Hét moment om hulp in te schakelen


Het gaat goed met je winkel. Maar je denkt dat het nog beter kan. Of misschien gaat het niet zo goed met je winkel. En wil je weten hoe je dat verandert. Wat doe je dan? Ga je zelf aan de slag? Of zoek je hulp? In deze blog zet ik voor jou uiteen wat hét moment is om hulp in te schakelen.

Met regelmaat zegt een ondernemer tegen me: “Tja, ik weet eigenlijk niet of nu het juiste moment is om hulp in te schakelen. Ik heb zoveel te doen. Kan ik niet beter eerst dat allemaal afronden en dan hulp inschakelen?”

In zo’n geval loop ik met die ondernemer de volgende zeven stappen door. Twijfel jij of hulp inschakelen een goed idee is? Zet dan zelf deze zeven stappen om de voor jou juiste keuze te maken.

Stap 1: Wees realistisch


Het eerste dat je moet doen is jezelf een reality check geven. Eerlijk is eerlijk: je to-dolijst is nooit af. Wijs mij de ondernemer aan met een leeg to-dolijstje, want dan heb je echt een unieke vondst gedaan…

De vraag is dus niet of je to-dolijst eerst afgemaakt moet worden voordat je hulp inschakelt. Dat moment dat er geen plannen in jouw agenda staan of in je hoofd rondspoken, komt niet (en dat is maar goed ook, je bent tenslotte ondernemer).

De vraag is wél of hulp jou beter en sneller laat bereiken wat je wil.

Stap 2: Bepaal je doel


Om dat te bepalen, is het belangrijk om je doel helder voor ogen te hebben. Wat wil jij in de komende 6 tot 12 maanden bereiken? Wat moet er na die maanden gerealiseerd zijn om jou helemaal blij en tevreden te maken?

Schrijf dat doel voor jezelf op. En maak het zo concreet mogelijk. ‘Je omzet verhogen’ is niet concreet. ‘De omzet van je winkel verhogen met 10% in de komende 6 maanden’ is dat wel.

Stap 3: Leg je to-dolijst naast je doel


De volgende stap is dan je to-dolijstje erbij nemen. Dat lijstje met al jouw plannen en ideeën. Vraag jezelf af: helpt jouw to-dolijst je bij het bereiken van jouw doel? En hoe zeker ben je ervan dat op jouw to-dolijst de juiste activiteiten staan?

Globaal gezien kunnen er drie situaties zijn:

  • Je komt tot de ontdekking dat jouw to-dolijst je niet helpt bij het bereiken van je doel. In dat geval mag je je to-dolijst doorscheuren. En kan je wellicht hulp gebruiken bij het opstellen van een lijst met to-do’s die je wél helpen bij het bereiken van je doel.
  • Je weet niet zeker of je to-dolijst je helpt bij het bereiken van je doel. In dat geval bewaar je je to-dolijst. Het is in dat geval slim om hulp in te schakelen en samen met die hulp je to-dolijst door te nemen, te schrappen wat niet nodig is en toe te voegen wat je vergeten bent.
  • Je bent er zeker van dat jouw to-dolijst je helpt bij het bereiken van je doel. Top. In dat geval bewaar je je to-dolijst, en ga je door naar de volgende stap.

Stap 4: Werk slimmer, niet harder


Je hebt nu gecheckt of jouw to-dolijst je helpt bij het bereiken van je doel. Wanneer jouw to-dolijst gedeeltelijk of helemaal bewaard mag worden, is het tijd om jezelf de volgende vraag te stellen.

Weet je hoe jij je to-dolijst op de juiste en snelste manier uitvoert?

Stel bijvoorbeeld dat jouw doel het verhogen van je omzet met 10% binnen 6 maanden is. Op jouw to-dolijst staat het trainen van je team op verkoopvaardigheden, en je bent er voor de volle 100% van overtuigd dat dit je helpt om je omzet te verhogen.

Dan is de vraag: weet jij hoe jij jouw team op de juiste manier traint? Heb je daar voldoende kennis over? Of zou ondersteuning je helpen om die training beter of sneller uit te voeren?

Mijn visie op hulp is dit.

Als het je helpt om je doel sneller, makkelijker of op een betere manier te bereiken, dan schakel je beter NU dan later hulp in.

Kijk, hard werken kan iedereen. Natuurlijk kan je zelf het wiel uitvinden als het op het trainen van je mensen aankomt (of een andere taak op je to-dolijst). Je kan zelfstandig informatie verzamelen, dingen uitproberen en de praktijk uit laten wijzen wat werkt.

Nadeel: dat kost veel tijd. Het kan zomaar zo zijn dat het jaren duurt voordat je de juiste en snelste weg hebt gevonden.

Weet jij dus niet zeker hoe jij je to-dolijst op de juiste en snelste manier uitvoert, dan kunnen tips van een expert over hoe, wat, wanneer en hoe vaak, je helpen om het succes te bereiken dat je zoekt.

Weet je daarentegen zeker dat jouw to-dolijst je helpt bij het bereiken van je doel, en heb je de kennis in huis om die to-dolijst perfect uit te voeren? Dan is hulp inschakelen niet nodig.

Stap 5: Bepaal of hulp inschakelen de juiste keuze is


Met het doorlopen van de vorige vier stappen heb je voor jezelf bepaald of hulp inschakelen een goed idee kan zijn.

Is het jou kristalhelder wat je moet doen om je doel te bereiken en hoe je dat moet doen? Ga in dat geval zelf aan de slag. Het inschakelen van hulp is dan wellicht iets voor een later moment, wanneer je wel doelen of activiteiten tegenkomt waarin je ondersteuning nodig hebt.

Weet je daarentegen niet welke activiteiten jou helpen bij het bereiken van je doel? Of weet je niet zeker hoe je die activiteiten op de juiste en snelste manier uitvoert? Overweeg dan hulp in te schakelen.

Stap 6: Bepaal of hulp inschakelen haalbaar is


Natuurlijk kunnen er in dat laatste geval andere drempels zijn die het inschakelen van hulp moeilijk maken. Misschien is er bijvoorbeeld geen budget om iemand in te huren. Of rijst de vraag of de investering in hulp wel dat oplevert wat je zoekt (namelijk het realiseren van je doel).

Laten we eerlijk zijn: 100% garantie dat hulp inschakelen je precies dat brengt wat je zoekt, is er niet. Het is dus niet raar dat het spannend of risicovol aanvoelt om hulp in te schakelen.

Ik heb zelf meerdere malen een grote, enge financiële sprong genomen die buiten mijn comfortzone lag. Ik heb er nooit spijt van gehad en juist vanwege die sprongen is mijn bedrijf succesvol. Maar jij weet als geen ander wat de juiste beslissing is voor jou.

Doe in ieder geval onderzoek. Ga in gesprek met de persoon die je overweegt in te schakelen. Stel je vragen. Tast af of je een klik voelt en vraag naar referenties. En gebruik die info om te bepalen of het jou de investering waard is.

En als je geen budget hebt om hulp in te schakelen? Mijn persoonlijke advies in dat geval is altijd: doe het niet. Natuurlijk, er is een verschil tussen een investering die spannend en risicovol aanvoelt en een investering die jou in de problemen brengt. Als investeren in hulp betekent dat je volgende maand je huur niet kan betalen… Alsjeblieft: doe het dan niet.

Ga in dat geval zelf info verzamelen (de website van Kooplust geeft je bijvoorbeeld al allerlei tips). Ga aan de slag met wat je aan info verzamelt. En als je dan een paar stapjes in de juiste richting hebt gemaakt, komt het moment waarop je wel kan investeren in hulp vanzelf in zicht.

Stap 7: Bepaal welke hulp je inschakelt


Heb je voor jezelf bepaald dat hulp wenselijk en haalbaar is? Dan is de laatste stap: bepalen wie je inschakelt.

Er is een persoon die ik afraad. Een persoon die volgens mijn ervaring door heel wat winkeliers wordt ingeschakeld.

En dat is de vriend/kennis/partner die geen ervaring heeft, maar wel graag advies geeft.

Laat je niet leiden door iemand die eigenlijk ook niet weet waar hij of zij mee bezig is. Want dat doet volgens mijn ervaring meer kwaad dan goed.

Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk kunnen vrienden, kennissen of partners je af en toe helpen. Ze kunnen je bijstaan op de winkelvloer wanneer jij het ontzettend druk hebt. Ze kunnen je iets uit handen nemen waar jij niet aan toekomt. En uit die hulp kunnen absoluut de mooiste samenwerkingen ontstaan.

Het probleem ontstaat echter wanneer je die ander gaat zien als betrouwbare adviseur, terwijl hij of zij hooguit een blauwe maandag ervaring heeft opgedaan in dat waar je hulp bij zoekt. Een kennis die nog nooit op de winkelvloer heeft gestaan, is niet degene die jou moet adviseren over hoe jij of je team een verkoopgesprek voert. (Want nee, ervaring hebben als klant is onvoldoende om te weten wat werkt.)

Wees dus terughoudend met het inschakelen van bekenden als adviseur. Uiteraard: als jij een vriend(in) hebt die al jarenlang marketingervaring heeft en een expert is op het gebied van social media, dan is haar/zijn hulp inschakelen voor dat onderdeel van je bedrijf vast en zeker waardevol. Maar de kennis die ‘zelf ook weleens op Facebook zit en ziet wat er beter kan’? Daar zou ik mijn geld niet op inzetten.

Hoe je de juiste keuze maakt over wie je inschakelt?

Zoals ik al eerder schreef: doe onderzoek. Ga in gesprek en stel je vragen. Tast af of je een klik voelt en vraag naar referenties.

En ja, natuurlijk is Kooplust er voor jou als jij overweegt om hulp in te schakelen. Wil je graag in gesprek gaan om te bepalen of ik de juiste partner ben om jou te helpen? Vraag dan hier een gesprek aan.

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS INSPIRATIEMAILS VAN KOOPLUST
Ontvang tijdelijk dit e-book cadeau

Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: nu tijdelijk als bonus het e-book 'De 5 stappen om een slechtverkopend product te slijten' als cadeau bij je inschrijving.

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!