Het verhaal van Petit Four: razendsnel succes


Met alle verhalen die je hoort over hoe moeizaam het gaat in de winkelstraat, zou je bijna denken dat het vandaag de dag niet meer mogelijk is: een succesvolle winkel starten. Ik wil je laten horen dat het wél kan. Voor de Kooplust-podcast nodigde ik daarom Grethe van der Zwaan uit. Een dame die 2 jaar geleden samen met haar man een winkel startte en ondertussen een goedlopende zaak heeft en met 9 man personeel werkt.Hoe zij en haar man het voor elkaar kregen om in korte tijd een zaak te creëren waar volop mond-tot-mondreclame voor wordt gemaakt? Dat hoor je in mijn interview met Grethe van bakkerij Petit Four.

Klik op de play-knop om de podcast te beluisteren, of scroll verder en lees de uitgeschreven blog.

Transcript


Grethe begint haar verhaal met hoe zij en haar man Jasper de winkel zijn gestart:

“Ik ben dus Grethe van der Zwaan en samen met mijn man Jasper heb ik in Deventer een gluten- en melkvrije bakkerij. Alle producten die we verkopen zijn gluten- en melkvrij is. We hebben een winkel, een webshop en we leveren aan zakelijke klanten. Jasper, mijn man, is opgeleid als banketbakker. Na gewerkt te hebben in ambachtelijke banketbakkerijen en de lerarenoplieidng te hebben gedaan, is hij met een loopbaancoach gaan praten om te kijken wat hij nou écht wilde. Ik ben opgeleid als psycholoog en ik heb een tijdje in de psychologie gewerkt, maar ben daarna thuis geweest bij de kinderen. Ik had de wens om, als ik weer zou gaan werken, om voor mezelf te beginnen. We wisten ook dat we goed samen kunnen werken. Wij vullen elkaar aan in hoe we werken. Dus toen kwam de gedachte: ‘kunnen wij niet iets met z’n tweeën beginnen? We hebben een vriendin die glutenvrij en melkvrij eet, en via haar kwamen we erachter hoe lastig het is als je glutenvrij moet eten. Alle gebakjes komen bijna uit de diepvries, je hebt één of twee keuzes, het is vaak niet lekker. Jasper, met zijn achtergrond uit de ambachtelijke bakkerij, hij heeft hart voor mooie producten, vond dat pijnlijk om te zien. Dus toen zijn we gaan onderzoeken wat de mogelijkheden waren om een bakkerij te openen specifiek met dat soort producten. En mooie niche waarin volgens ons nog een hele slag geslagen kan worden in de kwaliteit.”

Kiezen voor een heel specifieke doelgroep [00:08:35]


Kiezen voor een specifieke doelgroep is niet altijd zonder angst. In de podcast vertel ik dat ik vaak merk dat ondernemers niet durven te kiezen voor een kleinere doelgroep, omdat ze bang zijn dat de doelgroep te klein wordt om te kunnen overleven. Ik vraag Grethe haar hoe zij hier tegenaan kijkt.

“Ja, ik kan me voorstellen dat dat een angst kan zijn inderdaad. Ik denk dat je doelgroep er wel moet zijn. De behoefte moet er wel zijn, anders is het vechten tegen de bierkaai. Maar voor ons gaf kiezen voor zo’n specifieke doelgroep juist heel veel inzicht in de doelgroep. In een cursus leerden we te kijken naar wat de behoefte is van je doelgroep. Wat is het probleem dat jij gaat oplossen? Om dat heel concreet te maken tot op de persoon nauwkeurig. En juist door het zo specifiek te maken, kom je achter nieuwe dingen, nieuwe behoeften, waar je klant tegenaan loopt. Je gaat je helemaal inleven in één klant. En dan sluit je andere mensen uit misschien, maar dan kun je je marketing ook heel specifiek daarop inzetten. Zo had ik bijvoorbeeld een casus uitgewerkt over een moeder die zelf glutenvrij eet, en haar zoon eet ook glutenvrij. Ze heeft een druk gezin, een baan, maar moet s’avonds thuis ook koken. Vader en dochter hoeven niet glutenvrij te eten, dus dat is een gedoe. Glutenvrije producten zijn toch vaak minder lekker dan producten met gluten. Vader en dochter, die hoeven dat allemaal niet. Maar zij en haar zoon moeten dat wel. Dus dan moet je eigenlijk dubbel gaan koken. En je keuken hygiënisch schoonhouden. Op een verjaardag kan je meestal niets lekkers eten. Bij traktaties op school eigen muffins bakken voor je zoon. Maar daar heeft ze eigenlijk geen tijd voor. Door je zo specifiek in te leven in één klant, kom je steeds achter nieuwe dingen waar iemand tegenaan kan lopen. en hoe je die persoon kan helpen en je marketing daaromheen vorm kan geven. Dus voor ons was het juist een kracht.”

Als ik Grethe vraag of kiezen voor zo’n specifieke doelgroep hen ook een goed resultaat oplevert, vertelt Grethe het volgende:

“Nou zeker, we groeien enorm hard. Het was voor ons een hele stap omdat we dit natuurlijk met z’n tweeën zijn gaan doen, dus super spannend. En voor ons was het ook nieuw. Jasper heeft natuurlijk wel eerdere ervaringen in bakkerijen, maar het ondernemen zelf is voor ons nieuw. Dus dat was een hele zoektocht. Maar inmiddels gaat het ontzettend hard. We hebben nu een aantal producten die heel specifiek aansluiten bij onze klanten en hun behoeftes en je merkt echt dat dat gewoon als een lopend vuurtje gaat. Dus we zijn nu bijna twee jaar bezig, we hebben een aantal mensen in dienst. Ja, we zijn echt heel hard aan het groeien. “

Klanten binnenhalen voor de winkel [00:13:16]


Ik ben benieuwd hoe de winkel van Grethe en Jasper aan nieuwe klanten komt. Grethe vertelt daarover het volgende:

“We merken dat onze doelgroep veel op social media zit, om tips uit te wisselen op Facebook in groepen en dat soort dingen. En daar worden we steeds vaker genoemd. Ik hoor ook vaak klanten zeggen, ‘Oh ik neem even een visitekaartje mee, want ik ken ook nog wel iemand, die moet ik dat ook even zeggen’. Maar we hebben zelf ook actief aan werving gedaan door contact te zoeken met influencers op social media die dingen delen in hun glutenvrije communities en dan een proefpakketje opsturen zodat zij die kunnen beoordelen. We werken daarnaast samen met een diëtist, iemand die zich specialiseert in glutenvrij eten. Vanuit haar kwam bijvoorbeeld de vraag of het mogelijk zou zijn om een glutenvrij volkoren brood met een volledige voedingswaarde te ontwikkelen. Dat je een zo volledig mogelijke voedingswaarde hebt vergelijkbaar met een normale tarweboterham. Dus niet alleen de koolhydraten, eiwitten, vetten, maar ook de vitamines en de mineralen die die mensen zo hard nodig hebben. En dat is een hele leuke samenwerking geworden. Wij werken nog steeds samen. Als ik klanten krijg die net de diagnose hebben, kan ik hen naar haar toe verwijzen. En zij biedt een traject aan voor gezond glutenvrij eten. Zij verwijst weer haar klanten naar ons toe. We hebben bijvoorbeeld een kortingsbom die zij kan uitdelen voor ons brood. Dat werkt heel leuk samen. Dus zo zoeken we de samenwerking met anderen wat marketing betreft.”

Tips voor startende winkeleigenaren [00:15:48]


Naar aanleiding van hun ervaring in de eerste twee jaar in de winkel, vraag ik Grethe welke tip zij andere startende winkeleigenaren of winkeleigenaren in spé mee zou willen geven.

“Ik zou zeggen: ga je echt goed voorbereiden, doe goed onderzoek naar je doelgroep. Welke markt wil je aanspreken en welke personen? Maak het dan zo specifiek mogelijk. Misschien in tegenstelling tot wat je gevoel zegt, want je gevoel zegt misschien dat je geen mensen wil uitsluiten. Maar als je het heel specifiek maakt, dan kun je je heel goed inleven in die persoon en dan kom je ook weer achter nieuwe problemen die jij kan oplossen voor die klant. Ik zou ook de tip meegeven: zoek hulp. Er zijn hartstikke veel instanties – ook vanuit de gemeente vaak, we hebben In Deventer bijvoorbeeld Het Ondernemershuis en die hebben heel veel voor ons gedaan. Die hebben ons bijvoorbeeld geholpen een goed bedrijfsplan op te zetten een goede boekhouder te vinden. Dat soort vraagstukken die er allemaal bij kunnen komen kijken. Dus er is vaak heel veel mogelijk en je hoeft niet in alles zelf het wiel uit te vinden.”

Samenwerken met je partner [00:22:46]


Grethe is samen met haar man Jasper de winkel gestart. Ik ben benieuwd hoe zij het samenwerken ervaren en vraag Grethe om een tipje van de sluier op te lichten.

“Voor ons gaat het heel goed. Maar ik denk dat het best wel lastig kan zijn, omdat je zo nauw samenwerkt en privé natuurlijk een relatie hebt. Voor ons werkt het heel fijn, wij vullen elkaar heel erg aan. Maar dat was in het begin ook wel een zoektocht. Omdat we elkaar soms een beetje voor de voeten gingen lopen. Op een gegeven moment hebben we daarin echt afspraken gemaakt. ‘Oké, jij bent van de bakkerij en dit is jouw verantwoordelijkheid. En daarin heb jij ook volmacht om te doen wat jou goed dunkt.’ De winkel en alles wat bij het ondernemerschap komt kijken is voor mij. Daarin heb ik dan de volmacht om dingen te doen en beslissingen te nemen. En zo laten we elkaar in elkaars waarde. Dat werkt voor ons goed. Ik vind het echt heerlijk om samen te werken. Je ziet je partner in zijn kracht elke dag zijn ding doen, iets doen waar hij echt gepassioneerd over is. Je ziet hem groeien en ontwikkelen en dat vind ik echt super om te zien. Dus voor ons werkt het heel goed. Maar het vergt wel wat natuurlijk.”

Als ik vraag aan Grethe of ze nog een extra tip heeft om aan partners die samenwerken mee te geven, deelt ze het volgende.

“Wat voor ons ook goed werkt is afbakenen. Overdag zijn we aan het werk, ’s avonds zijn we thuis en zijn we partners. Dan praten we niet meer over werkdingen, maar is er gewoon even tijd voor ons. Omdat het zo druk is en met drie kleine kinderen vliegt de tijd. Voor je het weet is het weer een volgende dag. Mijn man begint super vroeg, ik kom hem halverwege de dag aflossen in de winkel en ben om zes uur thuis. Dan eet je en daarna moet hij eigenlijk alweer naar bed omdat hij de volgende dag weer vroeg eruit moet. Dat is heel erg zoeken naar tijd voor elkaar. Dus dat is voor ons iets wat heel belangrijk is. Zondag en maandag is de winkel dicht en dan is het ook echt tijd voor ons gezin. Dan doen we niet aan werk, dan is het tijd voor ons en dan zijn we samen. Op maandag zijn de kinderen naar school en die dag reserveren we daarom voor elkaar.”

Deelnemen aan de Retail Academy [00:25:56]


Grethe en ik hebben elkaar leren kennen via de Retail Academy, een programma van Kooplust waarvoor Grethe zich aanmeldde en alles leerde over hoe je klanten aantrekt naar je fysieke winkel en omzet binnenhaalt op de winkelvloer. Ik vraag Grethe wat destijds de reden voor haar was om zich aan te melden voor de Retail Academy.

“We hebben ons na de zomer van vorig jaar aangemeld, toen waren we dus net gestart. We hadden toen in de krant gestaan en dat heeft een enorme flow aan mensen opgeleverd. Alleen tegen de zomer merkten we dat het helemaal terugliep qua klanten. Ik wist op dat moment niet goed wat ik daarmee aan moest, omdat ik nog onbekend was met marketing. Ik kon wel wat proberen, maar dan is het schieten met hagel en ik wilde er meer over weten. Ik had jou voorbij zien komen op social media, en daar al wat relevante tips uit kunnen halen. Ook op je blog en je website kwam je betrouwbaar over. Ik ben een gratis Masterclass van je gaan volgen en naar aanleiding daarvan dacht ik ‘oké, volgens mij kan ik hier echt wel wat uit leren.’ En toen heb ik me ingeschreven voor de Retail Academy.”

Als ik Grethe vraag welke les of lessen zij mee heeft genomen uit de Retail Academy voor haar winkel, vertelt ze:

“Onze doelgroep is zo specifiek en heeft zulke specifieke behoeftes, dat ik niet alle ideeën letterlijk opvolg maar ik pas ze aan naar de behoeften van mijn doelgroep. Maar de Retail Academy geeft heel veel inzicht in de stadia van het koopproces. Dus van het eerst kijken, naar over een product nadenken en dan gaat de klant beslissen. En wat je in al die stadia kan doen om je omzet te verhogen, om meer klanten te werven, om het bonbedrag te verhogen, om mensen te laten terugkomen. Daar krijg je hele concrete adviezen over.. Dat inzicht in het proces van de klant, dat heeft mij heel erg geholpen.”

Meer info over Petit Four [00:31:04]


Tot slot van het interview nodigt Grethe de luisteraars uit een kijkje te nemen op de Facebookpagina en Instagrampagina van Petit Four of naar de website te gaan om meer te weten te komen over de winkel.


Aan het einde van de podcast deel ik mijn conclusie:

“Ik hoop dat dit verhaal van Grethe je heeft geïnspireerd. Ik denk dat het een mooi voorbeeld is van hoe ook vandaag de dag het mogelijk is om een succesvolle winkel te starten.

Weet je, binnen twee jaar een goed lopende winkel neerzetten is een fantastische prestatie. En een van de factoren die daar aan bij heeft gedragen voor Grethe en Jasper is heel goed in kaart brengen wie je doelgroep is en nadenken over hoe je die doelgroep op de best mogelijke manier helpt. En je doelgroep kraakhelder in beeld brengen, die informatie gebruiken om je winkel met kop en schouders te doen uitsteken boven de rest, is een van de dingen die ik ook uitgebreid met je doorneem in de Retail Academy, het programma dat ook Grethe heeft gevolgd. Ik help je in de Retail Academy onder andere je sweetspot te bepalen: dat is de plek waar jouw eigen persoonlijke sterke eigenschappen, de behoeftes van je klant en de kansen in de markt elkaar overlappen. En daar vind je een ijzersterk concept dat niet alleen perfect bij jou past en ervoor zorgt dat jij jezelf als een vis in het water voelt, maar ook een concept dat de potentie heeft om jouw winkel uit te laten groeien tot de place to be voor je klanten.

Wil je meer weten over de Retail Academy van Kooplust, waar ook Grethe aan deelnam? Je vindt alle info hier. Voor nu: dank je wel voor het luisteren naar de Kooplust-podcast. En vergeet niet: het vraagt slechts een ministap om een megaresultaat voor je winkel te boeken.”

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

De 4 fases van je winkel

De 4 fases van je winkel

55 inspirerende retail quotes

55 inspirerende retail quotes
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!