort zone valt. Groei vindt echter alleen plaats buiten je comfort zone. Je kan niet groeien door altijd alleen maar dingen te doen die natuurlijk voelen.

Het fijne is, wanneer je in die groei zone zit en iets nieuws probeert, en je probeert datgene nog een keer en nog een keer… dan valt het op een gegeven moment wel in je comfort zone. Dan heb je het zo vaak gedaan dat jij je hand er niet meer voor omdraait.

Kortom: maak dus niet de vergissing om iets nieuws niet te proberen omdat het onnatuurlijk voelt. Alles wat nieuw is, voelt in het begin (in meerdere of mindere mate) onnatuurlijk aan. De uitspraak is niet voor niets ‘growth begins at the end of your comfort zone’. Blijf jezelf dus uitdagen, en blijf groeien, door met regelmaat uit je comfort zone te komen.

Meer tips?


Wil je meer tips over hoe je groei voor jouw winkel realiseert? Binnenkort organiseert Kooplust de gratis Masterclass ‘Hoe de omzet van je winkel 45% stijgt met dit omzetgroei-systeem’. Deelnemen kan vanaf iedere plek waar je een internetverbinding hebt en kost je helemaal niets. Laat onderstaand je naam en e-mailadres achter om deze gratis Masterclass niet te missen.

GRATIS MASTERCLASS
Hoe de omzet van je winkel 45% stijgt met dit omzetgroei-systeem

Omzet binnenhalen is cruciaal voor de toekomst van je winkel. Maar met leeglopende winkelstraten is dat nog niet zo makkelijk. Gelukkig: na deze Masterclass heb je gezien hoe andere lokale winkeliers hun omzet met 45% hebben laten stijgen, en is ook jouw winkel op weg naar een fikse omzetgroei.

Door je aan te melden voor de Masterclass, ontvang je voorafgaand en na de Masterclass e-mails van Kooplust om je te informeren over de Masterclass en de diensten van Kooplust. Je kan jezelf op ieder gewenst moment afmelden van deze e-mails. Zie voor meer info het Privacybeleid van Kooplust.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!