34 ideeën om de omzet van je winkel te verhogen


Je verkoop blijft achter. En je wil ‘em omhoog krikken. De vraag is alleen: hoe? Nou, daar zijn talloze mogelijkheden voor. Zet je schrap voor maar liefst 34 ideeën.

Het weer, een opengebroken straat of de reguliere seizoendip… er kunnen allerlei redenen ten grondslag liggen aan je verminderde verkoop. Wat de oorzaak ook is, er zijn altijd activiteiten die jij en je medewerkers kunnen ondernemen om je omzet een opkikker te geven. Neem onderstaande lijst maar eens door.

 1. Wil je een bepaalde doelgroep (bijvoorbeeld jongeren) naar de winkel lokken? Denk dan eens na welke dag of welk moment voor hen speciaal is, en spring daar op in. Ballegooyen Modes deed dat als volgt: 
 2. Maak gebruik een ‘runner’ op drukke tijdstippen. Een ‘runner’ is iemand met als enige taak het aanvullen van producten. Lege schappen terwijl je winkel volstaat met klanten is moordend voor je omzet. Investeer dus op gezette tijden in iemand die deze lege schappen als de wiedeweerga weer vult.
 3. Creëer een ‘laatste kans’ rekje. Schaarste doet kopen, dus wanneer iemand in de gaten krijgt dat een item bijna uitverkocht is creert dat een extra koopprikkel.
 4. Werk aan de naamsbekendheid van je winkel. Want meer klanten = meer omzet. In deze blog vind je een aantal ideeën.
 5. In plaats van een zoektocht naar nieuwe klanten opzetten, kun je ook werken aan de loyaliteit van je bestaande klanten. Want wanneer zij je winkel vaker bezoeken en meer uitgeven, stijgt je omzet net zo goed. In deze blog lees je hoe je de loyaliteit versterkt.
 6. Check eens of je wel weet wat jouw klanten willen en hoe ze shoppen. Want iedere doelgroep brengt zijn eigen wensen en behoeftes met zich mee. Zo zijn er bijvoorbeeld enorme verschillen in hoe mannen en vrouwen winkelen, en hoe jouw winkel die doelgroepen prikkelt.
 7. Vraag je leveranciers om training. Vaak bieden merken aan om medewerkers te trainen op productkennis. En zo verkopen jij en je team al snel meer items.
 8. Organiseer een pop-up sale. Wil je klanten verleiden met korting, en in een specifieke (rustige) week meer klanten aantrekken? Denk dan eens aan een pop-up sale. Een uitverkoop die hooguit een dag duurt en waarmee je specifieke artikelen of je hele assortiment onder de aandacht brengt.
 9. Eén van de snelste manieren om je omzet te vergroten, is door je gemiddelde bonbedrag te verhogen. Reken maar eens uit wat het voor jou zou betekenen als iedere klant 2 euro meer uitgeeft. Dat is aan het einde van het jaar een boel omzet. Je verhoogt je gemiddelde bonbedrag onder andere door actiever aan de slag te gaan met bijverkoop
 10. Onderwerp je POS materiaal aan een check. Het juiste communicatiemateriaal duwt je omzet namelijk naar een hoger niveau. Lees hier hoe dat werkt.
 11. Naast een omzetprikkel, geeft je communicatiemateriaal informatie over de gastvrijheid van je winkel. In veel winkels voel je jezelf als klant alles behalve welkom vanwege dat communicatiemateriaal. Een goede manier dus om bezoekers heel snel weg te jagen. Bekijk daarom eens hoe verwelkomend jouw communicatiemateriaal is.
 12. Laat klanten je producten aanraken. Want wanneer iemand een product in handen heeft, koopt die persoon sneller. Haal dus die ‘niet aanraken’ bordjes uit je winkel. NU.
 13. Beoordeel de houding van je medewerkers eens met een kritische blik. Zijn ze wel voldoende gemotiveerd? Want een medewerker met een chagrijnig gezicht of weinig enthousiasme weet een klant snel de winkel uit te jagen. In deze vlog hoor je 3 tips om je medewerkers te motiveren.
 14. Tja, en naast het feit dat de motivatie van je medewerkers misschien ver te zoeken is, kan ook jouw motivatie een oppepper nodig hebben. Zie jij het even niet meer zitten? Doe dan wat nodig is om met een nieuwe lading enthousiasme op de winkelvloer te verschijnen. Volg een cursus, trek erop uit om nieuwe ideeën op te doen, schakel hulp in of start eens met het lezen van deze inspiratie quotes.
 15. Check de prijzen van je winkel. Niet omdat deze verlaagd moeten worden, maar omdat je kansen laat liggen om je klanten op deze manier te verleiden tot een aankoop. Hoe je daarop inspeelt met je prijzen lees je hier en hier.
 16. Heeft jouw winkel ellenlange gangpaden? Verander dan de inrichting van je winkel. Lange gangpaden zorgen voor klanten die sneller lopen, minder van je winkel zien en minder kopen.
 17. Besteed aandacht aan de afhandeling van een aankoop aan je kassa. Want daar liggen volop mogelijkheden om zowel de loyaliteit als de aankopen van je klant te prikkelen.
 18. Een andere reden waarom je bezoekers wellicht niet kopen, is dat je te veel producten aanbiedt. Ja, je klanten willen keuze. Maar te veel keuze leidt juist tot chaos en een klant die geen keuze kan maken (en daarom weer de deur uitloopt). Wees dus kritisch in de hoeveelheid keuze die je aanbiedt en kies liever voor wat minder dan te veel.
 19. De eerste 10 seconden in je winkel vormen een belangrijke eerste indruk voor je klant. Welke indruk laat jouw winkel achter? Bekijk het. Liefst dagelijks.
 20. Zorg dat je winkel mandjes, tassen of karretjes aanbiedt, en help zo klanten makkelijker te winkelen en meer te kopen.
 21. Verkoop je slowmovers. Wachten tot de dag dat dat slechtverkopende item eindelijk de winkel uit is, is geen goede strategie. Verkoop die slowmovers zo snel mogelijk, zodat je ruimte creëert voor nieuwe producten die meer omzet voor je binnen halen.
 22. Maak tijd om meer aan marketing te doen. Wat je dan kan doen? Lees deze 78 tips.
 23. Instrueer medewerkers zo dat ze niet achter het kassablok blijven staan. Het werpt letterlijk een drempel op tussen een medewerker en een klant, waardoor de medewerker minder benaderbaar is voor de klant. Hoe vaker en hoe langer medewerkers en klanten met elkaar spreken, hoe meer omzet. Hoe benaderbaar (jij of) je medewerkers zijn, heeft dus een directe invloed op je omzet.
 24. Voor sommige winkels en branches is het een hele kunst om de klant vast te houden. Werk jij in een branche waar klanten snel geneigd zijn naar de concurrent te gaan? Dan kan het een idee zijn een abonnementsservice aan te bieden. Zo weet je zeker dat die klant bij jou koopt, en garandeer je je omzet voor een langere periode.
 25. Kijk eens naar je openingstijden. Ben jij wel open wanneer jouw klanten willen winkelen? Experimenteer ermee. (En nee, andere openingstijden betekent niet per se extra openingsuren.)
 26. Een klantenkaart of spaarprogramma aanbieden is een andere manier om de loyaliteit van je bestaande klanten te vergroten. Een aantal tips daarover vind je hier.
 27. Praat met je team. Wat kunnen jullie samen doen om de verkoop een impuls te geven? Blijf weg van ideeen waar jullie zelf geen invloed op hebben. ‘Wachten tot het weer verbetert’ is geen actiepunt.
 28. Stimuleert jouw winkel impulsaankopen? Naast bijverkoop onder de aandacht brengen in je verkoopgesprek, kunnen ook je presentaties een rol spelen in het verhogen van het bonbedrag. Lees deze blog om te ontdekken hoe je impulsaankopen een prikkel geeft.
 29. Heb je last van de regen? Verleid klanten dan met een klein extraatje toch naar de winkel, zoals Shhh bij Carla deed: 
 30. Last van de hitte kan in de zomer natuurlijk ook een probleem zijn, maar oplossingen zijn er altijd! 
 31. Organiseer oefeningen, rollenspellen of wedstrijden met je team. Zo stoom je jezelf klaar voor succes. Lang hoeft zoiets niet te duren: kies bijvoorbeeld een product uit en laat je team roepen welke bijverkoop items passen bij dit product.
 32. Pas je lichaamstaal aan. Door de juiste lichaamstaal stel jij je klant sneller op haar gemak en bouw je binnen een paar minuten een band op. Hoe? Check deze vlog.
 33. Zorg dat je op je winkelvloer goed inspeelt op koopgedrag. Neem een voorbeeld aan Lush.

En die 34e tip? Neem deel aan de gratis Kooplust Masterclass ‘Hoe de omzet van je winkel 45% stijgt met dit omzetgroei-systeem’. In die Masterclass vertel ik je namelijk precies hoe je bepaalt aan welk onderdeel van je winkel jij moet werken om binnen korte tijd een fikse omzetgroei te realiseren. Deelnemen kan vanaf iedere plek waar je een internetverbinding hebt en kost je helemaal niets. Laat onderstaand je naam en e-mailadres achter om deze gratis Masterclass niet te missen.

GRATIS MASTERCLASS
Hoe de omzet van je winkel 45% stijgt met dit omzetgroei-systeem

Omzet binnenhalen is cruciaal voor de toekomst van je winkel. Maar met leeglopende winkelstraten is dat nog niet zo makkelijk. Gelukkig: na deze Masterclass heb je gezien hoe andere lokale winkeliers hun omzet met 45% hebben laten stijgen, en is ook jouw winkel op weg naar een fikse omzetgroei.

Door je aan te melden voor de Masterclass, ontvang je voorafgaand en na de Masterclass e-mails van Kooplust om je te informeren over de Masterclass en de diensten van Kooplust. Je kan jezelf op ieder gewenst moment afmelden van deze e-mails. Zie voor meer info het Privacybeleid van Kooplust.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

4 stappen om te delegeren

4 stappen om te delegeren
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!