De roep om lokale winkels - Kooplust retail blog

De roep om lokale winkels

Het gonsde afgelopen week rondom Polare. Het nieuws dat de boekenketen zijn winkels tijdelijk sluit riep volop reacties op. Slimme strategie (volgens Polare zelf) of idiote zet (volgens sommige critici). Wat mij vooral bij bleef uit de discussie is de krachtige roep om lokale winkels. Geen dertien in een dozijn winkels met uitgekiende strategie. Nee, gewoon een vertrouwde naam en mensen met passie voor hun vak.

In de uitzending van Pauw & Witteman 28 januari jongstleden ging de directeur van Polare in gesprek met schrijvers Ronald Giphart en Susan Smit. Giphart uitte kritiek op het feit dat de keten de lokale namen van de gevel verwijderde op het moment dat gekozen werd voor de naam Selexyz. Volgens hem hadden namen als Donner en Broese nooit mogen verdwijnen, omdat deze een bepaalde authenticiteit en deskundigheid vertegenwoordigden. En Giphart was niet de enige die vond dat de vertrouwde naam weer op de voorpui moest.

Ook Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC) zag de uitzending van Pauw & Witteman en uitte kritiek in een column, in dit geval over Polare directeur Jan van de Wouw:

Ik heb het getimed: in dertien minuten heeft de man het woord ‘boek’ twee keer laten vallen. In het verbijsterende zinnetje: ‘De mensen die daar werken weten gewoon wat een boek is’ en even later: ‘Mijn dochter koopt zelf boeken.’ Dramatisch. Die avond voor mijn tv besefte ik: met zulke mensen aan de leiding is de boekhandel ten dode opgeschreven. “

En ook Twitter ventileerde zijn mening:

LokaleWInkels1

LokaleWinkels2

Nu is het niet zo dat alle medewerkers van Polare over dezelfde kam te scheren zijn.  Er zijn in de winkels (en achterliggende organisatie) zeker volop boekenwurmen te vinden. Toch is het opvallend dat uit al die kritiek een sterk verlangen naar het lokale en het authentieke spreekt. Blijkbaar is Polare door hun re-branding verder van de consument af komen te staan en mist er een belangrijk onderdeel.

Peter Heshof beschreef het een aantal maanden terug al in een column op MarketingTribune: “authenticiteit verschuift van een onderscheidende waarde naar een voorwaarde, waar iedere speler aan moet voldoen om serieus te worden genomen.” Misschien is het juist dat wat Polare parten speelt.

Het zal interessant zijn in de komende jaren te zien of publieke opinie zich ook in euro’s uit gaat betalen. Ons romantische idee van de kleine boekhandel uit zich namelijk niet altijd in het bijbehorende romantische koopgedrag. Volgens Steffy Roos Du Maine althans, eigenaresse van boekhandel Books & Bubbles in Amsterdam.

Hoe denk jij dat de toekomst van de kleine, authentieke winkel er uit ziet? Of er uit zou moeten zien? En gaan we die roep om lokale winkels ook in andere takken van retail tegenkomen? Laat je reactie achter in de Facebook groep van Kooplust.

Afbeelding via Pixabay.

 

Nog meer (exclusieve) tips ontvangen?

Schrijf jezelf dan in voor de Inspiratiemails. Via de Inspiratiemails ontvang je wekelijks praktische tips voor je winkel (niet te lezen op de website van Kooplust!), toegang tot exclusieve events en af en toe een aanbieding om samen te werken met Kooplust. En: als bonus een ebook met 50 tips om klanten te winnen voor jouw winkel!

Je gegevens worden verwerkt volgens het privacybeleid van Kooplust.