Italiaanse inspiratie - Kooplust retail blog

Italiaanse inspiratie

Onlangs bracht ik een paar dagen in Italië door en werd daar verrast door de retailconcepten in food. Niet het kopen van voedsel staat centraal, maar de belevenis rond eten: het prikkelen van de zintuigen en samen genieten van lekker eten of een goede wijn. 

In Milaan bezocht ik Eataly. Allerlei Italiaanse producten, van wijn tot pasta en olijfolie, zijn hier te koop. Maar bij een tochtje door de winkel zijn de producten niet het eerste wat je opvalt; overal zijn mensen aan het smullen van gerechten die met deze etenswaren zijn gemaakt.

Het concept is gebaseerd rondom het idee van ‘slow food’: de behoefte aan eerlijk en authentiek eten. Alle producten zijn lokaal en ambachtelijk geproduceerd, wat voor een interessant verhaal (en verkoopargument) naar de consument zorgt. Educatie in de winkel ontbreekt niet – via signing is nuttige info over producenten en voeding te vinden. En ook kookcursussen en authentieke Italiaanse recepten behoren tot het aanbod!

Hoe dat eruit ziet, zo’n combinatie van restaurant en winkel, kun je in dit filmpje bekijken.

Maar Eataly was niet de enige. Ook Olio & Convivium in Florence heeft een vergelijkbaar concept. Dit kleine winkeltje heeft een aantal kamertjes waar je kan eten, omringd door de meest verleidelijke wijnen of olijfolies (uiteraard allemaal te koop). En interesse in een proeverij, cadeautip of een kookles? Kan allemaal.De kleine lokale winkeltjes doen echter niet onder voor deze professionele concepten.  Overal vind je initiatieven om verkoop te combineren met het ervaren van de producten in een informele setting. Zo organiseert de wijnhandel op de hoek iedere dag een wijnproeverij, vergezeld met live muziek.

Deze retailers laten zien dat er enorm veel mogelijkheden zijn om mensen naar je winkel te trekken. Zie als prioriteit nummer 1 niet het verkopen van producten, maar het vervullen van de behoefte van de klant. Zoals ik al schreef in ‘De winkel als kroeg’: laat je winkel een plek zijn waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten, waar jij en je klant betrokken zijn bij elkaar en een bepaalde interesse kunnen delen. Deze winkels in Italie hebben dat tot een ambacht verheven. Heb je een interesse in lekker eten of goede wijn, en wil je dit met anderen delen, is Eataly of Olio & Convivium de plek waar je terecht kunt.

Gelukkig beginnen deze concepten ook in Nederland op te duiken, zo opende Smaakwarenhuis enkele maanden terug haar deuren in Breda. Restaurant, supermarket en broodjeszaak ineen met alleen producten uit Nederland, Belgie en Luxemburg. Of zoals ze het zelf omschrijven: smaak met een gezicht. Snel bezoeken als je in het bourgondische zuiden bent!

Afbeelding via Flickr.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.