Hoe verhoog je de conversie van je winkel?

Hoe verhoog je de conversie van je winkel?

Veel winkels hebben al seizoenenlang te maken met dalende bezoekersaantallen. Shoppen vanaf de bank, weinig geld te besteden, of een kaal winkelcentrum met leegstaande panden: redenen genoeg om een tripje minder te maken. Krijg je minder consumenten in je winkel, dan is het des te belangrijker van zoveel mogelijk kijkers kopers te maken. Daarom geeft Kooplust je drie tips om je conversie te verhogen!

Je conversie is een ijzersterk instrument. Een verhoging van slechts 1% levert de meeste winkels al een omzetstijging van tienduizenden euro’s per jaar op. Eén procent: dat vertaalt zich tot 1 of enkele extra klanten per dag. Klinkt haalbaar, toch?

Het is ook haalbaar. Die ene extra klant per dag ligt voor iedereen binnen handbereik. Hoe? Simpel: door de onderstaande drie tips in de praktijk te brengen.

Tip 1 om je conversie te verhogen: Begroet AL je bezoekers.


AL je bezoekers begroeten. Dat betekent dus 100%. En geen procentpuntje minder. Zelf al ben je met een andere klant in gesprek, moet het lukken die tweede persoon in je winkel even aan te kijken en een ‘hallo’ of ‘welkom’ te uiten. Kleine moeite, groot effect. Want bezoekers die begroet zijn, voelen zich sneller op hun gemak. Ze blijven langer in de winkel (= meer kopen) en gaan sneller in gesprek met een medewerker (= meer kopen).

Tip 2 om je conversie te verhogen: Benader AL je bezoekers.


Stap op al je bezoekers af en probeer een gesprek aan te gaan (hint: dit doe je niet met de vraag ‘waar kan ik u mee helpen?’). Hoe meer contact een bezoeker heeft met een medewerker, hoe groter de kans dat die kijker een koper wordt. Volgens onderzoek van Paco Underhill stijgt het conversiepercentage zelfs gigantisch: na dat gesprekje met een medewerker neemt de kans dat iemand iets koopt met 50% toe. (1)

Ok, af en toe zul je een paar procentpuntjes minder scoren. AL je bezoekers aanspreken lukt in de praktijk niet altijd, je kunt maar met 1 klant tegelijk in gesprek zijn. Toch moet je dat doel van 100% na blijven streven. Het is een topprioriteit: belangrijker dan bijkletsen met collega’s, goederen aanvullen en artikelen prijzen. Aanspreken = direct omzet. De rest niet.

Tip 3 om je conversie te verhogen: Presenteer de juiste artikelen op de juiste plekken


Maak gebruik van interessante koopjes op strategische plekken. Denk aan meeneem-artikelen bij de kassa (bij de supermarkt gooi je ten slotte ook vaak nog even een pakje kauwgom of chocoladereep op de band), maar ook andere locaties in je winkel zijn hiervoor zeer geschikt. Die interessante koopjes verlagen de drempel voor de klant om iets bij jou te kopen. En is je klant eenmaal begonnen met geld uitgeven, wordt de kans dat hij of zij nog meer inslaat een stuk groter.

Wil je weten wat de juiste plekken in je winkel zijn om dat soort presentaties te maken? En welke artikelen je het beste op die locaties neerzet? Neem dan contact op met Kooplust.

Aan de slag!


Heb je de drie tips nauwkeurig doorgenomen? Dan nog 1 laatste geheimpje: het echte succes komt wanneer je deze tips elke dag opnieuw weer toepast. Zelfs al heb je even een mindere dag, zelfs al was gisteren zo’n succes dat het vandaag eigenlijk niet nodig is. De kracht zit in de herhaling!

Afbeelding via Pixabay.
(1) Underhill, P., Waarom we kopen wat we kopen, Forum, 2001.

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.