De 3 meest gemaakte fouten op socialmedia-pagina’s van winkels


Door de jaren heen heb ik door minstens 1.000 socialmedia-pagina’s van winkels gescrold. En vaak zie je op die pagina’s dezelfde dingen fout gaan. Wat nu de 3 meest gemaakte fouten zijn van winkels op hun socialmedia-pagina? Dat deel ik met je in deze podcast.

Klik op de play-knop om de podcast te beluisteren, of scroll verder en lees het uitgeschreven transcript.

Transcript


Wat zijn nu de 3 meest gemaakte fouten op de socialmedia-pagina’s van winkels? Na het analyseren van honderden tijdlijnen van allerlei verschillende soorten winkels, is dit mijn top 3.

Fout #1 – Te veel focussen op product


Een tijdlijn van een winkel waar je maar doorheen scrolt en scrolt, maar niets anders voorbij ziet komen dan foto’s van producten – zonder ook maar een mens te bekennen.

Eerlijk waar: in dat geval kan je je activiteiten op social media stopzetten. Want iets opleveren (behalve irritatie) doet dat niet.

Ik snap het hoor. Je wil verkoop realiseren, je product is uiteindelijk wat je verkoopt en je vindt het moeilijk om te bedenken wat je volgers dan interessant vinden. (Niet te vergeten dat je gruwelt bij het idee dat je berichten zou moeten plaatsen over jouw bezoek aan het ziekenhuis gisteren.)

Als je graag wil horen wat de 6 categorieën zijn waar je naar mijn idee berichten over zou moeten plaatsen om resultaat te zien van je socialmedia-strategie, klik dan hier en laat je naam en e-mailadres achter.

Fout #2 – Geen producten laten stralen


Hoewel een constante stroom aan product-posts niet aan te raden is, wil je als winkel natuurlijk wel met enige regelmaat je producten onder de aandacht brengen.

Een veelgemaakte fout die winkels maken is dat ze daarbij bijna al hun producten tegelijkertijd promoten. Er wordt bijvoorbeeld een foto van een schap vol producten gemaakt, waarbij op Instagram of Facebook een tekst staat als ‘We hebben allerlei leuke dingen, kom langs!’

Maar geloof me, daar wordt niemand warm van. Meestal staan er zoveel producten op die foto dat het überhaupt niet eens mogelijk is om goed te zien wat je winkel nu eigenlijk verkoopt.

Daarbij komt dat je volger op die manier zoveel keuzes voorgeschoteld krijgt dat niets er meer uitspringt. Dat niets meer zó aantrekkelijk is dat het je klant verleidt tot een bezoek aan de winkel.

Dat gebeurt stukken sneller wanneer de winkel op een foto of in een video maar 1 product uitlicht en daar iets over vertelt. Over dat item iets leuks deelt of laat zien wat het zo speciaal maakt. Dát is wanneer iets eruit springt. Dat is wanneer iets zó interessant wordt dat het een bezoek aan de winkel waard is.

Dus stop met telkens je héle assortiment uit te lichten en start met de spotlight in iedere post op een enkel product te schijnen. Want dat is wat je product laat stralen.

Fout #3 – Niet JOUW verhaal vertellen


De derde veelgemaakte fout is teksten gebruiken die rechtstreeks van je leverancier zijn gejat.

Tuurlijk is het handig om even een tekstje van je leverancier te plaatsen bij die foto van dat product. Maar dit is het probleem daarbij: het is een dertien-in-dozijn-tekst die jou niet onderscheidt van de rest.

Jouw volger interesseert het werkelijk niets wat die leverancier over dat product te vertellen heeft. Ze willen horen wat JIJ te vertellen hebt over dat product. Waarom heb je het ingekocht? Waarom word je er enthousiast van? Wat voor type klanten raad je dat product aan?

Als je volgers het verhaal van je leverancier willen horen, gaan ze wel naar de socialmedia-pagina van die leverancier. Ze volgen jou omdat ze JOUW verhaal willen horen. Jouw visie, jouw tips, jouw keuzes. Dus geef ze dat en laat die teksten van een ander achterwege.

Benieuwd wat je zoal kan vertellen in JOUW verhaal? Ook in posts die niet over je producten gaan? (Want zoals je ondertussen weet: die moeten net zo’n belangrijk deel van je strategie vormen.)

Op 20 november organiseer ik de gratis online Masterclass ‘Klanten werven voor je winkel via social media’ waarin ik dat met je doorneem.

Ik vertel je in die Masterclass ook:

  • Het geheim om via social media klanten naar je winkelvloer te krijgen
  • Hoe je in minder tijd meer omzet realiseert met je socialmedia-strategie
  • De 3 regels om posts te plaatsen die likes, reacties en actie opleveren
  • Hoe je zonder creativiteit en uren nadenken over je posts, tóch opvalt tussen de concurrentie
  • De 2 manieren om flink tijd te besparen op je socialmedia-strategie

Wil je gratis deelnemen aan de Masterclass ‘Klanten werven voor je winkel via social media’? Klik dan hier en laat je naam en e-mailadres achter.

OVER DE AUTEUR

Ik ben Marian, eigenaresse van Kooplust. Via Kooplust help ik winkels meer klanten aan te trekken en meer te verkopen aan die klanten. Daarbij richt ik mijn focus vooral op zelfstandige winkeliers met een stenen winkel (in allerlei branches). Ben jij ondernemer in de retailbranche? Dan wil ik jou helpen groeien. In je ondernemersvaardigheden, of in je omzet. Klik hier om te lezen hoe Kooplust jouw winkel kan helpen.

Marian

BEKIJK DEZE BLOGS OOK EENS

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer hulp voor jouw winkel?

Naast het schrijven van blogs, biedt Kooplust diverse diensten aan om jou als zelfstandige winkelier te helpen bij de groei van jouw winkel. Klik op onderstaande knop om te lezen hoe Kooplust jou kan helpen met jouw winkel. 

Don`t copy text!