Je bent op zoek naar meer klanten voor je winkel. Is een webshop de oplossing daarvoor? In deze podcast deel ik mijn antwoord met je.
Klik op de play-knop om de podcast te beluisteren, of scroll verder en lees de uitgeschreven blog.
Transcript
Je bent op zoek naar meer klanten voor je winkel. Is een webshop de oplossing daarvoor? In deze podcast deel ik mijn antwoord met je.
Je hebt misschien al honderd-en-een dingen geprobeerd om meer klanten voor je winkel te verzamelen. Maar het lukt niet zoals je graag zou willen. Overal om je heen lees en hoor je dat mensen vandaag de dag online kopen. Dus ga je al snel denken: een webshop, dat is vast een goede stap. Dan kan ik zowel online als offline mijn klanten bedienen.
Of misschien gaat het hartstikke goed met je winkel en ben je helemaal niet ontevreden over het aantal klanten. Maar omdat iedereen tegenwoordig online shopt, knaagt er toch iets aan je. Moet jij dan misschien ook tóch die webshop starten?
In deze podcast geef ik je mijn antwoord. Ik geef sinds 2012 advies aan lokale winkels hoe zij hun omzet en klantenaantal laten stijgen, en al sinds 2012 is het een vraag: wat toch te doen met die webshop? Ik heb door de jaren heen talloze ondernemers gesproken: van winkeleigenaren die nog in de twijfelfase zaten tot ondernemers die hun webshop na wat wikken en wegen onlangs zijn gestart, en diegenen die al jarenlang hun webshop runnen.
En na al die ervaringen gehoord en gezien te hebben, is mijn mening zo klaar als een klontje.
Als jij mijn klant was en meer klanten naar je winkelvloer wilde krijgen, dan zou ik je het NIET als advies geven.
Het starten van een webshop.
Waarom niet?
Als eerste: een webshop vraagt (veel) tijd. Een fysieke winkel succesvol maken is een fulltimebaan. Een webshop succesvol maken is ook een fulltimebaan. Dus als je nog geen (of geen groot) team hebt, dan brengt beiden willen doen je in een spagaat. Een spagaat die ervoor zorgt dat je niet genoeg tijd hebt om welke van de twee dan ook succesvol te maken. Je kan jezelf simpelweg niet volledig focussen op alle twee als je team beperkt is qua grootte. En een simpel rekensommetje leert je dan al dat minimaal een van de twee onder dat gebrek aan tijd gaat leiden. (In mijn ervaring leiden ze er zelfs alle 2 onder, omdat een winkeleigenaar toch probeert de tijd te verdelen en daardoor allebei de winkels maar half neerzet en er bij beiden dingen ontbreken om de winkel écht succesvol te maken.) Als je nu dus alleen een fysieke winkel hebt, en al merkt dat je een tekort aan tijd hebt om daar alles te doen wat er nodig is of wat je wil doen, dan is het geen goed idee om naast je fysieke winkel ook een webshop te starten.
Als tweede: een webshop vraagt andere vaardigheden. Op je winkelvloer zijn vaardigheden als het voeren van verkoopgesprekken en commercieel presenteren belangrijk, in je webshop draait het bijvoorbeeld om SEO en productfotografie. De twee winkels vragen dus verschillende vaardigheden. Het aanleren van nieuwe vaardigheden kan, uiteraard. Maar als je fysieke winkel op dit moment nog niet goed genoeg loopt, dan is het veel slimmer om eerst je vaardigheden op dat gebied aan te scherpen voordat je jezelf allerlei nieuwe vaardigheden aan moet leren. Ook hier geldt: je brengt jezelf anders in een spagaat: je weet nog niet genoeg om de ene winkel succesvol te maken, maar moet vervolgens eigenlijk ook nieuwe dingen leren om die andere winkel succesvol te maken.
En ten derde: een webshop opzetten levert je niet opeens meer klanten op. Er zijn tienduizenden webshops in iedere branche, die allemaal vechten om de aandacht van de klant. Het is niet zo dat wanneer jij de digitale deuren van je webshop opent, klanten vanzelf naar je winkel gaan – ook niet wanneer je al een fysieke winkel hebt. Dat vraagt keiharde, intensieve marketing, voor een lange periode. Ofwel: behoorlijk wat tijd en energie.
Dit is wat ik door de jaren heen het meeste uit de mond van winkeleigenaren heb gehoord over hun webshop, als ze die al eentje hadden. Eén: het levert weinig extra omzet op, klanten gebruiken het vooral als etalagefunctie en komen alsnog gewoon naar de fysieke winkel toe. Twee: het optuigen van de webshop heeft bakken met geld gekost, maar het levert geen of slechts een hele kleine stijging in hun omzet op. En drie: de tijd-opbrengst verhouding ligt compleet scheef. Er zijn heel wat ondernemers die 60 tot 70% van hun tijd in die webshop aan het steken zijn, terwijl het onder de streep maar 5 tot 10% van hun omzet binnenbrengt.
En als je het mij vraagt, gaat er dan dus iets goed mis. Het opzetten van die webshop heeft ontzettend veel geld gekost, brengt dat geld niet terug in het laatje, en het kost de ondernemer ook nog eens ontzettend veel tijd.
Aan de andere kant klaagt die ondernemer wellicht ook over het gebrek aan tijd. Over het nog zoveel willen doen, maar dat het niet lukt in die 24 uur in een dag. Tja: als je het mij vraagt… Dan moet je dus eens kijken naar hoe je je tijd aan het besteden bent. En als het zo is dat je bij wijze van 60% van je tijd aan het besteden bent aan iets wat maar 10% omzet oplevert, dan ben je strategisch gezien niet slim bezig.
Stel jezelf eens voor hoeveel je fysieke winkel nog kan groeien als je die 60% van je tijd daarin steekt in plaats van in die webshop? Die potentie is gigantisch.
Kijk, als jij op zoek bent naar meer klanten en een webshop overweegt, dan moet je dit in je oren knopen. De sleutel tot meer klanten zit niet in het feit dat je een webshop hebt. De sleutel zit in het feit dat je moet werken aan je naamsbekendheid. Aan hoeveel van de mensen die je winkel kennen ook daadwerkelijk naar je winkel toekomen. Aan hoe vaak je bestaande klanten terugkeren.
Mijn advies is dat ‘trucje’ eerst te leren voor je fysieke winkel. Dat kost minder geld, minder energie, en minder tijd. Plus: het levert veel sneller een veel groter resultaat.
Als je fysieke winkel goed loopt (en je hebt er de zin, de tijd en de mankracht voor), dan is het moment aangebroken een webshop te starten. Want dan maak je die webshop namelijk óók veel sneller succesvol, omdat je al een veel breder klantenbestand hebt opgebouwd, veel meer naamsbekendheid hebt en weet hoe je klanten naar jouw winkel krijgt.
En om antwoord te geven op de vraag of een webshop MOET? Nee hoor. Echt niet. Jij mag het bedrijf creëren wat jij het allerleukste vindt om te hebben. En als jij blij wordt van klanten helpen op de winkelvloer, maar aan het inpakken van bestellingen niets aan vindt – dan HOEFT het niet. Je kan namelijk ook een hartstikke succesvolle winkel hebben zonder een webshop.
Vind je het wel ontzettend leuk om ook online actief te zijn met je webshop: ga ervoor. Een webshop is namelijk niet per se verkeerd, en het is ook zeker niet zo dat het niet mag. Maar wat ik wil benadrukken: het is een optie, geen verplichting. En doe het pas wanneer je fysieke winkel goed loopt en je daar een goed salaris voor jezelf uithaalt. Want anders maak je het jezelf onnodig moeilijk, en blijft resultaat uit omdat je te veel ballen in de lucht probeert te brengen. Ben je benieuwd naar hoe jij de omzet en het aantal klanten van je fysieke winkel kan laten groeien, zonder die webshop te starten? Ga dan naar kooplust.com/wachtlijst en vergeet niet: het vraagt slechts een ministap om een megaresultaat voor je winkel te creëren.