Wat de meeste winkels nooit ontdekken over een doelgroep bepalen


Als ik jou vraag: ‘Wie is je doelgroep?’. Wat zou je dan antwoorden? Kun jij je doelgroep bepalen?

Weet je het antwoord op die vraag? Of heb je er eigenlijk nooit goed over nagedacht? Als je tot die laatste groep behoort, ben je niet alleen. Want de meeste winkeliers die ik op mijn pad tegenkomen, weten het niet. Of niet precies. Een doelgroep bepalen blijkt een behoorlijk lastig vraagstuk. Maar het is wel cruciaal voor je succes. En in de vlog van deze maand vertel ik je waarom.

MEER WETEN OVER
de Retail Academy?

De Retail Academy is een online programma dat je alles leert wat je als zelfstandige ondernemer in de retailbranche moet weten. Je ontdekt in het programma via welke routekaart jouw winkel meer klanten en meer omzet binnenhaalt. En nog beter dan dat: het brengt definitief een einde aan je twijfel over welke aanpak jouw winkel vandaag de dag het beste resultaat oplevert.

VIDEO TRANSCRIPT

Hallo, ik ben Marian Bekkers, eigenaresse van Kooplust. Het is de derde dinsdag van de maand, en dat betekent een vlog in plaats van een blog.

Deze maand wil ik het met je hebben over de doelgroep bepalen voor je winkel. Een belangrijk iets om over na te denken, of je nu al jaren een winkel hebt of er net eentje wil starten.

Een doelgroep bepalen?


Het is iets wat veel winkels vergeten. Of bewust niet doen. Omdat ze het liefst voor iedereen interessant willen zijn. Bij die winkels komt het eigenlijk op het volgende neer: ‘Mijn doelgroep, dat is gewoon iedereen die bij mij koopt.’

Die doelgroep is jong en oud, man en vrouw, heeft veel te besteden en weinig te besteden, komt vaak of slechts af en toe, is trendvolgend en trendsettend, houdt van kwaliteit en een lage prijs. Kortom: in die doelgroep valt simpelweg iedereen.

Nu is er één groot probleem wanneer je een doelgroep bepalen overlaat aan het toeval. Wanneer je er niet over nadenkt wie jouw doelgroep is, of wanneer je iedereen die in je winkel binnenloopt tot je doelgroep rekent.

De uitdaging


En dat is dit. Wanneer je geen doelgroep bepaalt, ben je niet in staat om je klanten te raken.

De meeste winkels ontdekken nooit dat je doelgroep bepalen op de juiste manier, wonderen kan doen voor je communicatie. Voor de mate waarin klanten aangesproken worden door jouw communicatie.

Kijk, wanneer jij zegt dat je winkel voor iedereen is, dan communiceer je ook op die manier. Dan communiceer je in een taal waarmee je iedereen probeert aan te spreken. In je Facebook berichten, in je nieuwsbrief, in je folders, in het communicatiemateriaal op je winkelvloer. Resultaat: je communicatie is veel te algemeen en saai.

doelgroep bepalen

Een voorbeeld


Want neem maar eens een heel simpel voorbeeld als de leeftijd van je doelgroep. Iemand die 60 is praat op een totaal andere manier dan iemand van 20. Probeer je die groepen met eenzelfde tekst aan te spreken, dan is het resultaat altijd dat je geen van beiden echt aanspreekt, dat je geen van beiden echt raakt met je bericht. En dus roept je bericht ook minder reactie op, het boekt minder resultaat.

Hetzelfde geldt voor de klant met een klein budget en de klant met een dikkere portemonnee. Een klant met een klein budget let op hele andere dingen en worstelt met heel andere problemen dan de klant die geld genoeg heeft. Probeer je die twee klanten met 1 bericht aan te spreken, dan is het resultaat dat geen van beiden echt het gevoel heeft dat je hem of haar begrijpt.

Samengevat: is de doelgroep die jij hebt bepaald te breed, dan is je communicatie stukken minder effectief.

Effectief communiceren


Maar hoe ga je dan te werk bij je doelgroep bepalen? Hoe maak je jouw communicatie beter en effectiever?

Het geheim is het in kaart brengen van je Ideale Klant. Een schets, een profiel, van de klant die jij het allerliefste wil helpen. Het wil niet zeggen dat die Ideale Klant de enige klant is die in jouw winkel mag komen. Maar wanneer je jouw communicatie maakt, dan is het wel de klant die je in gedachten neemt. En probeer je met jouw communicatie die Ideale Klant aan te spreken. Dat maakt het schrijven van je berichten makkelijker, en ze worden ook een stuk leuker om te lezen.

De Ideale Klant


Wil je zo’n profiel van je Ideale Klant maken? Dan is een goede eerste stap om eens een rijtje te maken van een aantal perfecte klanten die je winkel nu al heeft. Zo’n perfecte klant, dat is waarschijnlijk een combinatie van een goede klant en een leuke klant. Iemand die regelmatig geld bij je besteed en iemand waarvan jij het leuk vindt om die persoon te helpen.

doelgroep bepalen

Maak een lijstje van een aantal van die klanten. En bekijk dan eens welke eigenschappen die klanten gemeen hebben. Er zitten heel veel verschillen tussen die klanten, maar er zijn waarschijnlijk ook een aantal overeenkomsten. Wat zijn de overeenkomsten van die klanten? Wat maakt het leuke klanten? Welke eigenschappen zorgen ervoor dat ze op dat lijstje van favoriete klanten komen?

Die Ideale Klant in kaart brengen, dat vraagt even wat denkwerk. Maar het is wel ontzettend belangrijk om effectief te communiceren en jouw klant te raken. Je Ideale Klant kennen zorgt ervoor dat jouw communicatie en je marketing, maar ook je assortiment, je services, dat je hele winkel op-en-top in staat is om jouw doelgroep te verleiden. En dat zie je in je resultaat. Neem die tijd dus om jouw doelgroep te bepalen.

En met dat advies zijn we aan het einde gekomen van deze vlog. Abonneer je dan op het Youtube kanaal van Kooplust, deel de video met anderen of schrijf jezelf in voor de Inspiratiemails van Kooplust, zodat je alle nieuwe blogs vanzelf in je inbox ontvangt.

Wil je trouwens meer leren over hoe je jouw Ideale Klant in kaart brengt? Ik loop dit hele proces met je door in de Retail Academy. De Retail Academy is een programma van Kooplust waarin je alles leert om jouw winkel klaar te stomen voor de toekomst. Klik hier om meer te lezen over de Retail Academy.

MEER WETEN OVER
de Retail Academy?

De Retail Academy is een online programma dat je alles leert wat je als zelfstandige ondernemer in de retailbranche moet weten. Je ontdekt in het programma via welke routekaart jouw winkel meer klanten en meer omzet binnenhaalt. En nog beter dan dat: het brengt definitief een einde aan je twijfel over welke aanpak jouw winkel vandaag de dag het beste resultaat oplevert.

Dank je wel voor het kijken en tot de volgende video!

Afbeelding via Unsplash, Unsplash.

BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

Hoe je omgaat met kopieergedrag

Hoe je omgaat met kopieergedrag
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!