Ik gebruik deze tactiek om minimaal 3 uur tijd per week te winnen. Het is mijn #1 tijdwinst-tactiek die ik al jaren en jaren gebruik en die ik ook leer aan mijn klanten. Ben je benieuwd welke tactiek dat is? Je hoort het in deze Kooplust-podcast.
Klik op de play-knop om de podcast te beluisteren, of scroll verder en lees de uitgeschreven blog.
Transcript
Welkom bij de Kooplust-podcast! We zijn ondertussen al over de helft van 2024, en omdat we midden in de zomer zitten – een vaak rustige periode voor veel ondernemers – is dat een mooi moment om eens te kijken naar hoe het met je doelen voor dit jaar staat. Een van mijn doelen voor dit jaar was en is om tijd te besparen. Om te kijken: wat kan er anders, wat kan er effectiever, wat kan er leuker. Om zo meer rust voor mezelf te creëren en een nieuw niveau van ondernemerschap te kunnen bereiken.
Nu heb ik dit jaar al allerlei nieuwe dingen gedaan en uitgeprobeerd om tijd te besparen, maar er is 1 tactiek die ik al jaren en jaren toepas. En misschien is dat wel de tactiek die me het allermeeste tijd bespaart. Het is een tactiek die ik ook deel met mijn klanten, en ik hoor met regelmaat dat het een van de meest waardevolle tactieken is die mijn klanten, uit alles wat we besproken hebben, het vaakst bijblijft.
Dus vandaag deel ik deze tactiek daarom met jou.
Nu, wat is die tactiek dan, vraag je je af? Eigenlijk is het een ontzettend simpele tactiek in theorie, maar in de praktijk is ’ie soms wat uitdagender. Hier is de theorie: zeg vaker nee.
Nee. Gewoon nee.
Nee, tegen die afspraak waarvan je weet dat het je weinig tot niets oplevert. Nee, tegen het beantwoorden van dat telefoontje of mailtje.
Nee, tegen het fantastische nieuwe idee dat geweldig klinkt, maar jou ook bakken met tijd kost.
Nee, tegen weer een verzoek van de school van je kinderen, de vraag van je buurvrouw of zelfs van je allerliefste vriendin.
Nee, tegen het oplossen van een probleem van een van je medewerkers, terwijl je weet dat die het eigenlijk ook zelf moet kunnen.
Nee, tegen al die dingen die jou van je eigen doelen en to-do’s afhouden.
Leren om nee te zeggen is een van de meest fantastische dingen die je kan doen om tijd te winnen. Want wanneer je nee tegen die ene activiteit zegt, zeg je ja tegen jezelf.
Ja, tegen werken aan je doelen.
Ja, tegen tijd om op te laden.
Ja, tegen tijd om te slapen.
Ja, tegen tijd om na te denken.
Steve Jobs heeft dit eens op een fantastische manier verwoord. Hij zei: “People think focus means saying yes to the thing you’ve got to focus on. But that’s not what it means at all. It means saying no to the hundred other good ideas that there are. You have to pick carefully.” In het Nederlands vertaald: ‘Focus gaat niet over ja zeggen tegen dat waar je je op wil focussen. Focus betekent nee zeggen tegen de honderd andere goede, leuke of belangrijke ideeën die voorbij komen.’
Ik hoor ondernemers weleens zeggen dat ze het moeilijk vinden om tijd te maken voor hun prioriteiten. Maar vaak is het omgekeerde waar: het is niet dat er geen tijd is voor hun prioriteiten, het is juist lastig om nee te zeggen tegen al die dingen die géén prioriteit zijn. Dát is waar het misgaat.
Nu, ik wil daarmee niet zeggen dat je overal nee op moet zeggen. Dat je nooit meer kan helpen op de school van je kinderen of telkens nee moet zeggen tegen je allerliefste vriendin. Of dat je nooit meer iets spontaans kan doen.
Wat ik wel zeg, is dit: bewaak je eigen grenzen. Zeg niet zo vaak ja tegen alles en iedereen, waardoor je uiteindelijk nee zegt tegen je eigen doelen, je eigen wensen.
In het afgelopen halfjaar heb ik nee gezegd tegen ontzettend veel. Nee, tegen fantastische projecten die me geweldig leken om te doen. Nee, tegen talloze kopjes koffie en kennismakingsafspraken. Nee, tegen klanten, omdat ik niet de tijd had om ze goed te kunnen helpen. Nee, tegen een aantal verzoeken van de school van mijn kinderen, alhoewel met pijn in het hart, want ik zou zo graag het liefst overal mee helpen. Maar het kan niet.
En alhoewel nee zeggen in theorie dus heel simpel klinkt, is de praktijk ingewikkelder. Want we voelen ons schuldig wanneer we nee tegen iemand zeggen. We zijn bang dat die ander het niet zonder ons geregeld krijgt, want wat dan? We denken dat die ander ons met een afkeurende blik bekijkt als we nee zeggen, en ons misschien niet meer aardig vindt. En soms denken we juist helemaal niet na, zeggen we ja omdat we afgeleid zijn en maar snel even een antwoord willen geven.
Misschien herken je dat wel: je hebt ergens ja op gezegd, en meteen daarna krijg je spijt. Want hoewel je ontzettend graag wil helpen, heb je jezelf ook weer voor een dilemma geplaatst. Die ander helpen betekent ook nee zeggen tegen dat wat je eigenlijk voor jezelf in je agenda had gezet.
Dus wat is nu een manier om de simpele theorie van nee zeggen, ook in de chaos en uitdaging van alledag, in de praktijk te brengen?
Allereerst: als iemand je iets vraagt, denk er even over na. Geef jezelf de ruimte om te overwegen of je dit wel écht wil doen, of dat ja zeggen betekent dat je nee moet zeggen tegen iets anders wat ontzettend belangrijk voor je is. Er is geen enkele situatie waarin je meteen ja MOET zeggen. Zeg simpelweg iets als: ‘Ik kom er straks (of morgen, of volgende week) even bij je op terug, oké? Ik kijk even in mijn agenda / rond eerst even dit af.’ Neem de tijd om te bedenken of jij echt degene bent die moet helpen, of dat er ook een andere oplossing mogelijk is. Slaap er een nachtje over als het als een grote beslissing voelt.
Als je antwoord na dat moment van nadenken een ja is, maar dan ook echt een JA, ZEKER WEL!, prima: go for it. Help die ander, onderneem een spontane activiteit, geniet ervan als het iets leuks betreft.
Maar als het meer voelt als een: ‘misschien ja’, of een: ‘ja, maar alleen als het echt nodig is’, of een: ‘ik denk het niet’, dan moet je antwoord NEE zijn. Wees eerlijk in dat antwoord, en dat betekent niet dat je bot moet zijn in je reactie. Formuleer het bijvoorbeeld als: ‘het gaat me helaas niet lukken, maar fijn dat je aan me dacht’, of: ‘ik kan jammer genoeg niet in verband met andere verplichtingen, hopelijk lukt het om iemand anders te vinden’. Bied eventueel een alternatief of andere stap die de ander kan helpen. Je kan diegene doorverwijzen naar iemand anders die misschien kan helpen, of een bron van informatie aanbieden die kan helpen.
Als iemand van mijn team me bijvoorbeeld iets vraagt waarvan ik weet dat die het ook zelf kan of zou moeten kunnen, dan ben ik niet degene die het gaat oplossen. Ik doe dan 1 van deze 2 dingen: of ik zeg waar de informatie staat om het zelf op te lossen, of ik zorg dat de informatie om het zelf op te lossen beschikbaar komt. Dat houdt in dat ik bijvoorbeeld een uitgeschreven proces maak, of een video over hoe je iets aanpakt, of randvoorwaarden waarmee ze zelf moeten beslissen hoe ze een bepaalde situatie oplossen. Ik heb mezelf het afgelopen halfjaar aangeleerd om niet meer te zeggen: ‘ja, ik los het wel op’, maar: ‘nee, dit kan je zelf oplossen’. En geloof me: daarmee win je behoorlijk wat tijd. Misschien niet meteen de eerste keer dat het je wordt gevraagd. Maar als je de eerste keer er tijd insteekt om nee te zeggen, en een back-upsysteem te creëren waarmee je team het zelf op kan lossen, dan komt die vraag een volgende keer niet meer bij je terecht. Dat scheelt je op lange termijn veel tijd, en het maakt het samenwerken voor jou en je teamlid leuker. Voor jou, omdat je niet meer telkens wordt gestoord met vragen waarvan je denkt: hé, dat moet je ook zelf op kunnen lossen. En voor je teamlid, omdat die meer zelfstandigheid ervaart in het werk en niet voor elk wissewasje naar jou hoeft te komen.
Dit is waar het op neerkomt: nee zeggen is niet egoïstisch of onbeleefd, het is essentieel voor het indelen van je tijd, het creëren van tijd voor je prioriteiten, je fysieke en mentale gezondheid en uiteindelijk: het leven van je leven op de manier die jou gelukkig maakt.
Moet je nee zeggen tegen alles? Nee. Maar als je ja zegt, zorg er dan voor dat je dat met aandacht doet, en dat het een ‘JA, ZEKER WEL!’ is.
Nee zeggen is een tactiek die mij al jaren heel wat tijdwinst oplevert. Als ik alleen al de verzoekjes voor kopjes koffie, kennismakingsgesprekken en interviewverzoeken voor afstudeerscripties optel, dan scheelt het me makkelijk 3 uur per week. En zoals ik al vertelde: dat is niet het enige waar ik nee op zeg. Ik zeg ook nee tegen projecten die me fantastisch lijken om te doen, of verzoeken van mijn team om ergens mee te helpen.
Een andere stap die mij de afgelopen 6 maanden heeft geholpen om mijn tijd beter in te delen, is te kijken naar alle processen in mijn bedrijf en in 5 stappen te bepalen hoe dat proces effectiever en minder tijdrovend kan.
We hebben ontzettend veel aangepakt daarmee: van de manier waarop we meetings organiseren, tot de wijze waarop we klanten helpen en hoe we met elkaar communiceren. Alles met maar één doel: minder tijd kwijt zijn, en vooral kunnen doen wat we het allerleukste vinden om te doen.
Ben je benieuwd wat deze 5 stappen zijn en hoe jij deze toepast om welk proces dan ook effectiever en minder tijdrovend te maken? Ik neem ze met je door in de workshop ‘Timemanagement-hacks voor winkeleigenaren’, die ik organiseer op 11 november.
Jouw toegangsticket voor deze training koop je nu met 100 euro korting, als combi-deal met de Kooplust Jaarplanner voor 2025.
Dat betekent dat je voor nog geen 109 euro vanaf eind dit jaar én de enige echte agenda voor winkeleigenaren op je bureau hebt liggen én precies weet hoe je in 2025 eindelijk tijd kunt maken voor werken aan de groei van je winkel.
In de agenda voor 2025 vind je onder andere:
✅ Een vragenlijst die jou helpt jouw doelen voor 2025 in kaart te brengen.
✅ Een plek om je dagelijkse to-do’s en prioriteiten in op te schrijven, maar ook maandkalenders om een overzicht te maken van je plannen en promoties.
✅ Ruimte om de belangrijkste cijfers van je winkel bij te houden (en tips voor hoe je dit aanpakt).
✅ Een maandelijkse checklijst van welke taken je die maand niet mag vergeten uit te voeren voor je winkel.
✅ Een wekelijkse tip van Kooplust om je te helpen bij de groei van je winkel.
✅ Een maandelijks evaluatieformulier om de successen en verbeterpunten van je winkel te analyseren.
We hebben daarnaast geluisterd naar de feedback van onze klanten die afgelopen jaar de Kooplust Jaarplanner in hun bezit hadden en daarmee hebben we de agenda nóg leuker en nóg handiger gemaakt. 💪
Je bestelt de Jaarplanner nu in de voorverkoop met 10 euro korting. Je krijgt dan als eerste de Jaarplanner toegestuurd wanneer deze bij ons is geleverd, in de 2e helft van oktober dit jaar. Plus: als bonus mag je niet voor 149 euro, maar voor slechts 49 euro deelnemen aan de workshop ‘Timemanagement-hacks voor winkeleigenaren’. Alle info over deze workshop en de Jaarplanner voor 2025 vind je via kooplust.com/agenda.
Oké, we komen aan het eind van deze podcastaflevering. Ik ben benieuwd: waar ga jij na het luisteren van deze podcast NEE tegen zeggen? Stuur me een DM via Instagram, en laat het me weten. Ik vind het leuk om in gesprek te gaan met mijn luisteraars. Tot snel en vergeet niet: het vraagt slechts een ministap om een megaresultaat voor je winkel te creëren.