3 veelgemaakte fouten die je succes in Q4 saboteren


Q4 is voor heel wat winkels hét belangrijkste kwartaal van het jaar. De gemiddelde omzetplus die winkels in oktober, november en december realiseren? 20 procent. Kortom: een belangrijke verkoopperiode die je jaar kan maken of breken. Om je te helpen van Q4 een succes te maken, leg ik je in deze blog uit wat de 3 veelgemaakte fouten zijn die de omzetplus van je winkel lager houden dan nodig is.

Hoe belangrijk Q4 (ofwel: het vierde kwartaal van het jaar) voor jouw winkel is, kan verschillen. Waar een speelgoedwinkel gemakkelijk zijn gemiddelde maandomzet verdubbelt in de laatste maanden van het jaar, mag een bouwmarkt zich slechts verheugen op een klein plusje van een procent of drie.

Maar wat de situatie van jouw winkel ook precies is, vrijwel iedere winkel merkt iets van de toegenomen koopdrift van de consument. Of het nu gaat om meer shoppers die je winkel bezoeken, een ander type klant of een toenemend bonbedrag: oktober, november en december vragen speciale aandacht.

Wat jij kan doen om die omzetplus voor jouw winkel zo hoog mogelijk te maken in Q4? Laten we beginnen met een eerste tip over wat je vooral níét moet doen.

Jezelf, je team en je winkel niet voorbereiden


Doe alsjeblieft niet ‘gewoon’ wat je altijd doet. Tuurlijk is dat een prima begin, maar het laatste kwartaal van het jaar vraagt echt wel iets meer dan dat. Als je zoveel mogelijk uit deze laatste maanden van het jaar wil halen, dan moet je ervoor zorgen dat jij, je team en je winkel op-en-top voorbereid zijn.

Je omzetplus stijgt niet naar zijn maximale hoogte als jij op 23 december eens nadenkt over een social media bericht met een cadeautip. Natuurlijk kan je ervoor kiezen op het laatste moment na te denken over je strategie, maar de kans is groot dat je te laat bent, onder tijdsdruk niet je beste idee bedenkt of het zelfs compleet vergeet omdat er andere urgente zaken zijn die je aandacht vragen.

Begin dus bijtijds met je voorbereiding. Heb je daarbij wat hulp nodig? Schrijf je dan in voor de gratis online Masterclass ‘Creëer een omzetknal voor je winkel in Q4’ van Kooplust.

GRATIS ONLINE MASTERCLASS
Creëer een omzetknal voor je winkel in Q4 

Laat onderstaand je gegevens achter en kies op welke datum jij de Masterclass wil volgen. In deze Masterclass hoor je onder andere wat de 4 manieren zijn om bezoekers van je winkel (meer) te laten kopen in het vierde kwartaal en 3 momenten in oktober, november en december die een sleutelrol spelen in je succes.

Als bonus krijg je bij de deelname een Q4-checklijst welke taken jouw winkel in het vierde kwartaal van dit jaar niet mag vergeten. 

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


Verwachten dat klanten je winkel vanzelf vinden


Een tweede no-go voor Q4? Denken dat je niets hoeft te doen om je klanten naar de winkel te krijgen. Want nee, je klanten komen echt niet vanzelf omdat ze jouw winkel al een keertje eerder hebben bezocht.

Toegegeven: je hebt waarschijnlijk een groepje klanten dat hondstrouw altijd jouw winkel uitkiest. En op dat groepje mag je ook rekenen in de laatste maanden van dit jaar.

Maar eerlijk is eerlijk: je winkel heeft ook klanten die net zo makkelijk een keertje voor de concurrent kiezen. En die groep is meestal een stuk groter dan dat groepje hondstrouwe fans.

En wat dacht je van nieuwe klanten? Terwijl jij (bij wijze van spreken) stil in een hoekje gaat zitten wachten, worden die potentiële klanten van alle kanten bestookt met acties, nieuwsbrieven en marketingcampagnes van concurrenten die wél moeite doen om die klant te verleiden tot een bezoek of aankoop. De kans dat die potentiële klant vervolgens jouw winkel kiest – de winkel die niets organiseert of communiceert – is vrijwel nihil.

Onderneem dus activiteiten in dat laatste kwartaal om bestaande en nieuwe klanten naar jouw winkel toe te leiden. Of dat nu een meer intensieve communicatie is of een mooie promotieactie, de keuze is aan jou.

(O, en nog even voor de duidelijkheid: dat hoeft dus echt niet te betekenen dat je met korting strooit of je klanten spamt. Er kan heel wat meer dan dat.)

Je producten het werk laten doen


Zo in dat vierde kwartaal van het jaar heb je misschien een extra bijzonder assortiment. De kans is groot dat je cadeau-items of feestelijke producten inkoopt om te voldoen aan de vraag van de consument. Hartstikke goed.

Daar zou het alleen niet moeten stoppen. Verwacht alsjeblieft niet dat simpelweg omdat jij iets aanbiedt, klanten het als vanzelf ook kopen.

Het kan zijn dat consumenten helemaal niet weten dat jij dat bijzondere assortiment verkoopt. Of ze weten het misschien wel, maar vergeten het juist op het moment dat ze willen kopen. Wie weet bezoeken ze je winkel, maar zien ze dat feestelijke product over het hoofd. Of hebben ze helemaal niet in de gaten dat dit item het perfecte artikel is voor hen. Er kunnen talloze redenen zijn waarom iets dat jij aanbiedt, niet gekocht wordt door je klanten.

Je moet in je voorbereiding – ja, daar is die oh-zo-belangrijke voorbereiding weer – nadenken over hoe je dat bijzondere assortiment onder de aandacht van bestaande en nieuwe klanten gaat brengen. Of dat nu is door er een nieuwsbrief aan te wijden, je team te trainen op productkennis over je nieuwe assortiment, of na te denken over waar en hoe je die producten op je winkelvloer presenteert; het zal je helpen je omzetplus in Q4 te vergroten.

Hoe je een omzetknal in Q4 creëert


Deze 3 veelgemaakte fouten vermijden helpt je al een flinke stap op weg bij het opschalen van je succes in Q4. Maar er kan meer. Wat precies? Dat vertel ik je in de gratis online Masterclass ‘Creëer een omzetknal voor je winkel in Q4’ van Kooplust. Laat onderstaand je gegevens achter als je deze Masterclass niet wil missen.

GRATIS ONLINE MASTERCLASS
Creëer een omzetknal voor je winkel in Q4 

Laat onderstaand je gegevens achter en kies op welke datum jij de Masterclass wil volgen. In deze Masterclass hoor je onder andere wat de 4 manieren zijn om bezoekers van je winkel (meer) te laten kopen in het vierde kwartaal en 3 momenten in oktober, november en december die een sleutelrol spelen in je succes.

Als bonus krijg je bij de deelname een Q4-checklijst welke taken jouw winkel in het vierde kwartaal van dit jaar niet mag vergeten. 

Je gegevens worden verwerkt volgens het Privacybeleid van Kooplust.


OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Deze teksten vallen onder het auteursrecht van Kooplust. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming te kopiëren of herpubliceren.